Συνταγή: Μια πεντανόστιμη εκδοχή της πορτοκαλόπιτας με φύλλο κανταΐφι!
Ο Άκης Πετρετζίκης ετοίμασε μια διαφορετική εκδοχή της πορτοκαλόπιτας. Στη συνταγή που ακολουθεί το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό «αγκαλιασμένο» με κανταΐφι
Υλικά:
Για το σιρόπι
700 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. μέλι
1-2 φύλλα αρμπαρόριζας
Για την πορτοκαλόπιτα
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά, μέτρια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο ή σπορέλαιο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
Για το σερβίρισμα
παγωτό
πορτοκάλι, σε φέτες
δυόσμο
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και την αρμπαρόριζα.
Αφήνουμε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη πορτοκαλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
Ξάνουμε καλά το κανταΐφι, το απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ. και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. (Εναλλακτικά, απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και αφήνουμε 8-12 ώρες να ξεραθεί.)
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C στον αέρα.
Σπάμε καλά το κανταΐφι και το αφήνουμε στη άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά, και χτυπάμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανιλίνες και το αλάτι, και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα φιστίκια.
Προσθέτουμε το κανταΐφι σε 5 δόσεις ανακατεύοντας πολύ καλά την κάθε δόση.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί 25×32 εκ. και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί.
Σερβίρουμε με παγωτό, φέτες πορτοκαλιού και δυόσμο.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ