Συνταγή για όσους αγαπάνε το καλό σπιτικό ψωμί!

Το ψωμί συνοδεύει κάθε φαγητό. Κάποιοι το τρώνε ακόμη και με μακαρόνια. Τι καλύτερο από ένα σπιτικό μυρωδάτο και πεντανόστιμο ψωμί; Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλοι θα μπούμε περισσότερο στις κουζίνες, είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε το ψωμί που είχε παρουσιάσει η Ευρυδίκη Βαλαβάνη στην Ελένη Μενεγάκη και την είχε ξετρελάνει με την γεύση του και την τραγανότητά του.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)

1 1/2 φακελάκι (12 γρ.) ξερή μαγιά ή 40 γρ. φρέσκια μαγιά

1 κ. γλ. ζάχαρη 

2 κ. γλ. κοφτά αλάτι

620 γρ. χλιαρό νερό

Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την μαγιά και την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την διαδικασία στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.

Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, το μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ενιαίο ζυμάρι.

Συνταγή: Το ψωμί που ξετρέλανε την Ελένη Μενεγάκη!
Συνταγή: Το ψωμί που ξετρέλανε την Ελένη Μενεγάκη!
Συνταγή για όσους αγαπάνε το καλό σπιτικό ψωμί!
Συνταγή για όσους αγαπάνε το καλό σπιτικό ψωμί!

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την μαγιά και την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την διαδικασία στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.

Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, το μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ενιαίο ζυμάρι.

Το βάζουμε σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με ζελατίνα και πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει  το μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο, το αλευρώνουμε λίγο και το δουλεύουμε απαλά.

Κόβουμε την ζύμη με ένα μαχαίρι στη μέση και σχηματίζουμε δυο καρβελάκια.

Συνταγή: Το ψωμί που ξετρέλανε την Ελένη Μενεγάκη!
Συνταγή: Το ψωμί που ξετρέλανε την Ελένη Μενεγάκη!

Βγάζουμε από το φούρνο μια κατσαρόλα φούρνου που την έχουμε προθερμάνει στους 200°C και βάζουμε μέσα το ψωμί αφού ρίξουμε λίγο αλεύρι στον πάτο .
Στη συνέχεια κάνουμε τρεις χαρακιές στην κορυφή. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε στον φούρνο στο μεσαίο ράφι. Ψήνουμε στους 220°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 40 – 45 λεπτά. Στα 20 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ