Συνταγή: Μια γευστική έκρηξη που θα σας μαγέψει

Η quiche, ένας γαλλικός θησαυρός της κουζίνας, κατακτά καρδιές και ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανοιχτή πίτα, με τη λεπτή ζύμη και τη πλούσια γέμιση, ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από ένα καθημερινό γεύμα μέχρι ένα κομψό δείπνο.

Η κλασική quiche Lorraine, με βάση το μπέικον και το τυρί, είναι μια αγαπημένη επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Σήμερα προτείνουμε μια εκδοχή της Ντίνας Νικολάου που συνδυάζει την αυθεντικότητα της παραδοσιακής quiche με μια σύγχρονη πινελιά, προσθέτοντας την κρεμώδη μοτσαρέλα

Συνταγή: Quiche με μπέικον και μοτσαρέλα
Συνταγή: Quiche με μπέικον και μοτσαρέλα

Υλικά:

Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας 
1 αυγό 
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι 
4-5 κ.σ. παγωμένο νερό 

Για τη γέμιση
500 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), κομμένη σε μικρούς κύβους 
Λίγο ελαιόλαδο 
100 γρ. μοσχαρίσιο μπέικον κομμένο σε κύβους
6 αυγά 
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 
150 ml γάλα
400 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη 
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο 
φύλλα από 3-4 κλαδάκια θυμάρι 
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Συνταγή
Συνταγή: Μια γευστική έκρηξη που θα σας μαγέψει

Εκτέλεση:

Για τη βάση

Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Φορώντας γάντια, τρίβω τα υλικά ώστε να γίνουν ψιχουλιαστά. 

Προσθέτω το αυγό και ξεκινάω να ζυμώνω ρίχνοντας σταδιακά το παγωμένο νερό μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, αερόθερμο. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και ρίχνω εκεί τους κύβους κολοκύθας. 

Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το θυμάρι και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν.

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, χωρίς να προσθέσω λιπαρή ουσία, σοτάρω τα κυβάκια του μπέικον για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος τους. 

Στρώνω ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί σε ένα ρηχό πιάτο και με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω εκεί τα κυβάκια πανσέτας ή μπέικον. Τα αφήνω για 5 λεπτά για να στραγγίξουν το περιττό λίπος και να κρυώσουν.

Για την τάρτα

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, αερόθερμο. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. 

Βουτυρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ. και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα και με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα για περίπου 2 λεπτά. 

Προσθέτω το μπέικον και την ψημένη κολοκύθα (κρατάω λίγα κυβάκια για το τέλος), τη μοτσαρέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Μεταφέρω το μείγμα στην ταρτιέρα και ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ

Φωτογραφίες: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ