Συνταγή: Όποιος έχει δοκιμάσει σπιτικές πίτες στην Στερεά Ελλάδα έχει ξετρελαθεί!
Τόσο η Στερεά Ελλάδα όσο και η Θεσσαλία έχουν μεγάλη παράδοση στις πίτες. Αν είχατε την ευκαιρία να φάτε ντόπιες σπιτικές πίτες σίγουρα σας έτρεχαν τα σάλια! Πόσο μάλλον αν είχαν ψηθεί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η συνταγή που ακολουθεί είναι σπιτική από τη Λαμία και σίγουρα όταν βρείτε χρόνο πρέπει να την φτιάξετε.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μετά οι σπανακόπιτες του εμπορίου δεν θα σας λένε τίποτα!
Υλικά:
Για το φύλλο:
1 κιλό Αλεύρι σκληρό
1 κσ κοφτή Αλάτι
1 με 2 κσ Ελαιόλαδο
1 κσ Ξύδι
500ml Νερό (και όσο πάρει στη συνέχεια)
Λίγο νισεστέ
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό Σπανάκι
1/2 κιλό Σέσκουλα
1/2 κιλό Πράσα
250 γρ. Λάπαθα
1 ματσάκι Άνηθο
Λίγο Ελαιόλαδο
500 γρ. Φέτα
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το φύλλο: (αν επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας)
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ( το νερό λίγο – λίγο) και ανακατεύουμε. Όταν γίνει η ζύμη μας, ρίχνουμε σε ένα ταψί λίγο νισεστέ. Κάνουμε την ζύμη σε 13 μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε στο ταψί για να ξεκουραστεί. Βρέχουμε μια πετσέτα και σκεπάζουμε το ταψί για να μην ξεραθεί η ζύμη.
Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε επάνω σε πετσέτες να στεγνώσουν εντελώς από τα νερά τους και μετά τα ψιλοκόβουμε ώστε να μη βγάζουν καθόλου υγρά στο ψήσιμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια λεκάνη, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο (κατα προτίμηση) και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη τα 13 μπαλάκια. Πρέπει το φύλλο να είναι πολύ λεπτό και μεγαλύτερο από την διάσταση του ταψιού. Για να ανοίξουμε φύλλο, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας αλλά και το φύλλο κατά την διάρκεια της επεξεργασίας
Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στο ταψί μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού στο ταψί.
Βάζουμε 2 φύλλα στο ταψί μας, φροντίζοντας να περιχύσουμε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε φύλλο, για να γίνουν τραγανά κατα το ψήσιμο.
Τα φύλλα μας τα βάζουμε πάντα “τσαλακωτά” στο ταψί μας.
Ρίχνουμε μέρος της γέμισής μας ώστε να πάει αραιά παντού στο φύλλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα φύλλα.
Φύλλο-Γέμιση, Φύλλο Γέμιση.
Θέλουμε 2 φύλλα στη βάση, 7 στο ενδιάμεσο με γέμιση, και καλύπτουμε με 4 φύλλα στο τέλος.
Οποιος θέλει μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον αριθμό των φύλλων στη βάση και στο σκέπασμα της πίτας, ανάλογα με την προτίμησή του.
Πηγή: youtube