Συνταγή: Νόστιμη, εύκολη και πολύ οικονομική με ρίζες από την Πόλη και την Σμύρνη
Οι νοικοκυρές της Σμύρνης και της Πόλης συνήθιζαν να τα σερβίρουν είτε με παγωμένο σπιτικό γιαούρτι στο οποίο είχαν προσθέσει φρούτα, είτε με παγωτό καϊμάκι. Με την καταστροφή της Σμύρνης η συνταγή ήρθε με τους εκδιωγμένους Έλληνες στην κυρίως Ελλάδα και πολύ σύντομα η συνταγή μπήκε σε κάθε σπίτι.
Υλικά:
Για το μείγμα:
330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγό μέτριο
1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μια πρέζα αλάτι
100 ml γάλα πλήρες
140 γρ. βούτυρο αγελάδος
15 γρ. κακάο
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ κανέλα
30 ml γάλα πλήρες
Για το σιρόπι:
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450 ml νερό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε όλα μας τα υλικά για το μείγμα, εκτός από το κακάο, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα 30 ml γάλα και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό ζυμαράκι.
Έπειτα, αφαιρούμε όλο το ζυμάρι από τον κάδο, παίρνουμε από αυτό το 1/3, το επανατοποθετούμε στον κάδο μας προσθέτοντας μαζί το κακάο, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα 30 ml γάλα και ανακατεύουμε πάλι με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα σοκολατένιο ζυμαράκι.
Στην συνέχεια, παίρνουμε το λευκό ζυμάρι και το ανοίγουμε με έναν πλαστή σε ένα μακρύ ορθογώνιο λεπτό φύλλο.
Έπειτα, παίρνουμε το σοκολατένιο ζυμάρι και με τα χέρια μας το κάνουμε έναν μακρύ κύλινδρο, ακριβώς στο ίδιο μήκος με το λευκό φύλλο.
Τοποθετούμε τον σοκολατένιο κύλινδρο στην άκρη του λευκού φύλλου μας κατά μήκος και τα τυλίγουμε μαζί κυλινδρικά ώστε να έχουμε λευκό ζυμάρι από έξω και σοκολατένιο στο κέντρο.
Κόβουμε το ρολό μας σε κυλινδράκια των δυο εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Αφού κρυώσουν τα ροξάκια μας τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέχρι να πάρουν μια βράση.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη, εδώ