Συνταγή: Για όσους αγαπάνε τις γλυκιές γεύσεις στο πρωινό τους, οι τηγανίτες Νάξου θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς τους κάλυκες
Απάντηση στα ξενόφερτα pan cakes με σιρόπι αγαύης, είναι οι τηγανίτες με μέλι απο τη Νάξο. Πρόκειται για πολύ απλή αλλά και νόστιμη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι γενικής χρήσεως
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φακελάκι μαγιά
Λίγο αλάτι
Νερό (όσο χρειαστεί για μαλακή ζύμη)
Μέλι για σερβίρισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την μαγιά με λίγο χλυαρό νερό και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλέυρι, τον χυμο και το ξύσμα από το λεμόνι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπόλ και την αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια 60-70 γρ. (12 κομμάτια) τα αλευρώνουμε και πλάθουμε με το χέρι μας σε πιτάκια στα οποία ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στην μέση.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, και μόλις κάψει χαμηλώνουμε την φωτιά και τηγανίζουμε τα πιτάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε τις τηγανίτες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με μέλι.
Διατροφική ανάλυση (1 τηγανίτα)
Ενέργεια: 152,3 kcal – Πρωτεΐνη: 4,2 g – Υδατάνθρακες: 31,7 g – Λιπαρά: 0,4 g – Φυτικές ίνες: 1,1 g
Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Παπαλαζάρου και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου «Από στόμα σε στόμα»
Πηγή: instagram/ dr.papalazarou