Το γαλακτομπούρεκο είναι αγαπημένο ελληνικό γλυκό. Αυτή είναι η συνταγή της μητέρας του Ρούβα
Πρόσφατα το γαλακτομπούρεκο ψηφίστηκε ως το πιο νόστιμο ελληνικό γλυκό. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι και σίγουρα η οικογένεια Ρούβα τιμάει την συνταγή της μαμάς, όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του ο Απόστολος.
Αυτή είναι η συνταγή:
Υλικά:
Για την κρέμα:
300 γρ. Γάλα αγελαδινό
300 γρ. Γάλα κατσικίσιο
110 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
180 γρ. Ζάχαρη
3 Αυγά
15 γρ. Βούτυρο
Εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση:
300 γρ φύλλο Βηρυτού
140 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
300 γρ. Ζάχαρη
240 γρ. Νερό
3-4 σταγόνες λεμόνι
Φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, Απ’τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει το αφήνουμε για 7’ και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την μισή ζάχαρη να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια. Μόλις το γάλα ζεστάνει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσει να δένει. Στη συνέχεια, με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο γάλα και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά. Όταν έχουμε προσθέσει στα αυγά περίπου τη μισή ποσότητα γάλακτος, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να δέσει.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. , το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και ξεκινάμε να στρώνουμε έξι φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, καθώς τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε την κρέμα στην βάση και κλείνουμε το γλυκό με τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας την ίδια διαδικασία με το βουτύρωμα, όπως πριν.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο με ένα μαχαίρι μόνο στα πάνω φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄ με 50΄ λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Tips:
Αφρατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αυτό μας βοηθάει να δώσουμε παραπάνω όγκο στην κρέμα και η βανίλια μειώνει την μυρωδιά από το αυγό.
Εφόσον έχουμε τελειώσει με το στρώσιμο των φύλλων, τοποθετούμε το γλυκό για λίγο στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο. Αυτό θα μας βοηθάει να χαράξουμε πιο εύκολα το γλυκό, χωρίς να χυθεί κρέμα.