Πανεύκολη συνταγή για ένα dip που ταιριάζει σχεδόν με όλα
Σύμφωνα με τον TasteAtlas το toum είναι το καλύτερο dip του κόσμου για το 2024 με βαθμολογία 4.8 την ώρα που τζατζίκι βρίσκεται στην 5η θέση μαζί με (μεταξύ άλλων) το μεξικάνικο guacamole.
Το Toum, μια βασική σάλτσα της λιβανέζικης κουζίνας, είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή όσο και απολαυστική. Χρειάζεται ελάχιστα υλικά και μόλις μερικά λεπτά για να φτιαχτεί, ενώ διατηρείται φρέσκια στο ψυγείο για έως και ένα μήνα.
Η κρεμώδης υφή και η πικάντικη γεύση σκόρδου ταιριάζουν άψογα με διάφορα πιάτα.
- Προσθέστε το toum σε σούπες και ζυμαρικά για μια δροσερή και πικάντικη γεύση.
- Χρησιμοποιήστε το ως μαρινάδα για κοτόπουλο ή ψάρι, προσδίδοντας μια πλούσια γεύση σκόρδου.
- Περιχύστε το toum σε ψητά λαχανικά για μια γευστική πινελιά.
- Απλώστε το toum σε σάντουιτς αντί για μαγιονέζα για μια vegan και πικάντικη εναλλακτική.
- Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σκόρδο, το toum προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Υλικά:
200 γραμμάρια σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
400-500 ml ηλιέλαιο (ή άλλο ουδέτερο λάδι)
Παγάκια (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα σκελίδες σκόρδου, το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπλέντερ ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά, σε λεπτή ροή, ενώ χτυπάμε συνεχώς το μείγμα.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λάδι μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει κρεμώδης.
Εάν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή χυμό λεμονιού για να την αραιώσετε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια για να βοηθήσετε στην πύκνωση της σάλτσας.
Απολαύστε το toum αμέσως ή αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και ένα μήνα.
Συμβουλή:
Μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του χυμού λεμονιού και του αλατιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Πηγή Φωτογραφιών: GettyImages