Συνταγή: Η τούρτα αμυγδάλου αποτελεί ένα διαχρονικό και αγαπημένο γλυκό, με πλούσια γεύση και άρωμα
Η εκτέλεση της συνταγής είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε να την φτιάξετε εύκολα στο σπίτι σας, ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις οδηγίες της Ντίνας Νικολάου
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
130 γρ. ζάχαρη
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοτριμμένα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
300 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
1 κουτ. εκχύλισμα αμυγδάλου
400 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 ml νερό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
Για την επικάλυψη
150 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
Κερασάκια μαρασκίνο
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε ένα μεταλλικό μπολ.
Τοποθετώ το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρι) και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. και ψήνω για 35-40 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βάζω το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 2 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το εκχύλισμα αμυγδάλου. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα
Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί.
Μεταφέρω τη μισή από την ποσότητα της σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστώ.
Σε ένα μπολ βάζω το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατεύω με το σύρμα για να αφρατέψει. Προσθέτω την υπόλοιπη σαντιγί που έχει απομείνει στον κάδο και ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν καλά.
Συναρμολόγηση
Χαράζω τα τοιχώματα από το τσέρκι με ένα μαχαίρι και αναποδογυρίζω το παντεσπάνι. Αφαιρώ το χαρτί και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Κόβω οριζόντια σε τρεις δίσκους. Τοποθετώ τον πρώτο δίσκο σε ένα τσέρκι και το ραντίζω με σιρόπι.
Σκορπίζω λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και απλώνω τη μισή κρέμα. Σκεπάζω με τον δεύτερο δίσκο, ραντίζω με σιρόπι, πασπαλίζω με αμύγδαλα και απλώνω την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος, σκεπάζω με τον 3ο δίσκο και ραντίζω με σιρόπι.
Βγάζω την σαντιγί από το ψυγείο και στολίζω την τούρτα με ροζέτες μέχρι να την καλύψω εντελώς.
Πασπαλίζω με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, στολίζω με κερασάκια και την αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ