Συνταγή: Ένα πεντανόστιμο γλυκό με το τσουρέκι που περίσσεψε
Υπάρχουν πολλές νόστιμες και εύκολες επιλογές για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που σας έχει περισσέψει. Μια από αυτές η συνταγή του Ακή Πετρετζίκη για εκμέκ!
Υλικά:
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη βάση
10 φέτες τσουρέκι
1 κ.σ. βούτυρο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
6 κρόκους, από μεσαία αβγά
100 γρ. κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για τη σύνθεση
400 γρ. σαντιγί
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τη βάση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε 1κ.γ βούτυρο.
Βάζουμε τις μισές φέτες τσουρέκι στο τηγάνι και ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες τσουρέκι.
Στρώνουμε τις φέτες τσουρέκι σε ένα ταψί 25×32 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Περιχύνουμε το τσουρέκι με το σιρόπι.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Αφήνουμε το τσουρέκι να μουλιάσει στο σιρόπι για λίγα λεπτά.
Για την κρέμα πατισερί
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ζεστάνουμε 900 γρ. γάλα τη μισή ζάχαρη.
- Σε ένα γουδί, χτυπάμε 1 κ.σ. ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τον κακουλέ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε στο ζεστό γάλα μαζί με τη βανίλια.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόποιλη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα της μείγμα της κατσαρόλας (αφού έχει πάρει μια βράση)στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ψήνουμε ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και σεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει 3-4 ώρες στο ψυγείο.
- Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από το τσουρέκι.
- διακοσμούμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
- Σερβίρουμε δροσερό.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ