Συνταγή: Εύκολη μηλόπιτα με σπιτική ζύμη , με ξηρούς καρπούς και με άρωμα της κανέλας – γαρίφαλο
Ο χειμώνας το θέλει το γλυκό. Λίγο το κρύο, λίγο το ότι οι εξορμήσεις στις παραλίες απέχουν αρκετούς μήνες μακριά, οι περισσότεροι αφηνόμαστε λίγο περισσότερο στις γλυκιές αμαρτίες.
Ένα κατ΄εξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό είναι και η μηλόπιτα που μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ σας αλλά και να σας «συντροφεύσει» σε κάθε στιγμή της ημέρας
Υλικά
Για τη ζύμη:
200 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 2 πορτοκάλια (180 μλ.)
200 γρ. ζάχαρη
550 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
4-5 μήλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
160 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλα +καρύδια
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ηλιέλαιο με το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και τα 200 γρ. ζάχαρης. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Τρίβουμε 4-5 ξεφλουδισμένα μήλα και στύβουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι (2 κ.σ) για να μην μαυρίσουν τα μήλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα 160 γρ. ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 24-26 εκ και βάζουμε τη μισή ζύμη μέσα. Δημιουργούμε με τα δάχτυλα μια λεπτή στρώση που φτάνει μέχρι και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε το μείγμα του μήλου και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μικρά κομμάτια έτσι ώστε να σκεπαστεί όλη η γέμιση. Πατάμε ελαφρά την ζύμη με τα χέρια.
Ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Αφού κρυώσει την αφαιροούμε από τη φόρμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (και με κανέλλα αν την αγαπάμε) και κόβουμε σε κομμάτια.