Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και μαζί με το στολισμό στο σπίτι, η παράδοση «επιβάλλει» σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Εμείς, σας προτείνουμε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να δοκιμάσετε την απίστευτη συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για τα γεμιστά μελομακάρονα με σοκολάτα!
#tsoulotip: Αν θέλουμε τα μελομακάρονα να είναι τραγανά, πρέπει να τα βγάλουμε από το φούρνο και να τα αφήσουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα βάλουμε μέσα στο κρύο σιρόπι.
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
700 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξυλάκια κανέλας
2 κ.σ. κάρδαμο
Φλούδες από 1 λεμόνι
200 γρ. μέλι
Για τη ζύμη
240 ml ελαιόλαδο
240 ml ηλιέλαιο
120 ml κονιάκ
120 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κιλό αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
Για τη γέμιση σοκολάτας
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
150 γρ. αλεύρι μαλακό, για τη σοκολάτα
Για το σερβίρισμα
Τριμμένα καρύδια
Τα πιο νόστιμα γεμιστά μελομακάρονα από τον σεφ Γιώργο Τσούλη!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη τα ξυλάκια κανέλας, το κάρδαμο και τις φλούδες από λεμόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση το μείγμα. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά για τα μελομακάρονα.
Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, κοσκινίζοντάς τα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ, και βγάλει το μείγμα τα λάδια.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 30 γρ. το καθένα.
Πασπαλίζουμε τα κυβάκια σοκολάτας με λίγο αλεύρι και προσθέτουμε 1 κυβάκι σοκολάτας στο κέντρο από κάθε μπαλάκι ζύμης.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι, δημιουργούμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της ζύμης και τα πιέζουμε συγχρόνως, ώστε να τους δώσουμε το σχήμα του μελομακάρονου.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
Τοποθετούμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένα καρύδια και σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο giorgostsoulis.com