Τα τυροπιτάκια είναι η εύκολη και αλμυρή λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο σνακ στο σπίτι αλλά και για τη δουλειά. Σας παρουσιάζουμε ακολούθως την πιο νόστιμη συνταγή για τυροπιτάκια κουρού της γιαγιάς με τα πιο απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι

1 κεσεδάκι (ίδιο με του γιαουρτιού) καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά σούπας γεμάτη βιτάμ ή άλλο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

550-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

300 γρ. φέτα τριμμένη

2 αυγά

προαιρετικά πιπέρι ή δυόσμο ξερό (εγώ δεν βάζω)

Λίγη γραβιέρα τριμμένη εάν θέλετε

Για το άλειμμα

1 αυγό χτυπημένο

λίγο μαύρο σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη μας βάζοντας και ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Δεν έχει σημασία η σειρά απλά το αλεύρι το ρίχνουμε στο τέλος και λίγο λίγο μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και να είναι σχετικά μαλακή. Για να σας βοηθήσω θα πάρει 550 γρμ. περίπου.
  2. Επίσης το κεσεδάκι γιαούρτι που βάζω εγώ είναι 320 γρ.
  3. Μόλις λοιπόν η ζύμη μας είναι έτοιμη (δε θα σας πάρει καθόλου χρόνο γίνεται αμέσως!) την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τη φέτα και ανακατεύοντάς την με τα αυγά.
  4. Έτσι λοιπόν στη συνέχεια παίρνουμε από τη ζύμη και πλάθουμε μπαλάκια στο μεγέθος περίπου ενός μέτριου καρυδιού (το μέγεθος το αποφασίζετε εσείς) και τα πατάμε με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο για να ανοίξουν έχοντας λίγο πάχος, μην τα ανοίξετε σε λεπτό φύλλο. Τοποθετούμε στο καθένα ένα κουτ. γλυκού γέμιση και κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο πατώντας καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω.
  5. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 περίπου λεπτά μέχρι να χρυσίσουν καλά.

Καλή απόλαυση!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ