Υπάρχει κάτι πιο κλασικό και παραδοσιακό από το λατρεμένο ψωμί; Το βάζεις στο πρωινό σου, στο μεσημεριανό σου και φυσικά στο βραδινό σου! Με το ψωμί φτιάχνεις λαχταριστά και αφράτα τοστάκια και πολλές ακόμα συνταγές.
Έτσι, ο Πέτρος Συρίγος έρχεται να δώσει την απόλυτη συνταγή για το ψωμί της «τεμπέλας», που δεν θέλει χρόνο αλλά τρόπο.
Υλικά – Το ψωμί της «τεμπέλας»
- 740 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 400 γρ. χλιαρό νερό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. μαγιά νωπή ή 9 γρ. ξηρή
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, 100 γρ. νερό, 100 γρ. αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα, τη βγάζουμε απ’ το μπολ πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την δουλεύουμε και λίγο ακόμα εκεί.
Το βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χαράζουμε από πάνω, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.