Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Φτιάξτε αυτή την παραδοσιακή τριφτή βασιλόπιτα Σμύρνης χωρίς κόπο, χωρίς αναμονές, εύκολα και γρήγορα ! Είναι πεντανόστιμη, βουτυρένια και με πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού!
Για την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνταγή χρειάζεται μια σφραγίδα αετού. Αν δεν την έχετε όμως μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Δεν αλλάξει τίποτα από την γεύση!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
400 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
4 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με 1 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά μέτρια
50 ml. κονιάκ
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
πούλπα από 2 μέτρια πορτοκάλια (βρασμένα 40′, στυμμένα και αλεσμένα στο μπλέντερ χωρίς κουκούτσια)
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το άλειμμα:
1 αυγό
Για την διακόσμηση:
γαρύφαλλα και αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ και χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά από λίγο χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Το βούτυρο είναι έτοιμο όταν έχει κρεμώδη υφή. Αφού φτάσουμε το βούτυρο στην επιθυμητή κατάσταση ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την πούλπα (για να κάνουμε πούλπα βράζουμε τα πορτοκάλια για 40 λεπτά, τα στίβουμε και τα αλέθουμε χωρίς τα κουκούτσια), το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε την μαστίχα, το 1 κ.σ. ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ελαφριά για να μην κόψει. Αφού ενσωματωθεί ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι, βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο ζύμης.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια!
- Προαιρετικό: Αν έχετε σφραγίδα ψωμιού σε σχήμα δικέφαλου αετού, παίρνετε ένα μικρό μέρος της ζύμης για να σχηματίζετε τους αετούς.
Ανοίγετε την ζύμη με πλάστη αφού την πασπαλίσετε με αλεύρι.
Αφού την ανοίξετε πασπαλίζετε και πάλι με αλεύρι και τοποθετήστε με δύναμη την σφραγίδα στη ζύμη. Κόψτε την ζύμη και αφαιρέστε που περισσεύει.
Συνολικά για την παραδοσιακή παρουσίαση χρειάζονται 4 αετοί.
Τοποθετούμε την ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί 32 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απλώνουμε την ζύμη με τα χέρια. Την αλείφουμε με το αυγό. Τοποθετούμε αν έχουμε τους αετούς σε σχήμα σταυρού και τους αλείφουμε με αυγό. Βάζουμε γαρύφαλλο σε κάθε μάτι του αετού (αν δεν έχουμε αετό τον τοποθετούμε στην κυρίως ζύμη).
Κάνουμε σχήμα σταυρού με τα αμύγδαλα τοποθετώντας ένα γαρύφαλλο στη μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αντιστάσεις για 90 λεπτά.