Ο Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή. Ένας σπουδαίος Έλληνας με όραμα έφυγε από τη ζωή, χθες Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γιάννης Τσεκλένης θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο, καθώς δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως από τα κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ήταν ένας σπουδαίος σχεδιαστής μόδας με όραμα και όνειρα, την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμε με μία σύντομη ανακοίνωση του για αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό.

Η ανακοίνωση τους αναφέρει
Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας άνθρωπος της μόδας, ο δικός μας άνθρωπος, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας. Δημιουργίες του πωλήθηκαν παγκοσμίως από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες στο διάστημα 1965 με 1991.

Τα σχέδια για τα υφάσματα των ρούχων του τα αντλούσε από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο
Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.

Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Ήταν παντρεμένος με την Έφη Μελά και είχε ένα γιο τον Κωνσταντίνο, γνωστό εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή.

Μια φωτογραφία από το αγαπημένο του νησί την Σαντορίνη.

H εκδότρια του περιοδικού Hello! Έλενα Μακρή, είχε μία σχέση αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης με τον μεγάλο αυτό δημιουργό, για αυτό άλλωστε και μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram θέλησε να τον αποχαιρετήσει με τον δικό της τρόπο, να πει το δικό της αντίο στον “Μεγάλο Δάσκαλο”, όπως τον χαρακτηρίζει.

 

View this post on Instagram

 

Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε… Ήταν όνειρο από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια να σε γνωρίσω . Αργότερα ως εκδότρια η μυθιστορημαθητική σου ζωή με ώθησε για να φιλοξενηθεί στα πρώτα τεύχη του αγαπημένου μου Life&Style, η διάσημη φωτό σου στην Σαντορίνη άνοιγε το άρθρο μας Δεν θα ξεχάσω πότε την γενναιοδωρία που έδειξες απέναντι μου όταν με εφηβικό ενθουσιασμό ήρθες να δεις εσυ ο Μεγάλος Γιάννης Τσεκλένης στο αυτοσχέδιο στούντιο μου την πρώτη μου συλλογή το 2015 και να με ενθαρρύνεις να συνεχίσω και να ανοίξω τους ορίζοντες μου έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Ποτέ ωστόσο δεν πίστεψα πως θα ήμουν τόσο τυχερή και θα μου έκανες εως και την τιμή να συνεργαστείς μαζί μου σχεδιάζοντας μια limited edition συλλογή φουλαριών με την υπογραφή σου τα οποία με τόση περηφάνια φιλοξένησα στις μπουτίκ μου στην Αθήνα και Μύκονο ! Η Ελλάδα δεν αποχαιρετά απλά έναν ακόμα μεγάλο Έλληνα αλλά τον μεγαλύτερο Θρύλο της Ελληνικής Μόδας τον πρώτο που έκανε με τα πρωτογενή σχέδια του σε μια εποχή που είχε εργαλείο του μόνο τα χέρια την ιδιοφυία του και όχι κομπιούτερ για να φτιάξει τα μαγικά του σχέδια την Ελλάδα παγκόσμιο trend #tseklenis #tseklenistribute #tseklenisfoulards #tseklenisthefashionyears #tseklenisfashion

A post shared by ELENA MAKRI (@elenamakri) on

“Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε… Ήταν όνειρο από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια να σε γνωρίσω . Αργότερα ως εκδότρια η μυθιστορημαθητική σου ζωή με ώθησε για να φιλοξενηθεί στα πρώτα τεύχη του αγαπημένου μου Life&Style, η διάσημη φωτό σου στην Σαντορίνη άνοιγε το άρθρο μας. Δεν θα ξεχάσω πότε την γενναιοδωρία που έδειξες απέναντι μου όταν με εφηβικό ενθουσιασμό ήρθες να δεις εσυ ο Μεγάλος Γιάννης Τσεκλένης στο αυτοσχέδιο στούντιο μου την πρώτη μου συλλογή το 2015 και να με ενθαρρύνεις να συνεχίσω και να ανοίξω τους ορίζοντες μου έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ποτέ ωστόσο δεν πίστεψα πως θα ήμουν τόσο τυχερή και θα μου έκανες εως και την τιμή να συνεργαστείς μαζί μου σχεδιάζοντας μια limited edition συλλογή φουλαριών με την υπογραφή σου τα οποία με τόση περηφάνια φιλοξένησα στις μπουτίκ μου στην Αθήνα και Μύκονο ! Η Ελλάδα δεν αποχαιρετά απλά έναν ακόμα μεγάλο Έλληνα αλλά τον μεγαλύτερο Θρύλο της Ελληνικής Μόδας τον πρώτο που έκανε με τα πρωτογενή σχέδια του σε μια εποχή που είχε εργαλείο του μόνο τα χέρια την ιδιοφυία του και όχι κομπιούτερ για να φτιάξει τα μαγικά του σχέδια την Ελλάδα παγκόσμιο trend”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση της κυρίας Έλενας Μακρή.

Ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα

Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου 1937. Είναι γιος του Κώστα Τσεκλένη από τον Πύργο και της Μελανίας Παστιρματζή με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη.

Για εκείνον πηγή έμπνευσης ήταν ότι θύμιζε Ελλάδα, τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα καθώς και έργα ζωγραφικής. Ένας από τους αγαπημένους του ζωγράφους ήταν ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές της δεκαετία του 1980 δημιούργησε την επωνυμία TSEKLENIS. Κάτω από την συγκεκριμένη επωνυμία δημιουργούσε ρούχα, λευκά είδη, υφάσματα διακόσμησης, έπιπλα εσωτερικών χώρων και άλλα.

Ο Γιάννης Τσεκλένης κάποια στιγμή έφτασε να σχεδιάζει εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων.

Για τη σπουδαιότητα του έργου του καθώς και το αστείρευτο ταλέντο τους έχουν γράψει οι New York Times και πολλά άλλα διεθνή μέσα.


Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν σταματούσε τη σκέψη του πουθενά. Σε ηλικία μόλις 24 ετών, ίδρυσε τη δική του διαφημιστική εταιρεία, τη Spectra Advertising όπου ανέλαβε τις διαφημιστικές εκστρατείες μεγάλων πολυεθνικών αλλά και ελληνικών εταιρειών, όπως η Metaxa και η General Motors.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1962 και το 1964 αντίστοιχα, ο Γιάννης Τσεκλένης ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων για τους επίσημους εορτασμούς των γάμων της πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και της Άννας-Μαρίας της Δανίας με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ της Ελλάδας.

Το πορτραίτο του ανήκει στο Cube Digital Productions, ενώ το υπόλοιπο φωτογραφικό είναι από την προσωπική του συλλογή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!