Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Διεθνής Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και η Πρόεδρός της κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τίμησαν την εμβληματική αυτή επέτειο, μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η σεμνή αυτή και συμβολική εκδήλωση μνήμης και έμπνευσης για το μέλλον πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18.00 στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη συνεργασία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση μεταδόπθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ2 στις 18.00 καθώς και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα thermopylaesalamis.gr και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να την παρακολουθήσει και η διεθνής κοινότητα.

 

Ο ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Το Διοικητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Στιγμιότυπo της εκδήλωσης

Η ομιλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη
Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε
τής Δημοκρατίας,

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Mε βαθειά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, για να τιμήσουμε εκείνους που, πριν από 2500 χρόνια, ήταν «εκεί», για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων, και – όπως ο χρόνος έδειξε- για τις μελλοντικές γενιές όλων των ελεύθερων, και δημοκρατικών ανθρώπων.
Ήταν εκεί που οι αριθμοί, και οι πιθανότητες, δεν ήταν με το μέρος τους. Στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα.

Το 480 π.Χ., από αυτούς τους δύο τόπους, ξεκίνησε ένα ταξίδι ιδεών και αξιών.
Θεμελιώθηκε η βεβαιότητα, πως η υπεροχή, απορρέει από την αρετή.
Η βεβαιότητα πως οι «ωραίοι» και υψηλοί αγώνες, δεν είναι ποτέ μάταιοι αγώνες.

Αυτό το συλλογικό ταξίδι, οδήγησε τούς Έλληνες στη δημοκρατία.
H δημοκρατία στον διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης, κι αυτή στα έργα τέχνης, τη φιλοσοφία, τη χειραφέτηση τού ανθρώπινου νου.

Τελικά, διαμόρφωσε όλα τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, που διέπονται σταθερά από δύο αρχές :
την ελευθερία της σκέψης και την πίστη στις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου.

Σήμερα το ταξίδι συνεχίζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αφού οι ιδέες που γέννησαν τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, έγιναν αιώνιες ιδέες και αξίες, που χαρακτηρίζουν ολόκληρο τον κόσμο μας.

Είναι το πάθος, για την ελευθερία και για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων, που οδήγησαν τους Έλληνες στη Σαλαμίνα.

Είναι το αίσθημα της αυτοθυσίας, που έγραψε την ιστορία των Θερμοπυλών.

Είναι η υπέρβαση και η ένωση των δυνάμεων για έναν ιερό σκοπό, που έφερε όλους τους Έλληνες για πρώτη φορά μαζί. Μαζί και στη νίκη.

Είναι η αρετή, η ανδρεία, και το θάρρος, που δίνουν στον άνθρωπο φτερά.

Και δίπλα σε αυτά είναι η αλληλεγγύη: Το να βάζεις το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ».

Αυτές οι αξίες ξεπερνούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ξεπερνούν το σήμερα και το χθες.

Και ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματός μας, μέσα από το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», είναι η ανάδειξη αυτής της συνέχειας.

Δικαιώνουμε τη μνήμη των ηρώων όταν κάνουμε τις αξίες τους βίωμα, όταν εμπνεόμαστε έναν καλύτερο κόσμο,
όταν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, όταν νιώθουμε πως από εκείνες τις μάχες, δεν μας χωρίζουν 25 αιώνες, αλλά μας ενώνουν κοινές επιλογές.

Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα λυγίζει κάτω από το βάρος μιας πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας, η σημερινή εκδήλωση επιθυμούμε  να γίνει, όχι μόνον βήμα τιμής στο παρελθόν, αλλά και εφαλτήριο αγώνα για ένα κοινό, ελπιδοφόρο μέλλον.

Η Διακήρυξη «για την Δημοκρατία και έναν παγκόσμιο Αξιακό Πολιτισμό» που συντάχτηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματός μας, θα απευθύνει ένα δυνατό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.
Ότι μόνον με κοινή δράση, που επίκεντρο θα έχει τη δημοκρατία, και τον άνθρωπο, μπορούμε όλοι μαζί, να εγγυηθούμε έναν καλύτερο κόσμο, για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αλλά και στη νέα γενιά, που θα πάρει τη σκυτάλη, το μήνυμα της Επετείου διευρύνεται, και γίνεται δίδαγμα ελπίδας και αισιοδοξίας, καθώς η αρετή, και η δύναμη της θέλησης, δεν
κερδίζουν μόνο τους πολέμους, αλλά και τις «Σαλαμίνες»
της καθημερινής μας ζωής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόθερμα την εξοχότατη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της το Επετειακό Έτος, και μας τιμά σήμερα με την παρουσία της, και που με μεγάλη ευαισθησία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ανθρωπισμού.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή να μου αναθέσει την Προεδρία της Τιμητικής Κοσμητείας, δίνοντας στο Ίδρυμά μας, την ευκαιρία να προβάλει το νόημα της Επετείου σε διεθνές επίπεδο.

Ολόψυχα ευχαριστώ, την σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, που μας τιμά με την παρουσία της σήμερα, για τη μεγάλη της συμπαράσταση, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Πάντα είναι κοντά μας, σε κοινούς αγώνες, για την προστασία των παιδιών.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας σε κάθε ανθρωπιστική πρωτοβουλία, και μάς τιμά σήμερα με την παρουσία της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία μας
και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, για τη μεγάλη του στήριξη και βοήθεια στην εθνική αυτή προσπάθεια.

Ευχαριστώ ολόθερμα τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Audrey Azoulay, για το συγκινητικό και τιμητικό προσωπικό της μήνυμα, με το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, καθώς λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να παραστεί.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό τού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση,
και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους, στη σημερινή εκδήλωση, καθώς και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να απευθύνω στα επιφανή μέλη
της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας.

Λυπάμαι πολύ που τα μέτρα κατά της πανδημίας, μας στέρησαν τη δυνατότητα να τους έχουμε σήμερα κοντά μας, όπως είχαμε προγραμματίσει.

Ανάμεσά τους ευχαριστώ τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη
για την παρουσία του και την πολύτιμη συμβολή του στην εκδήλωσή μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, από την σύγχρονη Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκεται στην καρδιά της Διακήρυξής μας:

«…αδελφωμένοι, από τα ιερά χώματα της Αττικής και της Ελλάδας, ας δεσμευτούμε ότι η Ελευθερία, ο Πολιτισμός, οι Αξίες, τα Ιδανικά που καθιερώθηκαν με αγώνα, και φύτρωσαν από το αίμα των Ηρώων, διαχρονικά
σ’ αυτή τη γη, θα συγκροτούν αείποτε, τον πυρήνα της Ύπαρξής μας και την Παρακαταθήκη μας, για τις γενιές που θ’ακολουθήσουν».

Σας ευχαριστώ!

Με ιδιαίτερη τιμή, παρακαλώ την Εξοχότατη Πρόεδρο
της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να έρθει στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό.

 

Άντρη Αναστασιάδη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

 

photos: studio panoulis

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!