H ομιλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο Athens Democracy Forum  την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της

“Κυρία Παυλοπούλου, Εξοχότατοι, Κυρίες και κύριοι, Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το “Democracy and Culture Foundation”, τους New York Times και τον Πρόεδρο του Athens Democracy Forum κύριο Αχιλλέα Τσάλτα για την ευγενική τους πρόσκληση. Ειδικά τη φετινή χρονιά, τα θέματα του Athens Democracy Forum μάς βάζουν όλους στη διαδικασία να ξανασκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα προχωρά μπροστά, επικεντρώνοντας τη σκέψη μας στις υπάρχουσες αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις και κυρίως τοποθετώντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στο επίκεντρο της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια χώρα που υποστήριζε τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, μια χώρα που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα: αξίες ακρογωνιαίους λίθους της βιωσιμότητας και της προόδου. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε πάντοτε μια χώρα διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς όπου ευδοκιμούσαν τα ευγενέστερα ιδανικά, τα οποία είναι η πυξίδα μας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Η Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, παραμένει μια πόλη που διαχέει παγκοσμίως το φως του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.

Πρίγκιπας Νικόλαος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχω θέσει δύο προτεραιότητες: την παιδεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Η παιδεία είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί την ταυτότητα των ανθρώπων και των λαών. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας και πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη κάθε πολιτικής. Και τις δυο αυτές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να κάνει γενναία βήματα να προστατεύσει τον πλανήτη, τον πολιτισμό και το μέλλον. Θεωρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας και να επαναφέρουμε τις αξίες και τα ιδανικά εκείνα που είναι τόσο σημαντικά για την ανθρώπινη πρόοδο. Μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να υπενθυμίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτέλεσαν το σύμβολο ηρωικών μαχών που άλλαξαν τον κόσμο μας.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αχιλλέας Τσάλτας

Geoffrey Pyatt, Αχιλλέας Τσάλτας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αυτή η ευκαιρία θα μας δοθεί το 2020, που είναι μια σπουδαία επέτειος η οποία σηματοδοτεί τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού.

Στο βιβλίο του «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος αναφέρεται στους «Πέρσες» του Αισχύλου σημειώνοντας τη γέννηση της Δύσης. Είναι η σκηνή όταν η μητέρα του Ξέρξη, η Βασίλισσα Άτοσσα, ρωτά τον Xορό, τον οποίο αποτελούν οι Γέροντες Άρχοντες της Περσίας: «Σε ποιο σημείο του πλανήτη λένε οι άνθρωποι πως βρίσκεται η πόλη των Αθηνών;». Και ο κορυφαίος του Χορού απαντά: «Μακριά. Στη Δύση. Εκεί που δύει ο βασιλιάς Ήλιος». Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στον Βρετανό ιστορικό και δημοσιογράφο Dominique Selwood σε άρθρο του το 2016: « Αν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν πιθανότατα η 22α Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., την ημέρα δηλαδή που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας…

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Athens Democracy Forum

Αποτέλεσμα της έκβασης της μάχης αυτής ήταν η γρήγορη άνθιση του πολιτισμού των Αθηναίων που εισήλθε στον Χρυσό Αιώνα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών και του θεάτρου, βάζοντας τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού». Το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και νιώθω πραγματική συγκίνηση που το μοιράζομαι σήμερα αυτό με όλους εσάς εδώ. Πραγματικά ελπίζω ότι τον επόμενο χρόνο, με την ίδια ευκαιρία, το Athens Democracy Forum θα είναι και πάλι σύμμαχός μας και θα μοιράζεται μαζί μας αυτά τα οικουμενικά μηνύματα. Γιατί αυτή η επέτειος είναι παγκόσμια. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο! Σας ευχαριστώ!”

Σίσσυ Παυλοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ