Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, συναντήθηκαν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, και Ιδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Δρ Mostafa El Feki, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mostafa El Feki, Προκόπιος Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον Δρα Mostafa El Feki

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η κυρία Βαρδινογιάννη και ο Δρ El Feki ενημέρωσαν αναλυτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την λειτουργία του «Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών», το οποίο ιδρύθηκε το 2008, με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους και νέες από ολόκληρο τον κόσμο να μελετήσουν τα επιτεύγματα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.

«Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για εμάς, τους Έλληνες, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας συνιστά την προέκταση και συμβολίζει το πνεύμα της εμβληματικής Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Εκείνης, η οποία υπήρξε ο άλλος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένας φάρος Πνεύματος και Πολιτισμού παγκοσμίως, για τα δεδομένα της εποχής, εμβέλειας. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού, ιδίως ως «εστία» διαλόγου των Πολιτισμών. Και καθένας αντιλαμβάνεται πόσο ο Διάλογος αυτός είναι αναγκαίος στους ταραγμένους καιρούς μας, κυρίως για την υπεράσπιση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, δηλαδή, κατ΄ ουσία, του ίδιου του Ανθρώπου. Πέραν τούτου, και υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα το Κέντρο αυτό. Και σε αυτό το σημείο οφείλω, για μία ακόμη φορά, να εξάρω το έργο της Ιδρύτριας του Κέντρου, της φίλης κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Αγαπητή Μαριάννα, είμαστε όλοι υπερήφανοι για το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», αυτό το σπουδαίο δημιούργημά σου, το οποίο αποτελεί πια πολύτιμο στοιχείο του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού» ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επιπλέον συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την πρόσφατη ανακήρυξη της σε Επίτιμη Πρόεδρο του «Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών».

O Δρ Mostafa El Feki, από την πλευρά του, τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, είμαστε πολύ ευγνώμονες που μας δεχτήκατε. Βρίσκομαι εδώ υπό τις δύο ιδιότητές μου, του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αλλά επίσης και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών. Πραγματικά αισθανόμαστε ότι η κατάσταση εδώ είναι πάρα πολύ καλή για μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι η πλησιέστερη στην Αίγυπτο από οποιαδήποτε άλλη, τόσο  όσον αφορά τον πολιτισμό, όσο επίσης, φυσικά και την γεωγραφία. Για όλα αυτά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά, ιδίως για τη στενή συνεργασία που έχουμε, υπό την αιγίδα της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία πραγματικά μας έχει βοηθήσει. Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας  έχουμε ήδη στο Κέντρο μας κάνει πολλά, και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί αυτό που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος της χώρας, δηλαδή μια αναδιοργάνωση της Αλεξάνδρειας. Στο πλαίσιο αυτό σκεφτόμαστε την αξιοποίηση ενός Μεγάρου, ενός παλατιού, του Μεγάρου Αντωνιάδη, το οποίο έχει χτιστεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια στην Αλεξάνδρεια και το οποίο ενδεχομένως να γίνει η έδρα του Κέντρου Διαλόγου των Πολιτισμών. Αν αυτό επιτευχθεί τότε φυσικά οι δύο στυλοβάτες του διαλόγου αυτού θα είναι η Ελλάδα  και η Αίγυπτος. Βεβαίως την ερχόμενη βδομάδα ακριβώς θα γίνει μία συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη από την επαρχία (της Αλεξάνδρειας) οι οποίοι συζητούν πως θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο το πνεύμα της Ελλάδας, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι πάντα πάρα πολύ ευπρόσδεκτη στη χώρα μας, θυμόμαστε όλοι τι έχουν προσφέρει οι Έλληνες στην χώρας μας  και τι έχουν κάνει για μας. Κι επίσης φυσικά θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το έργο της, αλλά και για την εξαιρετική της συνεργασία. Είναι πάντοτε δίπλα μας και την θεωρούμε μια σπουδαία υποστηρίκτρια της Ελλάδας, της Αιγύπτου αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στον ευγενή σκοπό της προώθησης του πολιτισμού και της διεθνούς συνεργασίας. Την θεωρούμε μία σπουδαία φίλη και παράλληλα έναν φύλακα – άγγελο ανάμεσα στα δύο κράτη».

«Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την σφραγίδα που έβαλε η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά από το γεγονός ότι η οικογένειά μου, μέσα από το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», μπόρεσε να συμβάλει, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν τα επιτεύγματα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και να γίνει αυτό το σπουδαίο κομμάτι του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού ακόμα πιο γνωστό διεθνώς. Το Ίδρυμά μας ίδρυσε το «Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών» το 2008, κατόπιν παράκλησής μου προς την Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στο οποίο συμμετέχω από το 1998.
Στο Κέντρο φοιτούν φοιτητές από όλο τον κόσμο, την Αίγυπτο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, οι οποίοι αποκτούν Πτυχίο και Μaster και από φέτος θα μπορούν να αποκτούν και Διδακτορικό Δίπλωμα.

Την τελευταία 5ετία φοίτησαν 91 φοιτητές, ενώ παράλληλα έχουμε διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις ισχυροποιώντας όλο και περισσότερο τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση ήταν ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου που έγινε στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο με την παρουσίαση του τόμου του Ελληνιστικού Συνεδρίου που διοργανώσαμε νωρίτερα. Ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου θα γίνει και στην Αίγυπτο την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 με την παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων. Και για το σκοπό αυτό θα θέλαμε, κύριε Πρόεδρε, να σας προσκαλέσουμε. Θα είναι μεγάλη τιμή για μας η παρουσία σας και θα είναι ένας τρόπος να σας ευχαριστήσουμε για την συνεργασία σας. Οποτεδήποτε πηγαίνω στην Αλεξάνδρεια ή στο Κάιρο πραγματικά αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου», δήλωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη Δευτέρα 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Συνάντηση των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του «Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Κατά της διάρκεια της συνάντησης, παρουσία του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Mostafa El Feki και του Πρέσβη της Αιγύπτου κυρίου Mohamed Farid Monib, έγινε απολογισμός του έργου που έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα και οι στόχοι του Κέντρου για το προσεχές διάστημα.

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση των Μελών του ΔΣ του Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών” της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην Αθήνα, την Δευτέρα 26 Αυγούστου

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση των Μελών του ΔΣ του Αλεξανδρινού Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών” της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην Αθήνα, την Δευτέρα 26 Αυγούστου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ