Μαρία Εκμεκτσίογλου: Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye επιστρέφει
Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye επιστρέφει δυναμικά στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή η μοναδική γιορτή, που έχει ως στόχο να ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου με κοινό παρονομαστή τη γαστρονομία και τον πολιτισμό, υπόσχεται να μαγέψει και φέτος τους επισκέπτες της.
Ένα ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού
Καταξιωμένοι σεφ από Ελλάδα και Τουρκία, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στο μαγευτικό Fethiye για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Η βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου,εμπνεύστρια του φεστιβάλ, επισημαίνει τη σημασία της γαστρονομίας ως γέφυρας φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
«Πέρασε ένας χρόνος από το 1ο διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μου πριν από περίπου ένα έτος στην πόλη όπου ζω τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια μου και λειτουργώ το εστιατόριό μου.
Μοιράστηκα τις σκέψεις μου με τη Çiğdem Karaca, και μαζί δημιουργήσαμε το 1ο φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Με την εθελοντική συνεισφορά φίλων σεφ, δημοσιογράφων και από τις δύο χώρες θα πραγματοποιήσουμε και αυτή την χρονιά το όνειρό μας. Πέρυσι είχαμε καλέσει το δήμο της Σύμης. Φέτος καλούμε το δήμο Μυτιλήνης» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου
Η ενότητα μέσα από τη γεύση
Το φεστιβάλ δεν είναι απλά μια γιορτή φαγητού. Είναι μια ευκαιρία για να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας. Μενού που συνδυάζουν παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές, ζωντανή μουσική και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Ένα πλήθος καταξιωμένων σεφ από Ελλάδα και Τουρκία θα μαγέψουν τους επισκέπτες του φεστιβάλ με τις δημιουργίες τους. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχωρίζουν ο Σταύρος Κουστένης, ο Δημήτρης Κόζας, η Ανίτα Ζάχου, ο Στράτος Ιωσηφέλλης και φυσικά η οικοδέσποινα Μαρία Εκμεκτσίογλου. Από την Τουρκία, οι Murat Deniz Temel, Mehmet Can, Yunus Emre Akkor και Onur Arslan.
Ο δήμαρχος του Fethiye, Alim Karaca, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία του φεστιβάλ και την προσπάθεια να το καθιερώσει ως θεσμό. Η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λυκίας, Çiğdem Karaca, τονίζει τη σημασία της ενότητας των δύο λαών και την ανάγκη να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες φιλίας.
«Οι δύο χώρες μας έχουν κοινό παρελθόν και αυτό το παρελθόν έχει βάλει μια σημαντική σφραγίδα στο θέμα της κουλτούρας μας, της φιλοξενίας μας και της γαστρονομίας μας. Είμαστε λαοί των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Με τη Μαρία (σ.σ. Εκμεκτσίογλου) θέλουμε να ενώσουμε τις δυο μεριές του Αιγαίου, με αγάπη, με φιλία και με τον πολιτισμό μας. Θέλουμε πάλι να καλέσουμε Έλληνες και Τούρκους στο ίδιο τραπέζι και να μοιραστούμε το ίδιο φαγητό. Είμαστε αδέλφια και σαν αδέλφια θέλουμε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ που ξεκινήσαμε πέρυσι. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η θάλασσα και τίποτα άλλο» αναφέρει