Νέα  στοιχεία από το ερευνητικό πρόγραμμα STEP (Semaglutide Treatment Effect in People with obesity) έρχονται να φέρουν στο φως την συμβολή ενός από τους νέους αντιδιαβητικούς παράγοντες, του GLP1-αγωνιστή σεμαγλουτίδη, στην απώλεια βάρους σε ασθενείς με σημαντικού βαθμού παχυσαρκία.

Η σεμαγλουτίδη είναι αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 και δρα κατά τον ίδιο τρόπο με τον υποδοχέα GLP-1 (μια φυσική ορμόνη του οργανισμού) και μεταξύ άλλων, φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας του ατόμου, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη τροφής, την πείνα και την επιθυμία για κατανάλωση τροφής.

Σεμαγλουτίδη
Η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Οδύσσεια Κωνσταντούρα

Η σεμαγλουτίδη η οποία αναπτύχθηκε ως φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και είναι ήδη διαθέσιμη σε ενέσιμη μορφή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία) με το όνομα Ozempic και σύντομα, ως ο πρώτος GLP1-αγωνιστής, σε μορφή δισκίου για λήψη από το στόμα με το όνομα Rybelsus, παρουσίασε από τις πρώτες ήδη μελέτες έγκρισης (SUSTAIN 7, SUSTAIN 9-10, SUSTAIN Forte) σημαντική απώλεια βάρους στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη γεγονός που οδήγησε στο σχεδιασμό του κλινικού προγράμματος STEP, με στόχο τη μελέτη της δράσης της σεμαγλουτίδης σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, συμπεριέλαβε τέσσερις κλινικές μελέτες φάσης IIIA και περισσότερους από 4500 ασθενείς με σημαντικού βαθμού παχυσαρκία (μ.ο. BMI 38 kg/m2, μ.ο. σωματικού βάρους 105 kg), οι οποίοι έλαβαν σεμαγλουτίδη σε εβδομαδιαία δόση 2.4 mg/εβδομάδα για ένα διάστημα 68 εβδομάδων.

Μετά το πέρας του διαστήματος παρακολούθησης, οι ασθενείς που είχαν λάβει το φάρμακο είχαν χάσει 14.9% του αρχικού τους βάρους (μ.ο 15.3 kg) σε σύγκριση με 2.5 % σε ασθενείς που είχαν ακολουθήσει εντατικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης (-500 kcal/ημέρα, 150΄ άσκηση/εβδομάδα, καταγραφή και υπολογισμός γευμάτων κτλ.), (μ.ο. 2.6 kg), ενώ το 70% των ασθενών στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν πετύχει στον στόχο – απώλειας του 10% του αρχικού τους βάρους σε σύγκριση με 12% στην ομάδα ελέγχου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η απώλεια βάρους στο 1/3 των ασθενών στην ομάδα της σεμαγλουτίδης έφτανε στο 20% του αρχικού βάρους, ποσοστό που αγγίζει τα αποτελέσματα παρεμβάσεων 1-3 χρόνια μετά από μορφές βαριατρικού χειρουργείου.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ