Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή, συχνά μακράς διάρκειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη ενός ατόμου για την πραγματικότητα.

Η σχιζοφρένεια αλλά και γενικότερα μία χρόνια ψυχική διαταραχή έχει σοβαρές αποδιοργανωτικές συνέπειες στο άτομο που έχει διαγνωστεί με αυτήν, αφού επηρεάζει όλες τις πτυχές της ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής του ζωής και έχει αναπόφευκτες διαλυτικές συνέπειες στην οικογένεια του, στις οικογενειακές του σχέσεις και στην οικογενειακή ατμόσφαιρα γενικότερα.


Η διερεύνηση της σχέσης σχιζοφρένειας και οικογένειας έχει μία μακρά ιστορία. Ήδη απο το 1927 ο Harry Stuck Sullivan συσχέτισε τη σχιζοφρενική συμπεριφορά (παθολογία) με το οικογενειακό περιβάλλον και τις διαταραγμένες ενδοοικογενειακές σχέσεις. 

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποδείξεις για τον ειδικό ρόλο της οικογένειας στην αιτιοπαθογένεια της σχιζοφρένειας, όμως σημαντικές μελέτες που έγιναν κυρίως τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 βοήθησαν στο να κατανοήσουμε κάποιες ειδικές μορφές ενδοοικογενειακής επικοινωνίας σε οικογένειες με σχιζοφρενικό μέλος. 

Σε μελέτες των δεκαετιών ‘70 και ‘80 διαπιστώνεται ότι η οικογένεια αποτελεί τη κύρια πηγή φροντίδας και υποστήριξης του αρρώστου και ο ρόλος παραγόντων της οικογενειακής ζωής και του οικογενειακού περιβάλλοντος φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη πορεία και την θετική ή αρνητική εξέλιξη της σχιζοφρένειας. 

Ειδικότερα, για τους ασθενείς που ζουν με την οικογένεια τους η εμπλοκή και η ενεργός συμμετοχής της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία θα παίξει ρόλο στη ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail: [email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ