Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Κέιτ Μίντλετον είναι αυτή, στην οποία φοράει ένα πλεκτό πουλόβερ με κεντημένα γεωμετρικά σχέδια και ποζάρει χαμογελαστή δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ωστόσο η Κέιτ Μίντλετον δεν είναι η μόνη που αγαπά το συγκεκριμένο ρούχο. Και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας όπως και η JLo έχουν δείξει την προτίμηση τους σε αυτό το ζεστό, χουχουλιάρικο πουλόβερ.
Κέιτ Μίντλετον: Η άγνωστη ιστορία του αγαπημένου της πουλόβερ
Το πλεκτό Fair Isle έχει τις ρίζες του στις ακτές της Σκωτίας, όπου ξεκίνησε αρχικά από τους ψαράδες περίπου τον 18ου αιώνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, διάσημοι οίκοι μόδας όπως Ralph Lauren, Thom Browne, Chanel, Celine, Balenciaga, Raf Simons, Versace και Dries van Noten έδωσαν τη δική τους ερμηνεία μέσα από τις συλλογές τους. Η Αγγλίδα σχεδιάστρια Molly Goddard έχει κάνει το μοτίβο σαν μια ανεπίσημη υπογραφή του brand της, φροντίζοντας να συνδυάσει ένα πλεκτό σε στιλ Fair Isle με μια φουσκωτή, τούλινη φούστα σχεδόν σε κάθε της συλλογή.
Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο πλεκτό που θυμίζει Χριστούγεννα και έχει γίνει συνώνυμο του χειμώνα, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση κατακτώντας τη δική του ξεχωριστή θέση στην γκαρνταρόμπα μας.
Παίρνοντας το όνομά του από το νησί Fair Isle η τεχνική του πλεξίματος ξεκίνησε για πρώτη φορά στα καπέλα των ψαράδων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα ενώ τα αγαπημένα μας πουλόβερ ήρθαν πολύ αργότερα.
Το τυπικό πλεκτό Fair Isle ακολουθεί ένα σχέδιο «OXO», όπου ένα γεωμετρικό «O» ακολουθείται από ένα «X» και επαναλαμβάνεται σε όλο το ένδυμα. Ορισμένες φορές έχουμε δει να γεμίζουν το σχήμα «Ο» με σύμβολα όπως σταυρούς, νιφάδες χιονιού ή μια κεντρική κουκκίδα που ονομάζεται «μάτι της χήνας».
Αυτό όμως που τα ξεχώριζε από τα άλλα ρούχα εργασίας για ψάρεμα ήταν η ζωηρή χρωματική του παλέτα. Χρησιμοποιούσαν μπλε, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και καφέ. Η ιδέα ήταν ότι οι κυβερνήτες φορούσαν πιο φωτεινά χρώματα, ώστε να φαίνονται πιο εύκολα, είτε από τη στεριά είτε από άλλα σκάφη.
Το συγκεκριμένο πουλόβερ έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1920, όταν ένα πορτρέτο του τότε Πρίγκιπα Εδουάρδου από τον Sir Henry Lander, που ζωγραφίστηκε το 1923, το έφερε στο προσκήνιο. Το Fair Isle το αγάπησε και το ανέδειξε και η Gabrielle Chanel, η οποία το συνδύαζε με ζακέτα με γιακά με το χαρακτηριστικό σχέδιο «OXO».
Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να πλέκουν με μανία το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο σταδιακά ταυτίστηκε με την έννοια της οικογένειας, αποκτώντας πια έναν γλυκό, τρυφερό χαρακτήρα.