Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας της Μαριάννας B. Βαρδινογιάννη που άφησε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου, την τελευταία της πνοή. Η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, με την απώλειά της βυθίζει σε βαρύ πένθος την οικογένειά της, αλλά και τους ανθρώπους που είχαν την ευτυχία να τη γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της. Αφήνει πίσω της ανεκπλήρωτο κενό καθώς υπήρξε μία μοναδική φυσιογνωμία, δοτική και γενναιόδωρη, μία σπάνια οραματίστρια, που έμεινε πιστή στις αρχές της μέχρι το τέλος της ζωής της. Η κηδεία της θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Πιστή στα οράματά της μέχρι το τέλος
Αφιέρωσε όλη την ενέργεια στο σπουδαίο έργο της, οραματιζόμενη ένα μέλλον όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στα βασικότερα αγαθά όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια. Αγωνίστηκε για τα προβλήματα τους και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της κατά της φτώχειας, της παιδικής κακοποίησης και της παιδικής εκμετάλλευσης. Μνημειώδες ήταν το έργο της ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Μεγάλος σταθμός στην πορεία και το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο ήταν η 14η Οκτωβρίου 2010 όπου εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα.
Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
Δραστηριοποιήθηκε, επίσης, ως Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.[6]
Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανία και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.
Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην Ερμιόνη, τόπος καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Ήταν παντρεμένη με τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά: το Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), το Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).
Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο!
Στην τελευταία της ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στo Ιnstagram, αναρτήθηκε μία παιδική ζωγραφιά που απεικόνιζε τα παιδιά να κρατιούνται από το χέρι γύρω από τον πλανήτη Γη. Σε αυτή την απλή ζωγραφιά, εκφραζόταν όλη η κοσμοθεωρία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη που αφιέρωσε όλη της τη ζωή για έναν καλύτερο κόσμο. «Σήμερα, που τιμάται η Διεθνής Ημέρα Nelson Mandela, και κάθε μέρα, τα λόγια, η παρακαταθήκη και το παράδειγμα ζωής και προσφοράς της κορυφαίας αυτής προσωπικότητας, ας φωτίσουν τον δρόμο και τις ζωές μας, και ας γίνουν πυξίδα για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ποτέ να χάνουμε την ελπίδα μας.
Τα έργα των παιδιών για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με θέμα τη ζωή και το έργο του Nelson Mandela, που πραγματοποιήθηκε το 2021 από το Ίδρυμά μας σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, αποτελούν το πιο δυνατό και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον οραματίστηκε ο φωτισμένος αυτός ηγέτης. «Νικητής είναι ο ονειροπόλος που δεν παραιτείται» είχε πει ο ίδιος. Ας κάνουμε τα λόγια του έμπνευση και οδηγό στον αγώνα για ένα φωτεινό μέλλον για όλους», είχε σημειώσει η ίδια.