Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον χαμό του. Η οικογένειά του -δύο σχεδόν μήνες μετά την ανάπαντεχη απώλειά του- προσπαθεί να ορθοποδήσει, ενώ η βασίλισσα Άννα Μαρία δέχτηκε επίσκεψη από τους γιους της, πρίγκιπα Παύλο και πρίγκιπα Νικόλαο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, Παύλος και Νικόλαος επισκέφτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μητέρα τους στο διαμέρισμά της το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο κόσμος τούς συνάντησε κατά την είσοδό τους και μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που τούς χαιρέτησαν ένθερμα με του δυο γιους του Κωνσταντίνου να είναι ευγενέστατοι.
Η ελληνική σημαία στο διαμέρισμα της Άννας Μαρίας παραμένει μεσίστια, ως ένδειξη πένθους και σεβασμού προς τον αγαπημένο της σύζυγο με τον οποίο ήταν μαζί για σχεδόν 60 χρόνια. Ο πριγκιπας Παύλος είχε αναφέρει πρόσφατα ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα πολύ συχνά, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Πολύ συχνά θα είμαι στην Ελλάδα. Συνεχώς!».
Ο μπάτλερ του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας είχε αναφέρει με δηλώσεις του: «Ο τρόπος συμπεριφοράς τους ήταν εξαιρετικός. Ευγένια, καλοσύνη και λεπτότητα. Η Άννα Μαρία και ο Κωνσταντίνος ήταν δύο υποδειγματικοί γονείς, παππούδες και αδελφοί. Ο δεσμός και η τρυφερότητα που είχαν με όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Το σπίτι τους ξεχείλιζε από τρυφερότητα και αγάπη».
Η βασίλισσα Άννα Μαρία είναι πραγματικά αγαπητή στο κοινό, ενώ οι γείτονές της είχαν μιλήσει για εκείνη με τα καλύτερα λόγια. Στην κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία χειροκροτήθηκε για τη διακριτική στάση της, ενώ το στεφάνι της είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Το στεφάνι ήταν φτιαγμένο από λουλούδια μιγκέ και επάνω έγραφε: «Η αγαπημένη σου Άννα Μαρία». Η επιλογή των λουλουδιών δεν είναι τυχαία καθώς τα μιγκέ είναι τα αγαπημένα της Άννας Μαρίας. Από τα συγκεκριμένα λουλούδια ήταν φτιαγμένη και η νυφική ανθοδέσμη που κρατούσε η Άννα Μαρία στο γάμο της με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, στο γάμο τους στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 στην Μητρόπολη Αθηνών.
Ο πρίγκιπας Παύλος σκέφτεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να αγοράσει κατοικία στο κέντρο των Αθηνών, ενώ σε συνέντευξή του στο Point de Vue, είχε αναφέρει: «Κληρονόμησα τον ρόλο αυτό από τον πατέρα μου, χωρίς να συνδέεται με καμία ευθύνη σε κρατικό επίπεδο, απλώς σε επίπεδο οικογένειας. Ο ρόλος μου θα είναι να διατηρήσω το παράδειγμα της οικογένειας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και να κρατάμε ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας».
«Δεν θα αλλάξω ποτέ την στάση μου. Ο κόσμος θα με δει όπως είμαι: ο οικογενειάρχης, αλλά είμαι ακόμα ο Παύλος για όλους. Δεν πρόκειται να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε ο γιος μου Κωνσταντίνος-Αλέξιος. Το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος, όπως ελπίζω να είμαι και εγώ», είχε επισημάνει ο πρίγκιπας Παύλος.
Ο πρίγκιπας Παύλος είχε εκφωνήσει έναν πραγματικά συγκινητικό επικήδειο λόγο στη Μητρόπολη Αθηνών και στο ύστατο χαίρε στον βασιλιά Κωνσταντίνο.
«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου. Για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου και για όλους όσους ήρθαν να σε αποχαιρετήσουν, αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν την μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου. Δεν είναι όμως αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ό, τι πιο αγαπητό και πολύτιμο έχει ένας άνθρωπο στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νωρίς τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλιά Παύλο, τον παππού μου. Τίμησες όπως πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες 18 χρόνων τον θρόνο. Σου είπε να αφιερώσεις τη ζωή σου στην ευτυχία της πατρίδας, να θυμάσαι πάντα ότι προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός.
Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο ως Ολυμπιονίκης το 1960, έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μέχρι τέλους μια σκληρή μάχη του νου και του σώματος στη θάλασσα. Ήταν μια δύσκολη επόχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξηκοπιματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας.
Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου δέχτηκες την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής… Η αποφασιστική επιρροή για τη διοργάνωση των ολυμπακών αγώνων το 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε πως είναι το θεμέλιο της κοινωνίας, μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένια που την ενώνε άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα.
Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, που αγάπησες όσο τίποτα άλλο σε όλη τη ζωή σου. Οπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά και τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα. “Ισχύς μου η αγάπη του λαού” ήταν πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας και θα είναι. Ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι’ αυτήν. Καλό ταξίδι πατέρα», είχε πει ο πρίγκιπας Παύλος.
Ο πρίγκιπας Νικόλαος, μαζί με τον Παύλο και τον Φίλιππο, μετέφεραν τη σορό του πατέρα τους στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, με τον ίδιο να είναι συντετριμμένος!
Φωτογραφίες: Ndp