Και επίσημα βασιλιάς θα ανακηρυχθεί αύριο, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄στη συνεδρίαση Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. Ο νέος βασιλιάς μάλιστα θα απευθύνει μήνυμα στους Βρετανούς στις 8 το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συμβούλιο της Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο, στις 10 ώρα Αγγλίας (12 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του σε βασιλιά θα γίνει μία ώρα αργότερα.

Πότε και πώς θα γίνει η στέψη του Καρόλου

Σύμφωνα με τους κανόνες που χρονολογούνται αιώνες πριν, η στέψη του μονάρχη δεν γίνεται αμέσως μετά το θάνατο του προκάτοχου του θρόνου. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του βασιλιά Καρόλου. Θα τηρηθεί μία περίοδος πένθους και μετά θα λάβει χώρα η ιστορική τελετή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελισάβετ Β΄, στέφθηκε 15 μήνες αργότερα από την ημέρα που ανακυρήχθηκε βασίλισσα. Η στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953 χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο προετοιμασίας.

Ίσως όμως, ο 73χρονος βασιλιάς Κάρολος να προτιμήσει μία πιο άμεση στέψη. Η τελετή γίνεται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής.

Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688: δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό.

Στη συνέχεια ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.

Ο μονάρχης στη συνέχεια λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, η Δούκισσα της Κορνουάλης έγινε η βασιλική σύζυγος. Αλλά τι σημαίνει αυτός ο τίτλος;

Ο τίτλος δεν της δίνει κάποια εξουσία, αλλά θα αποτυπώνει τη «συντροφικότητα και την ηθική και πρακτική υποστήριξη». Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφερε τον τίτλο του συζύγου της βασίλισσας από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της το 1952 μέχρι το θάνατό του το 2021, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο βασιλικό σύζυγο στην ιστορία. Ως βασίλική σύζυγός, η Καμίλα θα στεφθεί και θα χριστεί κατά τη στέψη του Καρόλου, αν και η δική της στέψη θα είναι μια πολύ πιο απλή τελετή.

«Εκτός και αν αποφασιστεί διαφορετικά, μια βασιλική σύζυγος στέφεται με τον βασιλιά, σε μια παρόμοια αλλά απλούστερη τελετή». Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πώς κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει με τον πρίγκιπα Φίλιππο ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν σύζυγος της βασίλισσας, δεν στέφθηκε στην τελετή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ