Bασιλιάς Κάρολος: Το νέο πορτρέτο που δίνει τέλος στη χρήση ελεφαντόδοντου. Μια απόφαση ορόσημο στην προσπάθεια για την προστασία των ελεφάντων

Σε κρατικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε για τους επισκέπτες της βασιλικής οικογένειας της Ιαπωνίας, η βασίλισσα Καμίλα έκανε το ντεμπούτο της με το τάγμα του βασιλιά Καρόλου, ένα πορτρέτο του μονάρχη που φορούσαν παραδοσιακά γυναίκες μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η παράδοση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1820 την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Δ’ και συνήθως κατασκευάζονταν από ελεφαντόδοντο. 

Ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος με τις οικολογικές του ευαισθησίες φρόντισε ώστε το υλικό που χρησιμοποιήθηκε να είναι πολυμίνη, ένα συνθετικό ημιδιαφανές επεξεργασμένο πλαστικό φύλλο. 

Το εντυπωσιακό πορτρέτο, που δείχνει τον βασιλιά ντυμένο με στρατιωτική στολή μαζί με τα μετάλλιά του, σχεδιάστηκε από την Elizabeth Meek.

Bασιλιάς Κάρολος: Η μεγάλη αλλαγή που δίνει τέλος σε μια χρόνια διαμάχη Πηγή: Getty Images
Bασιλιάς Κάρολος: Η μεγάλη αλλαγή που δίνει τέλος σε μια χρόνια διαμάχη Πηγή: Getty Images

Τα διαμάντια που περιέβαλλαν το πορτρέτο προέρχονται από τη βασιλική Συλλογή και ζυγίζουν 10,41 καράτια. 

Βασισμένο σε μια φωτογραφία του 2023, όπου ο μονάρχης εμφανίζεται με τη στολή του Ναυάρχου του Στόλου, το πορτρέτο του αποτυπώνει την επιβλητικότητα και τον ρόλο του ως ηγέτη του Βασιλικού Ναυτικού. Η μικρογραφία, φιλοτεχνημένη με λεπτομέρεια και ακρίβεια, τοποθετείται σε ένα περίτεχνο σκελετό από λευκό και κίτρινο χρυσό. Το σκελετό αυτό, διακοσμημένο με διαμάντια που λάμπουν, αναδεικνύει την αξία και την τιμή που αποδίδεται στον μονάρχη.

Στεφανωμένο με μια μικρή κορώνα Tudor,  σύμβολο της δυναστείας και της κληρονομιάς, υπογραμμίζει τη θέση του μονάρχη ως επικεφαλής του κράτους.

Τέλος, το πορτρέτο ολοκληρώνεται με μια γαλάζια κορδέλα και η λεπτομερής περιγραφή του πορτρέτου αποκαλύπτει ένα έργο τέχνης γεμάτο συμβολισμούς και αίγλη, το οποίο τιμά τον Βρετανό μονάρχη και την κληρονομιά του.

Η βασίλισσα Καμίλα ήταν η μόνη γυναίκα από το βασιλικό προσωπικό που φόρεσε το νέο οικογενειακό τάγμα, αλλά καθώς η δημιουργία τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, είναι πιθανό και άλλες γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να φορούν τη δική τους σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Το ελεφαντόδοντο θεωρείται από καιρό ένα αμφιλεγόμενο υλικό με το εμπόριο να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πληθυσμών των ιθαγενών ελεφάντων καθώς συχνά συλλέγεται από τους χαυλιόδοντες τους, με τα ζώα να σκοτώνονται συνήθως για το ελεφαντόδοντο.

Μιλώντας για την κρατική επίσκεψη, η βασιλική συντάκτρια του HELLO!, Emily Nash, σημείωσε: «Η βασιλική οικογένεια ανοίγει το κόκκινο χαλί για τον Αυτοκράτορα και την Αυτοκράτειρα και την αντιπροσωπεία τους και είναι μια πραγματικά σημαντική επίδειξη ήπιας δύναμης.

Η Ιαπωνία είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως αυτού του είδους το καλωσόρισμα και η φιλοξενία θα βοηθήσουν πραγματικά στην ενίσχυση αυτής της σχέσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ