Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εκδότης και βασιλικός παρατηρητής Χρήστος Ζαμπούνης, απαντάει στο hello.gr για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν απο την μάχη του βασιλιά Καρόλου με τον καρκίνο.
Σαν βόμβα έσκασε η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου από το Παλάτι του Buckingham για την υγεία του βασιλιά Καρόλου.
Είναι η πρώτη φορά που το Παλάτι κάνει γνωστό με ανακοίνωση ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας μέλους του. Από την μάχη του Καρόλου με τον καρκίνο, ανακύπτουν όμως ζητήματα.
Τo hello.gr απευθύνθηκε στον εκδότη Χρήστο Ζαμπούνη ο οποίος έχει πλήρη γνώση των ζητημάτων αυτών, των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που ο βασιλιάς Κάρολος κριθεί ανίκανος να εκτελέσει τα βασιλικά του καθήκοντα!
Γιατί πιστεύετε ότι ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας με τον προστάτη και ακολούθως την πρόκληση με τον καρκίνο που αντιμετωπίζει; Τι λέει αυτό για τον στυλ της βασιλείας που έχει επιλέξει;
Πράγματι, όπως έχει διαφανεί στους δεκαεπτά μήνες της βασιλείας του, ο Κάρολος, αργά αλλά σταθερά, εγκαινιάζει έναν νέο τρόπο ασκήσεως των καθηκόντων του.
Οι ανακοινώσεις της επεμβάσεως ρουτίνας στον προστάτη και της διαγνώσεως καρκίνου θα ήσαν αδιανόητες επί της Ελισαβετιανής εποχής.
Ο λόγος που το πράττει είναι ο εξής: Πρόκειται για έναν μοντέρνο μονάρχη που γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος στην σύγχρονη εποχή.
Επιπλέον, επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει γύρω από το θέμα του καρκίνου την κοινή γνώμη και να εμπνεύσει με το παράδειγμά του την ανάγκη για προληπτικούς ελέγχους.
Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο βασιλιάς Κάρολος δεν μπορεί να ασκήσει τα βασιλικά του καθήκοντα;
Η αναγκαστική παραίτησις του θείου του Εδουάρδου Η’ το 1936, οδήγησε τους Άγγλους νομοθέτες στο περίφημο Regency Act του 1937.
Εκεί, προβλέπεται η μεταβίβασις των εξουσιών στον νόμιμο διάδοχό του, τον πρίγκηπα της Ουαλλίας, επί του προκειμένου τον Γουίλιαμ, ο οποίος θα αναλάβει ως αντιβασιλεύς, μόνον σε περίπτωση που ο βασιλεύς Κάρολος Γ’ κριθεί ανίκανος, «λόγω αναπηρίας του νου ή του σώματος».
Ποιοι θα το κρίνουν; Η σύζυγός του Καμίλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Εφετείου ή του Αστικού Τμήματος.
Ακολουθεί η έγκρισις από το Ανακτοβούλιο (Privy Council), όπου συμμετέχουν μόνον μέλη της οικογενείας του, και η τυπική συμφωνία της εκλεγμένης βρεταννικής κυβερνήσεως.
Πιστεύετε ότι μπορεί να δούμε τον πρίγκιπα Χάρι σε κάποιο ρόλο σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο νόμος του 1937;
Ο πρίγκηψ Χάρι είναι πέμπτος στη σειρά διαδοχής. Προηγούνται ο Γουίλιαμ και τα τρία τέκνα του.
Επιπλέον, προς το παρόν είναι απότακτος, οπότε θα πρέπει να ενταχθεί και πάλι στα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογενείας, κάτι που, επίσης προς το παρόν, φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ο πρίγκιπας Χάρι έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πατέρα του. Προφανώς μια τέτοια περίσταση είναι ένα καλό έδαφος για μια τέτοια προοπτική. Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αποκατάσταση των σχέσεων και με τον αδερφό του;
Η ρήξις μεταξύ των δύο αδελφών προήλθε από την συστηματική αποδόμηση των συγγενών του, από το «απολωλός πρόβατο», τον Χάρι.
Μετά την συνέντευξή του στην Όπρα Ουΐνφρεϋ, το ντοκυμαντέρ στο Netflix και το βιβλίο «Η Ρεζέρβα», η ενόχλησις του Γουίλιαμ έχει παγιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η προσέγγισις ή επανένωσις της οικογενείας να θεωρείται αδύνατος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κουλτούρα παραιτήσεων βασιλέων. Υπάρχει περίπτωση ο Κάρολος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας αν η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέψει να ασκεί όπως πρέπει τα καθήκοντά του;
Η βρεταννική μοναρχία είναι «ελέω Θεού». Το είδαμε κατά την διάρκεια της στέψεως, με τα ιερατικά τελετουργικά. Εάν θέλουμε να κάνουμε μία μεταφορά, είναι σαν να χειροτονείται ένας ιερέας, οπότε γίνεται αντιληπτή η δυσκολία της παραιτήσεως.
Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα Κέιτ; Και αν ναι, πότε θα επιλέξει να το επικοινωνήσει;
Στο ζήτημα της δουκίσσης του Καίμπριτζ υποθέτει κανείς ότι κάτι πρέπει να πήγε «στραβά» κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης χειρουργικής της επεμβάσεως, οπότε, για ευνοήτους λόγους, προεκρίθη η σιωπή, διότι προείχε η προστασία της υγείας της.
Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο / Getty Images / instagram: zampounis_christos