Δούκας του Εδιμβούργου: Η σημασία της μάχης της Καλλίπολης για τους Έλληνες του Πόντου και της Ιωνίας

Ο Δούκας του Εδιμβούργου παρευρέθηκε σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου, στο Λονδίνο, για την επέτειο της απόβασης στην Καλλίπολη.

Κατέθεσε στεφάνι στο Κενοτάφιο εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου και παρευρέθηκε στην Ακολουθία Μνήμης και Ημέρας των Ευχαριστιών.

Δούκας του Εδιμβούργου
Δούκας του Εδιμβούργου: Η σημασία της μάχης της Καλλίπολης για τους Έλληνες του Πόντου και της Ιωνίας

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει αναλάβει υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, που προηγουμένως είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου.

Η ημέρα τιμάται ως επίσημη αργία τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία, με τελετές μνήμης που πραγματοποιούνται σε διάφορες τοποθεσίες.

Δούκας του Εδιμβούργου: Η σημασία της μάχης της Καλλίπολης για τους Έλληνες του Πόντου και της Ιωνίας
Δούκας του Εδιμβούργου: Η σημασία της μάχης της Καλλίπολης για τους Έλληνες του Πόντου και της Ιωνίας

Στις 25 Απριλίου 1915, στρατεύματα της Συμμαχίας αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη, μια χερσόνησο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με κομβική θέση για την έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στόχος τους ήταν η κατάληψη των Δαρδανελίων και η προέλαση προς την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ιδέα της κατάληψης της Καλλίπολης απασχολούσε το Βρετανικό Υπουργείο Πολέμου από το 1904, με τα σχέδια να επανεξετάζονται το 1914 με την έναρξη του πολέμου, υπό την ηγεσία του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Τον Αύγουστο του 1914, προβλέποντας ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας, ο Τσόρτσιλ όραματιζόταν μια στρατηγική που θα αξιοποιούσε την ελληνική ναυτική υπεροχή για την κατάληψη της Καλλίπολης. 

Αυτό θα άνοιγε τα Δαρδανέλλια, επιτρέποντας στο βρετανοελληνικό στόλο να εισέλθει στη θάλασσα του Μαρμαρά, να νικήσει και να βυθίσει τα οθωμανογερμανικά πολεμικά πλοία.

Η βρετανική σκέψη πίσω από την αξιοποίηση του ελληνικού παράγοντα ήταν η αμφισβήτηση των ρωσικών φιλοδοξιών για τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και των Στενών.

Μια νίκη στην Καλλίπολη για τους Συμμάχους θα σήμαινε:

  • Άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • Παύση των διώξεων εναντίον των ελληνικών πληθυσμών στην Ανατολική Θράκη και την Ιωνία
  • Αποτροπή της Γενοκτονίας του Πόντου (1916)

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη αποδείχθηκε τραγική αποτυχία για τους Συμμάχους. Αντιμετωπίζοντας σθεναρή αντίσταση από τους Οθωμανούς, υπέστησαν βαριές απώλειες και αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους εννέα μήνες αργότερα.

Η αποτυχημένη εκστρατεία είχε σημαντικές συνέπειες:

  • Πολιτικές αναταραχές στις χώρες των Συμμάχων
  • Ενίσχυση του ηθικού των Οθωμανών και των συμμάχων τους
  • Προώθηση της ρωσικής επανάστασης

Η Απόβαση στην Καλλίπολη αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τραγικές συνέπειες για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η αποτυχία της εκστρατείας άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία και επηρέασε δραματικά την πορεία των γεγονότων στην περιοχή για δεκαετίες.

Φωτογραφίες: instagram/ theroyalfamily

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ