Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) βρίσκεται δημοσιευμένη η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας συνολικά 10 μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Η απόφαση αφορά τα πέντε παιδιά του βασιλιά Κωνσταντίνου, Αλεξία, Θεοδώρα, Παύλο, Νικόλαο, τη σύζυγο του πρίγκιπα Παύλου, Μαρί-Σαντάλ καθώς και τα πέντε παιδιά τους, Μαρία Ολυμπία, Αχιλλέα Ανδρέα, Οδυσσέα Κίμων, Κωνσταντίνο Αλέξιο και Αριστείδη Σταύρο.

Ο πρίγκιπας Παύλος και ο πρίγκιπας Νικόλαος κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα
Ο πρίγκιπας Παύλος και ο πρίγκιπας Νικόλαος κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα

Τα μέλη της οικογένειας έχουν δηλώσει ως επίθετο το «Ντε Γκρες» που στα γαλλικά σημαίνει «της Ελλάδας». Είναι το ίδιο που χρησιμοποιούσε και ο θείος τους, ο πρίγκιπας Μιχαήλ, που υπήρξε το πρώτο μέλος του Eλληνικού Bασιλικού Οίκου με ελληνική υπηκοότητα, δηλωμένος το 2004 στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων ως Μιχαήλ ντε Γκρες.

Η αίτηση των μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας υποβλήθηκε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στο Ληξιαρχείο Αθηνών, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο.

ελληνική βασιλική οικογένεια
Ελληνική βασιλική οικογένεια: Αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια έχουν κάνει και η Μαρί Σαντάλ και τα πέντε παιδιά της με τον πρίγκιπα Παύλο.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφο 5 του νόμου 2215/1994 του Eυάγγελου Βενιζέλου, για να αναγνωριστεί η ελληνική ιθαγένεια στον βασιλιά Κωνσταντίνο και στα μέλη της οικογένειάς του, μετά τη λήξη ισχύος του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διείπε την ιθαγένειά τους πριν από τη μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος, χρειάζεται να τηρηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Να διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.
  • Να δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου, παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου. Στη συνέχεια, να συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, όπου θα αποσταλούν τα σχετικά έγγραφα σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει η νομοθεσία.

Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις, όπως δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως:

ελληνική βασιλική οικογένεια

Στην εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου,  οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος και πρίγκιπας Νικόλαος είχα μιλήσει για το επίθετο και τη ιθαγένεια.

Η Σοφία Παπαϊωάννου ρώτησε τον πρίγκιπα Παύλο πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται σήμερα: «Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλο, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι… Συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες. Το αν είμαστε πρίγκιπες σε μια εργατική θέση, δεν είμαστε, αλλά είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Γι’ αυτό το όνομά μας είναι δύσκολο. Μας αποκαλούν με άλλα ονόματα επειδή ο παππούς μας είχε έρθει εδώ χωρίς άλλο όνομα. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Δεν είναι ότι παίρνουμε τη θέση με το να μας αποκαλεί κάποιος έτσι».

Στην ίδια ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει και ο μικρότερος αδερφός του πρίγκιπας Νικόλαος: «Συστήνομαι Νικολαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ».

Σχετικά με το επίθετό τους και γιατί δεν το δηλώνουν ώστε να λυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας που τους έχει αφαιρεθεί, ο πρίγκιπας Παύλος είπε: «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Με αυτό ήμασταν πάντα, γιατί να αλλάξω το επίθετό μας; Όταν έγινε αυτός ο νόμος, ήταν για να μας επιτεθούν. Όταν ζήσαμε τόσα χρόνια εκτός Ελλάδος χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο πολίτευμα, όταν πρόβλημα δεν ήταν υπήρξε ποτέ… δεν καταλαβαίνω γιατί». Εξηγεί δε ότι το “της Ελλάδας”, δεν είναι τίτλος, αλλά όνομα. «Όπου και αν πάω, με αποκαλείτε με όποιο όνομα θέλετε. Εγώ είμαι ο Παύλος και είμαι αυτός που είμαι. Με αυτό γεννήθηκα, με αυτό έχουν περάσει όλη τους τη ζωή οι απόγονοί μου».

Ο πρίγκιπας Νικόλαος προσέθεσε: «Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια. Μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι τη θέλω. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας, το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα. Είμαι Έλληνας και δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Αν υπάρχει βουλήση, δεν είμαι αρμόδιος εγώ για το επίθετο, θα το βρούμε».

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια και τα μέρη που έχει ζήσει δήλωσε ο πρίγκιπας Νικόλαος: «Παντού αισθανόμουν ξένος. Στην Αγγλία, είμαι ευγνώμων, υπηρέτησα, έζησα, έμαθα τα ήθη και τα έθιμά τους, το χιούμορ τους, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Μόλις ήρθα εδώ, αισθάνθηκα ότι εδώ είναι ο τόπος μου. Οι φιλέλληνες είναι ξένοι, αλλά εγώ είμαι Έλληνας. Ήρθα Ελλάδα, την αγαπάω και θέλω να υπηρετήσω αλλά είμαι Έλληνας».

Γιατί αρνούνται το επίθετο Γλύξμπουργκ; «Το επίθετο Γλύξμπουργκ, δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν το θέμα πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που τη πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα Γλύξμπουργκ και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγαπή μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», απάντησε ο πρίγκιπας Παύλος.

Σχετικά με το πότε συνειδητοποίησαν ότι η βασιλεία τελείωσε για την Ελλάδα και πέρασε στην Ιστορία, ο πρίγκιπας Παύλος είπε: «Όταν ήμασταν μικρότεροι υπήρχε η αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνω βασιλιάς, αλλά μετά καταλάβαμε ότι αυτά ήταν λόγια που μας έλεγαν οι γύρω μας -όχι ο πατέρας. Τελειώνεις το σχολείο, το πανεπιστήμιο πας στρατό και μετά πρέπει να εργαστείς. Εκεί καταλάβαμε ότι όλα τα άλλα ήταν της ιστορίας. Αυτό που μας έδωσε και άφησε ο πατέρας ήταν η αγάπη για τη χώρα μας. Αλλά επειδή δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε, πάντα μας έλεγε το να προσφέρεις στη χώρα μας είναι το πιο σημαντικό και γι’ αυτό συνεχίζουμε να θέλουμε να προσφέρουμε. Είχαμε πάντα το όραμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε. Να κάνεις καριέρα και να έχεις αυτό στο νου σου, είναι δύσκολο. Πρέπει να δουλεύουμε πιο ήπια, πίσω από κλειστές ώρες. Οπότε, μπορώ να προσφέρω ως αυτό που είμαι. Να περνάω, για παράδειγμα, ένα μήνυμα στο βασιλία της Δανίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας όταν χρειάζεται. Γιατί σε μια οικογένεια αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι με πολιτικούς».

Θα ήθελε να πολιτευτεί; «Δεν έχω σχέση με κανένα κόμμα, ούτε μας έχουν ζητήσει βοήθεια», απαντά. «Στνο δρόμο μας έχουν πει να πολιτευτούμε. Δεν το θέλαμε όμως. Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας, ούτε τα παιδιά. Δεν είναι στο πρόγραμμα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, όχι όμως να κατέβω».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ