Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Τα αντικείμενα που βρέθηκαν και συνδέονται με πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στο Τατόι, έζησαν τα μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.  Με το πέρασμα των χρόνων πολλά αντικείμενα συγκεντρώθηκαν στα θερινά Ανάκτορα, μέρος των οποίων πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 1872 ο βασιλιάς Γεώργιος, μετά από παρότρυνση του Ερνέστου Τσίλλερ, αγόρασε το κτήμα, συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ ανέθεσε στον Τσίλλερ να σχεδιάσει ένα απλό διώροφο σπίτι ελληνοελβετικού ρυθμού, το οποίο προοριζόταν ως βασιλικός ξενώνας. 

Αυτό το κτήριο παραδόθηκε το 1874 και χρησίμευσε ως η πρώτη εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Το 1880 ο αρχιτέκτονας Σάββας Μπούκης, εστάλη στη Ρωσία, για να αποτυπώσει μια αγροικία αγγλικού τύπου, στο συγκρότημα ανακτόρων του «Πέτερχοφ», που ανήκε στον τσάρο Αλέξανδρο Β΄, θείο της βασίλισσας Όλγας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα άρχισε η κατασκευή του νέου ανακτόρου, η ο οποία ολοκληρώθηκε το 1886.

Στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκαν μια σειρά κτισμάτων, στα τότε πρότυπα αγροτικών οικισμών της δυτικής Ευρώπης, και βοηθητικών κτιρίων, όπως το σχολείο των βασιλοπαίδων και οι ανακτορικοί στάβλοι.

Η ιστορία που κρύβει το κτήμα και τα κτίσματα του είναι πολύ μεγάλη και καλύπτουν μια περίοδο από το 1874 έως και το 1974. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο ξεπερνούν τις 100.000!!!

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του βασιλικού κτήματος του Τατοΐου, ανέλαβε την καταγραφή και την ψηφιοποίηση των αντικειμένων που βρέθηκαν στους χώρους του. 

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Τα αντικείμενα που βρέθηκαν και συνδέονται με πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Έπιπλα, γραφεία, οικιακός εξοπλισμός, προσωπικά αντικείμενα, ενδύματα, παιχνίδια, βιβλία, φωτογραφίες και πολλά άλλα ήρθαν στο φως και τακτοποιήθηκαν με σκοπό να προστατευτούν από την φθορά και να διατηρηθούν. Κάποια από αυτά, αφού συντηρηθούν θα εκτεθούν σύντομα στους νέους εκθεσιακούς χώρους του Τατοΐου.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια

Οι καταγραφείς που προχωράνε με γοργούς ρυθμούς την ψηφιοποίηση έφτιαξαν μια ταινία η οποία παρουσιάζει την προσωπική ματιά τους για τα αντικείμενα που κατέγραψαν που συνδέονται με πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η εξειδικευμένη ομάδα καταγραφέων κλήθηκε να επιλέξει ένα αντικείμενο που ξεχώρισε, είτε για την ιστορική ή καλλιτεχνική του αξία, είτε διότι συνάντησε ιδιαίτερες προκλήσεις κατά την τεκμηρίωσή του ή γιατί τον συγκίνησε η ανθρώπινη ιστορία πίσω από το αντικείμενο.

Η αρχαιολόγος Ελευθερία Θεοδώρου, επέλεξε την «Αγία Λαύρα», έναν πίνακα από λάδι σε μουσαμά της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών το 1903!

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το έργο της Σοφίας Λασκαρίδου
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το έργο της Σοφίας Λασκαρίδου

Η αρχαιολόγος Μαρία Φινφίνη επέλεξε το έντυπο φυλλάδιο από την ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», το οποίο αναφέρεται στην πρώτη προβολή της ταινίας στην Αθήνα στον κινηματοθέατρο Παλλάς στις 3 Νοεμβρίου του 1961 με την παρουσία των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε τα γυρίσματα της ταινίας στη Ρόδο, είχε άμεση επαφή με τους ηθοποιούς, ενώ μερικά μέλη της οικογένειας συμμετείχαν και ως ηθοποιοί!

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το έντυπο φυλλάδιο από την ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το έντυπο φυλλάδιο από την ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»

Η αρχαιολόγος Χρύσα Βασιλοπούλου επέλεξε αντικείμενα που συνδέονται με τα παιδιά στο Τατόι. Ένα βιβλίο και μια αναμνηστική πέτρα. Η πέτρα φέρει χειρόγραφη αφιέρωση της βασίλισσας Σοφίας στη μητέρα της Φρειδερίκη καθώς και σχέδια λουλουδιών.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Η πέτρα που η βασίλισσα Σοφία αφιέρωσε στη μητέρα της.

Τα αντικείμενα δεν έχουν χρηματική αξία αλλά συναισθηματική.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Όλα όσα βρέθηκαν στο Τατόι 

Η αρχαιολόγος Χριστίνα Ρωμανού επέλεξε το ζευγάρι επωμίδων της βασίλισσας Όλγας που φέρουν τον Αυτοκρατορικό αετό της Ρωσίας και το βασιλικό της μονόγραμμα. Οι χρυσοκέντητες επωμίδες αποτελούν τμήμα της στολής της ως Ναυάρχου του ρωσικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού, τίτλο που της απένειμε ο Τσάρος Αλέξανδρος ο δεύτερος, όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια:  Οι χρυσοκέντητες επωμίδες της στολής Ναυάρχου της βασίλισσας Όλγας
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Οι χρυσοκέντητες επωμίδες της στολής Ναυάρχου της βασίλισσας Όλγας

Η αρχαιολόγος Ελένη Ρουσοδήμου επέλεξε το νυφικό της βασίλισσας Άννας Μαρίας. Το νυφικό της 18χρονης Άννας Μαρίας είχε ενθουσιάσει με την κομψότητά του και είχε γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα βασίλεια της Ευρώπης. Έφερε την υπογραφή του Δανού σχεδιαστή Holger Blom.

Για δεκαετίες ολόκληρες κανείς δεν γνώριζε την τύχη του και βρέθηκε τελικά μετά από 59χρόνια στις αποθήκες του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Το φόρεμα είναι από λευκό μετάξι σε γραμμή Α, με φερμουάρ στη ράχη, ευρύ ντεκολτέ, στενή μέση, μανίκια 3/4 και μακριά ουρά που ξεκινάει από το ύψος της πλάτης.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το νυφικό της Άννα Μαρίας
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το νυφικό της Άννα Μαρίας

Το νυφικό φυλασσόταν μαζί με την ειδική μεταλλική βαλίτσα με τα αρχικά της τέως βασίλισσας στο καπάκι του, όπως ακριβώς το είχε παραλάβει λίγες ημέρες πριν τον γάμο της. Από την δεξιά χειρολαβή της βαλίτσας υπάρχουν δύο χάρτινες ετικέτες. Μια με αεροπορικές ενδείξεις και μια, με τα στοιχεία του παραλήπτη

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια
Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Το σημείο με τις χάρτινες ετικέτες

Δείτε στο video που ακολουθεί την ταινία που δημιούργησαν οι καταγραφείς του Υπουργείου Πολιτισμού

Πηγή: youtube
Φωτογραφίες κειμένου: Screen Shots της ταινίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων στο Youtube

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ