Ελληνική βασιλική οικογένεια: Απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται συχνά 

Η Ελληνική βασιλική οικογένεια λίγο πριν την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του βασιλιά Κωνσταντίνου και την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου, έβγαλε στον αέρα το νέο ανανεωμένο ιστότοπό της.

Ελληνική βασιλική οικογένεια: Μέλη της κατά την τελευταία τους συνάντηση με τον Πατριάρχη
Ελληνική βασιλική οικογένεια: Μέλη της κατά την τελευταία τους συνάντηση με τον Πατριάρχη

Μέσα από αυτόν επικοινωνούνται τα νέα της οικογένειας αλλά απαντώνται ερωτήσεις όπως «Γιατί αποδίδονται τίτλοι στην πρώην Ελληνική Βασιλική Οικογένεια;»

Σύμφωνα με το όσα αναφέρει η ιστοσελίδα:

«Η ακριβής προσφώνηση είναι: Βασίλισσα Άννα-Μαρία, πρώην Βασίλισσα των Ελλήνων και ούτω καθεξής για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό προκύπτει από τη Συνθήκη της Βιέννης του 1815, όπου επισημαίνεται ότι ο τίτλος διατηρείται ισόβια, ακόμα και όταν παύεται το αξίωμα.

Όπως απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας, (αριθμός 4575/1996) ο τίτλος δεν είναι ευγενείας, αλλά λειτουργεί ως προσδιορισμός του προσώπου»

Ελληνική βασιλική οικογένεια: Η βασίλισσα Άννα Μαρία στον γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας
Ελληνική βασιλική οικογένεια: Η βασίλισσα Άννα Μαρία στον γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας

Ο ιστότοπος απαντά και στο ερώτημα αν τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έχουν την ελληνική ιθαγένεια σήμερα: 

«Όλα τα μέλη της οικογένειας μέχρι την ψήφιση του νόμου 2215/1994, είχαν την ελληνική ιθαγένεια και διατηρούσαν ελληνικά διαβατήρια, χωρίς ουδέποτε να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πολιτειακό ζήτημα. 

Με τον νόμο αυτό τους αφαιρέθηκε ουσιαστικά η ελληνική ιθαγένεια, με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να καταστούν ανιθαγενείς. 

Ο νόμος αυτός προέβλεψε μία σειρά από προϋποθέσεις για την εκ νέου απόκτηση της ιθαγένειας, μεταξύ των οποίων  η δήλωση επωνύμου.  Ατυχώς το θέμα της ιθαγένειας συνδέθηκε τότε με το ζήτημα της βασιλικής περιουσίας, που ήταν στην  επικαιρότητα και αποτέλεσε αντικείμενο ρύθμισης του νόμου.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος μέχρι και το τέλος της ζωής του ήλπιζε σε συνεννόηση και λύση του θέματος. Ήταν κάτι που πέραν των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούσε στον ίδιο και στην οικογένειά του, του προκαλούσε έντονη συναισθηματική φόρτιση»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ