Το μέλλον της βασιλείας στην Ευρώπη: Ποιες είναι οι επόμενες βασίλισσες;
Ενώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αναμένεται να διαδεχθεί τον πατέρα του Κάρολο στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ευρύτερη εικόνα της βασιλείας στην Ευρώπη παρουσιάζει μια διαφορετική τάση: την άνοδο γυναικών στον Θρόνο.
Ας γνωρίσουμε εν συντομία μερικές από τις πριγκίπισσες διαδόχους της Ευρώπης
Πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας
Η πριγκίπισσα Λεονόρ, ως μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ και της βασίλισσας Λετίθια, κατέχει την θέση της διαδόχου του ισπανικού θρόνου. Η άνοδός της στο θρόνο, όταν έρθει ο καιρός, θα σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός, καθώς θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας μετά την βασιλεία της Ισαβέλλας Β’ (1833-1868).
Γεννημένη στις 31 Οκτωβρίου 2005, η 18χρονη Λεονόρ έχει λάβει μια αυστηρή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση (ακόμα και στραυιωτική) ,προετοιμαζόμενη για τον μελλοντικό της ρόλο. Φοίτησε στο ίδιο σχολείο με τους γονείς της, το Santa María de los Rosales στη Μαδρίτη, και ακολούθησε σπουδές στο Διεθνές Σχολείο UWC Atlantic College στην Ουαλία.
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία, ως μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Γουλιέλμου-Αλεξάνδρου και της βασίλισσας Μάξιμα της Ολλανδίας, κατέχει την τιμητική θέση της διαδόχου του ολλανδικού θρόνου.
Γεννημένη στις 7 Δεκεμβρίου 2003, η Αικατερίνη Αμαλία μεγάλωσε στο προστατευμένο περιβάλλον του βασιλικού παλατιού, απολαμβάνοντας μια παιδική ηλικία πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες. Φοίτησε σε διάφορα σχολεία, λαμβάνοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και παράλληλα συμμετείχε σε διάφορες δραστηριότητες, όπως αθλήματα, μουσική και εθελοντισμό.
Η νεαρή πριγκίπισσα έχει δείξει το ενδιαφέρον της για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία και η κλιματική αλλαγή.
Οι Ολλανδικές αρχές συνέλαβαν έναν 40χρονο άνδρα το 2022, ο οποίος ήταν ύποπτος ότι προσπάθησε να απαγάγει ή να δολοφονήσει την πριγκίπισσα Αμαλία.
Η πριγκίπισσα, η οποία εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει πτυχίο στην πολιτική, την ψυχολογία, τη νομική και τα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επέστρεψε στο σπίτι της στη Χάγη και είχε για μεγάλη περίοδο μια πολύ περιορισμένη ζωή
Πριγκίπισσα Βικτόρια της Σουηδίας
Η άνοδος της πριγκίπισσας Βικτώριας στο σουηδικό θρόνο θα σηματοδοτήσει ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς θα γίνει η τέταρτη γυναίκα μονάρχης στην 1.000ετή ιστορία της χώρας. Γεννημένη στις 14 Ιουλίου 1977, ως μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Γουστάβου και της βασίλισσας Σίλβια.
Για επτά μήνες μετά την γέννηση του αδερφού της πρίγκιπα Carl Philip, που γεννήθηκε τον Μάιο του 1979, έχασε τον τίτλο της διαδόχου. Ωστόσο, το 1980, μια ιστορική αλλαγή στο σύνταγμα έφερε τα πάνω-κάτω. Η Σουηδία υιοθέτησε το σύστημα πρωτογονείας, όπου η διαδοχή στον θρόνο καθορίζεται από τη σειρά γέννησης, ανεξαρτήτως φύλου.
Από τότε, η Βικτώρια προετοιμάζεται σχολαστικά για τον μελλοντικό της ρόλο. Έχει λάβει εκπαίδευση σε θέματα διεθνών σχέσεων, πολιτικής και οικονομίας, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει πολλές βασιλικές αρμοδιότητες.
Έχει ακόμη μια αδερφή την πριγκίπισσα Madeleine που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1982
Η Βικτώρια έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του σουηδικού λαού με την χαρισματική προσωπικότητά της, την αφοσίωσή της στο έθνος και την απόλυτη ειλικρίνεια της.
Πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα της Νορβηγίας
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα της Νορβηγίας, ως μεγαλύτερη κόρη του Διαδόχου Πρίγκιπα Χάακον και της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ, κατέχει την τιμητική θέση της δεύτερης στη σειρά διαδοχής του νορβηγικού θρόνου.
Η άνοδός της στο θρόνο, όταν έρθει η ώρα, θα σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός, καθώς θα είναι η δεύτερη γυναίκα μονάρχης στην ιστορία της Νορβηγίας, μετά από την βασίλισσα Μαργαρίτα τον 15ο αιώνα.
Γεννημένη στις 21 Ιανουαρίου 2004 στο Πανεπιστημιακό Εθνικό Νοσοκομείο του Όσλο, η 18χρονη Ίνγκριντ έχει λάβει μια άριστη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Jansløkka Elementary School, ένα τοπικό κρατικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε ο ετεροθαλής αδερφός της για να έχει μια συνηθισμένη παιδική ηλικία.
Αποφοίτησε τον Απρίλιο του 2023 απο το Elvebakken Upper Secondary School και εργάστηκε ως σχολική βοηθός στο σχολείο Uranienborg ενώ έχει κάνει και 12μηνη στρατιωτική θητεία.
Πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου, ως διάδοχος του θρόνου, κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στο Βέλγιο. Η ανάδειξή της σε διάδοχο το 2013, μετά την παραίτηση του παππού της Αλβέρτου Β’, την έφερε στο προσκήνιο, καθιστώντας την μια από τις νεότερες διαδόχους στην Ευρώπη.
Γεννημένη στις 25 Οκτωβρίου 2001, η 21χρονη Ελισάβετ είναι το πρωτότοκο παιδί του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης. Έχει τρία μικρότερα αδέρφια: τον πρίγκιπα Γαβριήλ, τον πρίγκιπα Εμμανουήλ και την πριγκίπισσα Ελεονώρα.
Δέκα χρόνια πριν τη γέννηση της, το 1991, το Βέλγιο προχώρησε σε μια σημαντική συνταγματική αναθεώρηση. Η αναθεώρηση αυτή έλαβε χώρα σε μια εποχή όπου ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούσαν ισότιμη διαδοχή, καταργώντας τον παραδοσιακό κανόνα της πρωτογονίας που ευνοούσε τους άνδρες κληρονόμους.
Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, καθιερώθηκε η δυνατότητα διαδοχής του θρόνου με βάση την ηλικία και όχι το φύλο. Αυτό σήμαινε ότι η Ελισάβετ, ως μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Φιλίππου, αυτομάτως έγινε διάδοχος, ανεξάρτητα από το αν ήταν αγόρι ή κορίτσι.
Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ έχει λάβει μια άριστη εκπαίδευση, φοιτώντας σε κορυφαία σχολεία στο Βέλγιο.