Το κέικ Victoria πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία έτρωγε τακτικά μια φέτα παντεσπάνι με το τσάι της, κάθε απόγευμα!
Οι Pastry Chef’s του Buckingham Palace μοιράζονται με χαρά αυτή την παραδοσιακή συνταγή.
Υλικά για παντεσπάνι:
-3 αυγά
-150 γρ ζάχαρη άχνη
-150 γρ ανάλατο βούτυρο
-150 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1/2 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
– Μαρμελάδα (φράουλα ή βατόμουρο)
Εκτέλεση για παντεσπάνι:
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C
-Λαδώστε και στρώστε δύο φόρμες για κέικ 20 cm (αν έχετε μόνο μία φόρμα, μπορείτε να ψήσετε το παντεσπάνι και να το κόψετε στη μέση)
-Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη, το άρωμα βανίλιας και το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν
– Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά
-Προσθέστε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, λίγο-λίγο, για να μην πήξει το μείγμα
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα
– Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ στις δύο φόρμες για κέικ και λειαίνουμε
– Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κέικ.
-Βάλτε ένα μαχαίρι και βεβαιωθείτε ότι βγαίνει καθαρό
-Βγάζουμε τα παντεσπάνια από τα φορμάκια τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Υλικά για βουτυρόκρεμα:
-150 γρ βούτυρο μαλακωμένο ανάλατο
-220 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
-1/3 λοβό βανίλιας ή απόσταγμα βανίλιας
Εκτέλεση για Βουτυρόκρεμα:
-Απλώστε το μαλακωμένο βούτυρο με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας (ή το άρωμα βανίλιας)
Συναρμολόγηση του κέικ:
-Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο παντεσπάνια είναι εντελώς κρύα πριν απλώσετε μια στρώση μαρμελάδας στην επιφάνεια ενός παντεσπανιού
-Απλώστε μια παχιά στρώση βουτυρόκρεμα πάνω από τη μαρμελάδα (αν προτιμάτε μπορείτε να το κάνετε πρώτα)
-Τοποθετήστε απαλά το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω και πιέστε απαλά προς τα κάτω
-Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με φρέσκο αγγλικό τσάι!
Πηγή: royal.uk