Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας πόζαραν για μια σειρά από νέα, καλοκαιρινά πορτρέτα στους κήπους του παλατιού τους Huis Ten Bosch, που σημαίνει «Το σπίτι από ξύλο». Το εκπληκτικό οίκημα χρονολογείται από το 17ο αιώνα και βρίσκεται στο Δάσος της Χάγης, έξω από την πόλη, μισή ώρα μακριά από το προηγούμενο σπίτι του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ και της βασίλισσας Μαξίμα, τη Villa De Eikenhorst στην πόλη Βασενάαρ όπου έμειναν για 15 χρόνια.

Εκεί ουσιαστικά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι τρεις κόρες τους, οι πριγκίπισσες Καταρίνα-Αμαλία, 15 ετών, Αλεξία, 14, και Αριάν, 12. Ο ολλανδικός νόμος, όμως, απαιτεί η κεφαλή του κράτους να ζει στο Huis Ten Bosch. Έτσι, έπειτα από πέντε χρόνια εντατικών ανακαινίσεων, τελικά η βασιλική οικογένεια μετακόμισε εκεί. Το 2014, ένα χρόνο μετά την παραίτηση της μητέρας του Βίλεμ, πριγκίπισσας Μπέατριξ, από το θρόνο, η πρώην βασίλισσα μετακόμισε εκτός παλατιού, στο Κάστρο Ντρακενστάιν, το οποίο επίσης δέχτηκε ανακαινίσεις που στοίχισαν 63 εκατομμύρια ευρώ.

Στο νέο τους σπίτι ο Βίλεμ και η Μαξίμα έβαλαν τις δικές τους προσωπικές πινελιές. Το Μπλε Δωμάτιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νέα δωμάτια του παλατιού, γεμάτο τιρκουάζ και μπλε έπιπλα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με αυθεντικά έργα του διάσημου διδύμου καλλιτεχνών Μορίς Σέλτενς και Λίζμπεθ Aμπένες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν καθημερινά αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία για την οικογένεια δημιουργώντας ένα μοναδικό κολάζ. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα δει την κάπα που φόρεσε ο βασιλιάς την ημέρα της στέψης του, μια βρεφική κούνια που αντιπροσωπεύει τις γεννήσεις των τριών κοριτσιών τους, καθώς και τα παιδικά καρεκλάκια που είχαν οι πριγκίπισσες όταν ήταν μικρές. Το πιο ιδιαίτερο δωμάτιο είναι το DNA Room, που αποτελεί φόρο τιμής στο ενδιαφέρον της βασίλισσας Μαξίμα για τη γενετική έρευνα.

Για τη διακόσμηση των τοίχων, ο Βρετανο-Ολλανδός καλλιτέχνης Τζέικομπ βαν ντερ Μπέγκελ χρησιμοποίησε 60.000 πλακάκια προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο που αντιπροσωπεύει την αλληλουχία του DNA του Βίλεμ, της Μαξίμα και της Καταρίνα-Αμαλίας. Εκτός από το όμορφο, γεμάτο μηνύματα νέο τους σπίτι, σε αυτά τα άκρως καλοκαιρινά πορτρέτα γίνεται και μια πολύ γλυκιά αναφορά στη δέσμευση της γεννημένης στην Αργεντινή Μαξίμα στη νέα της πατρίδα: φορά ένα χειροποίητο δαχτυλίδι με τα χρώματα της ολλανδικής σημαίας. Το 2017 ο βασιλιάς Βίλεμ είχε μιλήσει σε μία συνέντευξη με τα πιο τρυφερά λόγια για τη σύζυγό του, την οποία παντρεύτηκε το 2012: «Νιώθω ότι μόλις τώρα ξεκινάμε. Είμαστε μαζί μόλις 18 χρόνια. Εύχομαι να είμαστε ευτυχισμένοι για πολύ καιρό ακόμα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη γυναίκα, είμαι πολύ τυχερός που τη γνώρισα».

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Είναι υπέροχο να βλέπει κανείς πώς το Huis Ten Bosch ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, πώς αποτελεί σύμβολο της σύγχρονης μοναρχίας κουβαλώντας αρχιτεκτονική ιστορία. Ενώ λοιπόν εξωτερικά το παλάτι σε καθηλώνει με το σχεδιασμό του, τα σύγχρονα έργα τέχνης στο εσωτερικό του και τα προσφάτως ανακαινισμένα δωμάτιά του εντυπωσιάζουν εξίσου. Το Huis ten Bosch είναι διάσημο για το Πορτοκαλί Δωμάτιο, που έχει ζωγραφιστεί στο χέρι από τους καλύτερους καλλιτέχνες του 17ου αιώνα. Πλέον, όμως, μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο νέα δωμάτια: το Μπλε Δωμάτιο και το Δωμάτιο DNA.

Mορίς: Όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το παλάτι, ήταν άδειο και μπορούσες να δεις το χρόνο που είχε περάσει. Στις ταπετσαρίες των τοίχων οι χώροι που κάποτε φιλοξενούσαν πορτρέτα και πίνακες είχαν αφήσει στη θέση τους αποχρωματισμούς και κηλίδες. Ήταν σαν μια στρώση στην ιστορία του παλατιού. Αυτό ακριβώς θεωρήσαμε ως σημείο εκκίνησης για το νέο concept.
Λίζμπεθ: Ένα άδειο παλάτι σίγουρα είναι ο καλύτερος καμβάς για τη φαντασία ενός καλλιτέχνη.

Αυτές οι σκιές και τα ξεφτισμένα μπαλώματα μας ενθουσίασαν τόσο που αποφασίσαμε να κινηθούμε κι εμείς σε αυτό το μοτίβο: Να δημιουργήσουμε μια τεράστια ταπετσαρία-παζλ, η οποία θα ενίσχυε αυτή την πολυεπίπεδη φύση και την ιστορία του παλατιού.
Μορίς: Φυσικά αναρωτηθήκαμε αν θα ήταν σωστό να δημιουργήσουμε κάτι τόσο αφηρημένο και εκτός των συνηθισμένων, αλλά μόλις ξεκινήσαμε να παίζουμε με τα οπτικά στοιχεία και τους συνδυασμούς ξέραμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαίωνε και θα χαροποιούσε και το βασιλικό ζευγάρι.

Το Μπλε Δωμάτιο είναι ένα δωμάτιο δεξιώσεων, ένας χώρος συγκέντρωσης. Θέλαμε όποιος επισκέπτης μπει για πρώτη φορά σε αυτό το δωμάτιο να μπορεί να πάρει μια ιδέα για τη χώρα, το παλάτι, τη βασιλική οικογένεια. Με άλλα λόγια ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε κατά κάποιον τρόπο ένα τεράστιο, οικογενειακό πορτρέτο. Ο ένας τοίχος είναι αφιερωμένος στη βασίλισσα Μαξίμα, ένας άλλος στο βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ και ένας τρίτος στο μέρος όπου γνωρίστηκαν. Κάναμε ενδελεχή έρευνα ψάχνοντας στο αρχείο της βασιλικής οικογένειας και βρήκαμε σπουδαία συλλογή!

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας ποια σημαντικά γεγονότα είχαν συμβεί στο Μπλε Δωμάτιο και από πού πήρε το όνομά του, ενώ κρατήσαμε τα στοιχεία που ανέκαθεν το διακοσμούσαν και είχαν γίνει πλέον κομμάτι του χώρου. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο του τοίχου, κάτω από πολλές στρώσεις ταπετσαρίας ανακαλύψαμε στοιχεία κινεζικής διακόσμησης, που χρονολογούνταν από το 18ο αιώνα.
Λίζμπεθ: Ρωτήσαμε επίσης το βασιλιά και τη βασίλισσα για αντικείμενα από τη σύγχρονη ζωή τους. Και επισκεφθήκαμε γι’ αυτό και το σπίτι τους στο Βασενάαρ. Θέλαμε επίσης να συμπεριλάβουμε αντικείμενα που ήταν σημαντικά για την οικογένεια ή τα παιδιά τους.

Οι κόρες τους, για παράδειγμα, απολαμβάνουν την ιππασία οπότε βάλαμε στοιχεία και από αυτό, ενώ κάπου στο δωμάτιο υπάρχει μια κουδουνίστρα που ανήκε στη μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Μπεατρίξ. Ήταν ένα πείραμα το να συνδυάσουμε όλα αυτά τα φαινομενικά αταίριαστα πράγματα, αλλά το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε όλους.

REPORT: EMILY HORAN
Femke Dam/Scheltens&Abbenes
KEIMENO: EYA BΛΑΧΑΒΑ
PHOTOS: CORNE BASTIAANSEN.
ERWIN OLAF.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ