O βασιλιάς Φελίπε θέλει να αναγνωρίσει δημόσια τον ρόλο της μητέρας του, αποδίδοντάς της την υψηλότερη τιμή του Στέμματος.
Η Επίσημη Κρατική Εφημερίδα (BOE) δημοσιεύει αυτήν την Παρασκευή το διάταγμα παραχώρησης για τη Σόφια της Ελλάδας: «Επιθυμώ να καταθέσω δημόσια τη βασιλική μου εκτίμηση προς την Αυτού Μεγαλειότητα βασίλισσα Σοφία και να αναγνωρίσω δημόσια την αφοσίωσή της στην υπηρεσία της Ισπανίας και του Στέμματος , αφού άκουσα το Υπουργικό μου Συμβούλιο, παραχωρώ στη μητέρα μου, την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Σοφία, το Κολιέ του Διακεκριμένου Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος».
Το Βασιλικό Διάταγμα 1116/2024 υπογράφεται από τον Βασιλιά και από την Αντιπρόεδρο María Jesús Montero στη θέση του Προέδρου.
Το διάταγμα εγκρίθηκε ημέρες πριν από τις 2 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η βασίλισσα Σοφία έκλεισε τα 86, αλλά δεν δημοσιεύτηκε παρά την Παρασκευή. Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ενέκρινε το βασιλικό διάταγμα, την ίδια μέρα που η τρομερή κακοκαιρία ρήμαξε τις ακτές της Βαλένθια. Για το λόγο αυτό, και ως ένδειξη σεβασμού προς τα θιγόμενα άτομα, ο βασιλιάς επέλεξε να μην αποκαλύψει τίποτα και επέλεξε να περιμένει μερικές εβδομάδες για να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.
Αυτό είναι το δεύτερο Χρυσόμαλλο Δέρας που απονέμεται από το βασιλιά Φελίπε στα δέκα χρόνια βασιλείας του. Το πρώτο δόθηκε στη μεγαλύτερη κόρη του, την πριγκίπισσα Λεονόρ, στην οποία το έδωσε σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ο μονάρχης έκλεισε τα 50 του έτη.
Η βασίλισσα Σοφία, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια μέρα θα το παραλάβει από τον γιο της τη διάκριση, θα είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που θα ανήκει σε αυτό το αρχαίο τάγμα ιπποτισμού από τότε που ιδρύθηκε το 1429 από τον δούκα της Βουργουνδίας και κόμη της Φλάνδρας Φίλιππο Γ’ της Βουργουνδίας.
Μια διάκριση που μόλις το 1985 έπαψε να προορίζεται για άνδρες και έχει απονεμηθεί μόλις σε τέσσερις γυναίκες στη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, τη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας και τη βασίλισσα Μαγκρέτε της Δανίας (Και οι τρεις απονομές έγιναν από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος) και στην πριγκίπισσα Λεονόρ όταν ήταν 12 ετών.
Η βασίλισσα Σοφία είναι η πρώτη σύζυγος βασιλιά της Ισπανίας (του Χουάν Κάρλος) που έλαβε αυτήν την τιμή, καθώς καμία από τις προκατόχους της δεν μπορούσε να είναι κυρίες του τάγματος.
Το διακριτικό αποτελείται από ένα μεγάλο χρυσό περιδέραιο με 26 ορθογώνιους συνδέσμους όπου απεικονίζονται τα μπράτσα των δούκων της Βουργουνδίας και το μενταγιόν σε σχήμα χρυσόμαλλου δέρας, δηλαδή το δέρμα του θρυλικού κριαριού που πήγαν να αναζητήσουν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες.
Αν και υπόκειται στην έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, η απόφαση για τη χορήγηση του αντιστοιχεί στον Βασιλιά της Ισπανίας ως Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρας, στην προκειμένη περίπτωση τον Φελίπε, ο οποίος από την πλευρά του το έλαβε το 1981.
Ο μονάρχης έχει ήδη εκφράσει αυτή την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στη μητέρα του, την οποία έλαβε υπόψη όταν του παραχώρησε το δέρας κατά την ανακήρυξή του σε βασιλιά το 2014, ανέφερε στην ομιλία του ενώπιον του Cortes Generales. «Θα μου επιτρέψετε επίσης, αξιότιμα μέλη, να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, βασίλισσα Σοφία, για μια ζωή άψογη, αφιερωμένη στην εργασία στην υπηρεσία του ισπανικού λαού. Η αφοσίωση και η πίστη της στον βασιλιά Χουάν Κάρλος, η αξιοπρέπειά της και το αίσθημα ευθύνης της είναι παράδειγμα και της αξίζει ένας συναισθηματικός φόρος ευγνωμοσύνης που σήμερα, ως γιος και ως βασιλιάς, θέλω να της αφιερώσω».
Το Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος (ισπανικά: Orden del Toisón de Oro) δημιουργήθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο ΙΙΙ (1396-1467), δούκα της Βουργουνδίας, όταν παντρεύτηκε την ινφάντα Ισαβέλλα της Πορτογαλίας, στις 7 Ιανουαρίου 1430. Τους προηγούμενους αιώνες απονεμόταν στον πρίγκιπα των Αστουριών, στην γέννησή του. Στο σημερινό βασιλιά Φίλιππο, του απενεμήθη από τον πατέρα του, βασιλιά Χουάν Κάρλος, όταν ήταν 14 ετών.
Photos: Instagram/casareal.es