O βασιλιάς Κάρολος στέφεται μονάρχης με ελληνικούς ψαλμούς να ηχούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. O μονάρχης ορκίστηκε σε μια Βίβλο να κυβερνά τους ανθρώπους με δικαιοσύνη και έλεος και να υποστηρίζει την Εκκλησία της Αγγλίας και την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας. Για πρώτη φορά σε μια Στέψη, μονάρχης προσεύχεται επίσης για «Ευλογία σε όλους… κάθε πίστης και πεποίθησης».

Ο βασιλιάς έδωσε τον όρκο του, ορκιζόμενος να τηρήσει το νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας πριν από το χρίσμα. Σε αυτό το σημείο, η ρόμπα τελετής του Καρόλου αφαιρέθηκε καθώς καθόταν στην καρέκλα κι ένα χρυσό ύφασμα κρατήθηκε πάνω από την καρέκλα για να κρύψει τον βασιλιά. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ άλειψε τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του Καρόλου με ιερό λάδι φτιαγμένο σύμφωνα με μια μυστική συνταγή, ενώ περιέχει άμβρα, άνθη πορτοκαλιάς, τριαντάφυλλα, γιασεμί και κανέλα.

Στη συνέχεια του παρουσιάστηκαν αντικείμενα όπως η Βασιλική Σφαίρα, που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική και ηθική εξουσία, το Σκήπτρο, που αντιπροσωπεύει την εξουσία και το Σκήπτρο του Κυρίαρχου, μια χρυσή ράβδος με ένα λευκό εμαγιέ περιστέρι, σύμβολο δικαιοσύνης και ελέους.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου και στη συνέχεια ο Κάρολος άφησε την καρέκλα της στέψης και μεταφέρθηκε στον θρόνο. Έπειτα, χρίστηκε με τον ίδιο τρόπο και η Καμίλα. Στο τέλος της λειτουργίας, φόρεσε τη μωβ ρόμπα του Γεώργιου VI για να φύγει από το Αβαείο.

κάρολος

Ο Κάρολος επιθυμούσε να ηχήσει ελληνική ορθόδoξη ψαλμωδία. Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε προσωπικά το πρόγραμμα για την τελετή της 6ης Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και ο μονάρχης ζήτησε να ακουστεί ελληνική ορθόδοξη μουσική ως φόρο τιμής στον πατέρα του, τον δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε το 2021.

Έξι ορχηστρικές παραγγελίες, πέντε χορωδιακές και μία οργανική, συστάθηκαν από Βρετανούς συνθέτες που έχουν διακριθεί μεταξύ άλλων στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το μουσικό θέατρο.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει έναν σημαντικό δεσμό με την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα για οικογενειακούς λόγους. Τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Ο βασιλιάς Κάρολος με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό στέμμα του Κράτους. Το στέμμα της Καμίλα ανήκει στη βασίλισσα Μαρία και αναδιαμορφώθηκε με τα διαμάντια Cullinan, τα οποία ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ ενώ συχνά τα φορούσε ως καρφίτσες.

To τελετουργικό της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα

1. Αναγνώριση. Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος στέκεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τον παρουσιάζει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναφωνούν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος. Ο Κάρολος δίνει όρκο στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

κάρολος

3. Χρίσμα. Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη. Στον βασιλιά θα δοθούν δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου θα τοποθετηθεί και το δαχτυλίδι της Στέψης. ‘Όταν όλα τα κοσμήματα θα έχουν φορεθεί από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

κάρολος


5. Ενθρόνιση. Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές…».

κάρολος

6. Φόρος Τιμής. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Γουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

κάρολος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ