Ο βασιλιάς Κάρολος έχει έναν σημαντικό δεσμό με την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα για οικογενειακούς λόγους. Τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.
Ο Κάρολος δεν γνώρισε ποτέ τον παππού του, πρίγκιπα Ανδρέα καθώς πέθανε το 1944 εξόριστος στη Γαλλία. Ο Ανδρέας δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρέσει τη στάση των Ελλήνων απέναντι του. Μετά την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του στη Μικρασιατική εκστρατεία καταδικάστηκε σε θάνατο και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αγγλίας για να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα. Έφυγε από την Ελλάδα κακήν κακώς με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο παίρνοντας μαζί του και την οικογένεια του που ζούσε στο ανάκτορο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.
Ο ίδιος ο Φίλιππος φυγαδεύτηκε από τη χώρα μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια. Τα αισθήματα του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε, παρέμειναν πάντα αμφίσημα. Δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα και κληρονόμησε την δυσπιστία του πατέρα του απέναντι στη χώρα.
Αυτό όμως δεν επαναλήφθηκε στην περίπτωση του Καρόλου. Για την ακρίβεια συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Για τον Κάρολο η πατρίδα του πατέρα του απέκτησε μια πολύ διαφορετική διάσταση. Ο σύνδεσμος του πρίγκιπα με την Ελλάδα ενθαρρύνθηκε μέσω της γιαγιάς του πριγκίπισσας Αλίκης. Η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα είχε μια μυθιστορηματική ζωή: Εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας, είχε παντρευτεί τον Ανδρέα, γιο του βασιλιά της Ελλάδας, τα πάντα ωστόσο ανατράπηκαν όταν η οικογένεια της έφυγε εξόριστη από τη χώρα.
Κατόπιν αντιμετώπισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και επί σειρά ετών νοσηλευόταν μακριά από την οικογένεια της. Ο Φίλιππος πέρασε τα παιδικά του χρόνια μακριά της.
Η Αλίκη όμως μπόρεσε να ξεπεράσει τα προβλήματα της και στο τέλος της δεκαετίας του 30 επέστρεψε στην Ελληνική Αυλή. Καλλιεργημένη, με πνευματικές ανησυχίες, ίδρυσε το δικό της μοναστικό τάγμα και αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά. Φορώντας ράσα, καπνίζοντας πάντα δύο τσιγάρα ταυτόχρονα, ήταν μια αινιγματική, συναρπαστική φιγούρα. Λάτρευε την Ελλάδα. Είχε παραμείνει στη χώρα κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ένα από τα ελάχιστα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα στην Κατοχή, οργανώνοντας συσσίτια, αλλά και κρύβοντας μια εβραίική οικογένεια από τους ναζί.
Μετά τον πόλεμο μπόρεσε επιτέλους να επανασυνδεθεί ουσιαστικά με τον Φίλιππο που πάντα αποζητούσε την παρουσία της. Την ίδια στιγμή η Αλίκη αρνιόταν να αφήσει πίσω της την Ελλάδα που αγαπούσε τόσο, καθώς παρέμενε δραστήρια στον τομέα της προσφοράς. Αν και η μεγάλη αδυναμία του Καρόλου ήταν η άλλη του γιαγιά, βασιλομήτωρ Ελισάβετ, η Αλίκη ήταν για εκείνον το κλειδί για να γνωρίσει και να καταλάβει καλύτερα τον πατέρα του και την ιστορία του.
Ήταν λοιπόν η πριγκίπισσα Αλίκη εκείνη που τον έφερε σε επαφή με το Ελληνικό παρελθόν του. Η πνευματικότητα της σίγουρα πυροδότησε τις αντίστοιχες αναζητήσεις του Καρόλου και το μεγάλο του ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της μετακόμισε στα βρετανικά ανάκτορα και είχε την ευκαιρία να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια της.
Πριν από αυτό ο Κάρολος είχε επισκεφθεί την Αλίκη το 1964 μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο του και την αδελφή στην Αθήνα. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του σημερινού βασιλέα στη χώρα του πατέρα του. “Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.” θα έλεγε ο ίδιος με αφορμή την επίσκεψη του το 2018.
Στις επόμενες δεκαετίες τα ταξίδια του Καρόλου στην Ελλάδα θα γίνονταν όλο και πιο συχνά. Οι επισκέψεις του ήταν τις περισσότερες φορές ανεπίσημες. Ο βασιλιάς διατηρεί φιλικές σχέσεις δεκαετιών με εξέχουσες ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, όπως η οικογένεια Λαιμού, η οικογένεια Λάτση αλλά και η οικογένεια Αγγελοπούλου στις θαλαμηγούς των οποίων υπήρξε τακτικός καλεσμένος.
Το Νοέμβριο του 2001 η Χρυσάνθη Λαιμού, στενή φίλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, παρέθεσε ένα λαμπερό πάρτι για να γιορτάσει τα 53α γενέθλια του Καρόλου στη British Academy στο Λονδίνο. Η βραδιά είχε ιδιαίτερα Ελληνικό χρώμα καθώς για τους προσκεκλημένους και τον Κάρολο τραγούδησε η Άννα Βίσση. Στο τέλος της βραδιάς η Άννα Βίσση επεφύλασσε μια έκπληξη για τον σημερινό βασιλέα τραγουδώντας του το Happy Birthday.
Ο Κάρολος είχε πάντα ιδιαίτερα στενή σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένεια του μέχρι σήμερα, με τους συγγενικούς δεσμούς να ενισχύονται μέσα από βαπτίσεις. Ο Κάρολος είναι νονός της κόρης του πρίγκιπα Παύλου, Μαρίας Ολυμπίας και ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο έχει βαπτίσει ο Κωνσταντίνος, νονός του γιου τους Κωνσταντίνου Αλέξιου.
Ένας τόπος στην Ελλάδα που έχει σημασία και ενδιαφέρον για τον βασιλέα Κάρολο είναι το Άγιο Όρος. Οι πνευματικές αναζητήσεις του πρίγκιπα και το ενδιαφέρον του για τη θρησκεία εν γένει και ειδικότερα την Ορθόδοξη εκκλησία τον έχουν φέρει στη χερσόνησο του Άθω αρκετές φορές.
Το 1998, ο Κάρολος επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα για δεύτερη φορά, και η επίσκεψη του άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Τα επόμενα χρόνια οι επισκέψεις του στη χώρα έγιναν πλέον τακτικές. Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, τότε δούκισσα της Κορνουάλης και σημερινή βασιλική σύζυγο. Οι δυο τους έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.
Πέραν των επίσημων επισκέψεων και συναντήσεων, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Κάρολος και η Καμίλα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα και εντυπωσίασαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τους δει με το πόσο προσιτοί, φιλικοί και επικοινωνιακοί ήταν. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Κρήτη, όπου είδαμε τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας να χορεύει με παραδοσιακό κρητικό συγκρότημα.
Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα φάνηκε ωστόσο εμπράκτως με την ανακοίνωση της δυναμικής δραστηριοποίησης του φορέα Prince’s Trust στη χώρα μας όταν έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα ενθάρρυνσης στους Έλληνες στην αρχή της πανδημίας:
«Εν μέσω αυτής της ανησυχητικής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, επιθυμώ να στείλω τις ειλικρινείς ευχές μου στον ελληνικό λαό. Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη στη χώρα σας που θυμόμαστε συχνά και που μας χάρισε πολλές χαρούμενες αναμνήσεις. Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, από τους περιπάτους μας στους δρόμους της Αθήνας έως τις χορευτικές μας προσπάθειες στις Αρχάνες της Κρήτης!
Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.
Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου όταν ανακοίνωσα την εκκίνηση του Prince’s Trust International (PTI) στην Αθήνα το 2018. Ίδρυσα το PTI πριν από 44 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια της σύνταξής μου από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό όταν αποχώρησα από την Υπηρεσία. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει βοηθήσει πάνω από 950.000 νέους στη Μεγάλη Βρετανία να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, καθώς και 10.000 νέους στο εξωτερικό.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δράση του Prince’s Trust International (PTI) στην Ελλάδα, το προσωπικό συνεργάστηκε στενά με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ομάδες νέων, στρατηγικούς εταίρους και εργοδότες για να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα στην εύρεση εργασίας.
Μέχρι στιγμής το PTI έχει βοηθήσει εκατοντάδες νέους στην Αθήνα και την Κρήτη στην εύρεση εργασίας ή για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσω των επιτυχημένων προγραμμάτων Get Into και Enterprise. Το ίδρυμά μου σκοπεύει να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα έως το 2023 να βρουν εργασία, βελτιώνοντας, εκ παραλλήλου, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας τις ευκαιρίες τους.
Η επίσκεψη του βασιλέα Καρόλου και της συζύγου του στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τον έντονο συναισθηματικό δεσμό του Καρόλου με την χώρα και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της.
Στο επίσημο δείπνο προς τιμή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος έκλεισε τον συγκινητικό του λόγο στα ελληνικά λέγοντας «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!». Ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου τόνισε τους στενούς δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ειδική θέση στην καρδιά του, καθώς είναι η πατρίδα του παππού του και ο τόπος γέννησης του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος γεννήθηκε πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ».
Ο σημερινός βασιλιάς εξήγησε, ότι ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της – και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε «θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία».
Τόνισε, ακόμη, ότι για τους Βρετανούς ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως κοινός αγώνας και επικαλέστηκε τον Percy Shelley, φίλο του λόρδου Βύρωνα ο οποίος στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» σημειώνει ότι «Είμαστε όλοι Έλληνες»:
«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας» είχε καταλήξει τότε ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Photo: Getty Images/Ideal Image
Vintage photo: Όταν η Άννα Βίσση τραγούδησε για τον Πρίγκιπα Κάρολο | Hello Magazine