Μεγάλη Βρετανία: Μετά την ανακοίνωση του Παλατιού με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετωπίζει τον καρκίνο πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται αν θα μείνει στην θέση του.

Θα ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία και ο βασιλιάς Κάρολος το παράδειγμα της Δανίας και της βασίλισσας Μαργαρίτας η οποία παραιτήθηκε από τον θρόνο και έδωσε τη σκυτάλη στον γιο της Φρειδερίκο;

Θα ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία και ο βασιλιάς Κάρολος το παράδειγμα της Δανίας και της βασίλισσας Μαργαρίτας
Θα ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία και ο βασιλιάς Κάρολος το παράδειγμα της Δανίας και της βασίλισσας Μαργαρίτας

Η ερώτηση αυτή τριβελίζει το μυαλό πολλών, την ώρα που οι Βρετανοί ανησυχούν τόσο για την κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου όσο και για το μέλλον της Μοναρχίας στην χώρα τους.

Για τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι παράδοση η παραίτηση ενός βασιλιά από το θρόνο. Το μόνο παράδειγμα που υπάρχει από το άμεσο παρελθόν είναι αυτό του Εδουάρδου του Η΄ο οποίος εγκατέλειψε τον βρετανικό θρόνο για τον έρωτα του για την Γουόλις Σίμπσον. 

Ήταν ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που εγκατέλειψε τη θέση του από τον 17ο αιώνα!

Μεγάλη Βρετανία: Μετά την ανακοίνωση του Παλατιού με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετωπίζει τον καρκίνο πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται αν θα μείνει στην θέση του. – Φωτογραφία: Αρχείο

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 1936 όταν η Μεγάλη Βρετανία συγκλονιζόταν από την απόφαση του να παντρευτεί την Αμερικανίδα σύντροφο του η οποία (εκτός από την καταγωγή της που ήταν ένα αγκάθι) ήταν διαζευγμένη και παντρεμένη δύο φορές.

Σε ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC είχε μιλήσει για την απόφαση του να παραιτηθεί του θρόνου προκειμένου να παντρευτεί την γυναίκα που αγαπούσε, εκπλήσσοντας τους ακροατές. «Επιτέλους είμαι σε θέση να πω μερικά δικά μου λόγια», είχε πει στο μήνυμα προς τον λαό ο βασιλιάς Εδουάρδος.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1931 μέσω της Λαίδης Φέρνες, η οποία φέρεται ότι ήταν και αυτή ερωμένη του βασιλιά.΄

Όταν ο Εδουάρδος γνώρισε τη Γουόλις Σίμπσον εκείνη ήταν σε διάσταση με τον δεύτερο σύζυγό της και γρήγορα έγιναν ζευγάρι.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Ε, το 1936, ο Εδουάρδος έγινε ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας. 

Λίγο μετά ανακοινώνει στον πρωθυπουργό της χώρας ότι σκοπεύει να παντρευτεί την Σίμπσον, με τον Στάνλεϊ Μπάλντουιν να του απαντά ξεκάθαρα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον βρετανικό λαό ούτε από την κυβέρνηση η οποία σε περίπτωση που θα γινόταν ο γάμος θα παραιτείτο προκαλώντας έτσι πολιτική κρίση!

Οι λόγοι της σφοδρής αντίδρασης του πρωθυπουργού Στάνλεϊ Μπάλντουιν ήταν πολλοί. Οι κυριότεροι όμως ήταν πως η Γουόλις Σίμπσον είχε δεσμούς με το χιτλερικό καθεστώς, ήταν αμερικανίδα και ήταν δύο φορές παντρεμένη.

Ο βασιλιάς ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, δεν θα μπορούσε να παντρευτεί κάποια διαζευγμένη καθώς ήταν κόντρα στις πεποιθήσεις της Εκκλησίας για τους γάμους διαζευγμένων ατόμων.

Ο βασιλιάς δεν συμπλήρωσε ούτε χρόνο στον θρόνο. Για την ακρίβεια την 325η ημέρα της βασιλείας του παραιτήθηκε του αξιώματος υπέρ του αδελφού του πρίγκιπα Αλβέρτου (αργότερα Γεωργίου ΣΤ΄).

Στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα είπε μεταξύ άλλων στον βρετανικό λαό:

«Επιτέλους μπορώ να πω και εγώ μερικά λόγια. Ποτέ δεν θέλησα να αποκρύψω τίποτα, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν συνταγματικά δυνατό να μιλήσω. 

Πριν από λίγες ώρες εκπλήρωσα το τελευταίο μου καθήκον ως βασιλιάς και αυτοκράτορας, και τώρα που με διαδέχθηκε ο αδελφός μου, ο Δούκας της Υόρκης, τα πρώτα μου λόγια πρέπει να είναι ότι δηλώνω την υποταγή μου σε αυτόν. 

Το κάνω με όλη μου την καρδιά. Όλοι γνωρίζετε τους λόγους που με ώθησαν να παραιτηθώ από τον θρόνο. 

Θέλω όμως να καταλάβετε ότι παίρνοντας αυτή την απόφαση, δεν ξέχασα τη χώρα ή την αυτοκρατορία, την οποία ως πρίγκιπας της Ουαλίας, και πρόσφατα ως βασιλιάς, προσπάθησα επί είκοσι πέντε χρόνια να υπηρετήσω. 

Αλλά πρέπει να με πιστέψετε όταν σας λέω ότι μου ήταν αδύνατο να σηκώσω το βαρύ φορτίο της ευθύνης και να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως βασιλιάς, όπως θα ήθελα, χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ».

Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι τον θάνατο του Εδουάρδου το 1972.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ