Μέγκαν Μαρκλ – Πρίγκιπας Χάρι: Τόσο η ζωή τους όσο και οι πολυάριθμες φιλανθρωπικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες χρειάζονται οικονομική και μιντιακή υποστήριξη. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα το πετύχουν.
Όταν τον Μάρτιο του 2020 ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και να μετακομίσουν, αρχικά στον Καναδά και οριστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινόταν πως το δύσκολο ήταν η έξοδος, η αποχώρηση από μια οικογένεια που είναι ταυτόχρονα θεσμός και επιχείρηση.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, η πρόκληση είναι η επανεύρεση του εαυτού τους. Ο πρίγκιπας και η ηθοποιός ξεκίνησαν το 2024 με νέα projects και έντονη παρουσία στα media, αλλά με το πέρασμα των μηνών, το προφίλ τους αρχίζει να ξεθωριάζει.
Εκείνος προσκολλάται στον στρατιωτικό που υπήρξε και στους δεσμούς με το μοναδικό που τον έκανε ευτυχισμένο, τον Στρατό, ενώ εκείνη αφήνει στην άκρη, τουλάχιστον προς το παρόν, τον ακτιβισμό και την κοινωνική συνείδηση για να επικεντρωθεί σε projects που σχετίζονται με θέματα «στυλ ζωής και χαράς του ζην».
Μια ακόμα στροφή που φέρνει στο φως την τεράστια πρόκληση που συνεπάγεται το να παραμένεις πρίγκιπας όταν δεν έχεις βασιλικό οίκο.
Όταν η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι γνωρίστηκαν, εκείνη ήταν ηθοποιός στη σειρά Suits και εκείνος ο αγαπημένος εγγονός της Ελισάβετ Β’, ο γιος της αείμνηστης Diana και αδερφός του μελλοντικού βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μαζί έγιναν το ζευγάρι της στιγμής, οι μόνοι ικανοί να επισκιάσουν (έστω και φευγαλέα) τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Κέιτ.
Όταν οι Sussex ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, το ενδιαφέρον γύρω τους πολλαπλασιάστηκε, καθώς ποτέ άλλοτε ένας εσωτερικός καυγάς και οι μηχανισμοί που διέπουν τον οίκο Windsor δεν είχαν γίνει τόσο δημόσιοι και αυτό έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα όταν άρχισαν να μιλούν.
Oprah Winfrey, James Corden, Tom Bradby, Simon Perry… προσωπικότητες του κόσμου της επικοινωνίας και δημοσιογράφοι, Αμερικανοί και Βρετανοί, τους βοήθησαν να διαδώσουν την ιστορία τους και ακολούθησε το αποκαλυπτικό και προσωπικό ντοκιμαντέρ στο Netflix και η καμπάνια των απομνημονευμάτων του Harry.
Ωστόσο, τώρα το ερώτημα είναι: Τι νέο υπάρχει;
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει στην ιστοσελίδα τους, τα projects που θα κυκλοφορήσουν σύντομα είναι ένα ντοκιμαντέρ για το πόλο και μια εκπομπή για μαγειρική, κηπουρική και στυλ ζωής.
Κλισέ; Ίσως.
Μήπως η Meghan Markle άλλαξε την Michelle Obama με την Martha Stewart ως πηγή έμπνευσης;
Η Stewart ήταν πρωτοπόρος όσον αφορά το personal branding, η αυτοκρατορία της και ο αντίκτυπός της στην αμερικανική κουλτούρα είναι αναμφισβήτητη, και όλα ξεκίνησαν με μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία πρόσφερε μια ποικιλία από συμβουλές και συστάσεις για τη μαγειρική, την κηπουρική, τη διακόσμηση… και οτιδήποτε άλλο.
Αργότερα ονομάστηκε lifestyle. Χωρίς να ξεχνάει ότι ήταν από τις πρώτες που λάνσαρε τα δικά της προϊόντα στην αγορά και συνεχίζει να το κάνει, αν και η Μάρθα Στιούαρτ θέλει τον τεράστιο όγκο Αμερικανών που αγοράζουν στην αλυσίδα Walmart, η Δούκισσα του Σάσεξ προτιμά μια μειοψηφία στενές ελίτ με μια σειρά από μαρμελάδες με αρίθμηση και καλλιγραφία. Δηλαδή, ο στόχος της Meghan δεν είναι να πουλάει, είναι να υπάρχει.
Πριν γνωρίσει τον Harry, η Μέγκαν Μαρκλ είχε ήδη μια αξιόλογη παρουσία στα social media, συνδυάζοντας την υποκριτική με ρόλο influencer μέσω ενός προσωπικού blog για τον τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η πορεία της φαινόταν να παίρνει διαφορετική κατεύθυνση. Ως Δούκισσα του Sussex, η Meghan αναγκάστηκε να θέσει σε δεύτερη μοίρα κάποιες από τις πεποιθήσεις και τις δραστηριότητές της, προκειμένου να τηρήσει την πολιτική ουδετερότητα και να σεβαστεί την μη-εμπλοκή της Βασιλικής Οικογένειας.
Αυτό φάνηκε από την αρχή, στην πρώτη της εμφάνιση ως αρραβωνιαστικιά του πρίγκιπα Χάρι σε μια εκδήλωση μαζί με τους πρίγκιπες Γούλιαμ και Κέιτ, και επαναλήφθηκε με το αμφιλεγόμενο ταξίδι του Donald Trump στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Μέγκαν Μαρκλ είχε κάνει δημόσια εκστρατεία υπέρ της Hillary Clinton.
Παρ’ όλα αυτά, μετά την αποχώρησή της από τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια και με όλες τις «γέφυρες κομμένες», έρχεται μια απρόσμενη στροφή;
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Sussex έχουν κάνει δημόσιες συζητήσεις που θα ήταν αδιανόητες για ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας Windsor, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του δουλεμπορίου στη διάρκεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο άγγιξαν στο πρώτο τους ντοκιμαντέρ με το Netflix, ή την εκστρατεία για την ενθάρρυνση της ψηφοφορίας στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, μετά τις οποίες το ζευγάρι πανηγύρισε την νίκη της Kamala Harris.
Χωρίς να ξεχνάμε τον ακτιβισμό τους μέσω πολλαπλών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, για την πολιτική συμμετοχή και την ηγεσία των γυναικών.
Με αυτό το υπόβαθρο και τις συζητήσεις της με ένα άλλο είδωλο, την Gloria Steinem, αυτή η στροφή φαντάζει απροσδόκητη, ίσως και παράδοξη.
Ωστόσο, από μια άλλη οπτική γωνία, την φέρνει πολύ πιο κοντά στο στέμμα της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα θέμα πιο «βολικό» για την βασιλεία του Καρόλου, σε περίπτωση που κάποια στιγμή στην ιστορία αποφασίσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις.
Το δίλημμα της προβολής: Ελίτ ή λαός;
Τόσο ο τρόπος ζωής που προβάλλει η Μέγκαν Μαρκλ, όσο και το πόλο που παίζει ο Harry, φέρουν χαρακτηριστικά ελίτ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Diana φρόντιζε τα παιδιά της να παίζουν και ποδόσφαιρο, ώστε να έρχονται σε επαφή με ένα μαζικό άθλημα.
Με βάση αυτό, η εικόνα που προβάλλουν οι Sussex ίσως εγκυμονεί τον κίνδυνο να γίνει απλά ένα ακόμα project από τα δεκάδες που υπάρχουν σε διάφορες πλατφόρμες, με σκοπό να δείξουν στον κόσμο τη ζωή των super-rich ή να προσφέρουν μια ματιά στην καθημερινότητα των celebrities.
Αυτό αποτελεί ακόμα μια πτυχή του σύνθετου εγχειρήματος που αντιμετωπίζουν οι Sussex από την στιγμή που αποχώρησαν από την Βρετανική Βασιλική Οικογένεια.
Και η ζωή τους, αλλά και οι πολλαπλές φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δράσεις τους, χρειάζονται οικονομική και μιντιακή υποστήριξη. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς θα το επιτύχουν.