Η βασίλισσα Ελισάβετ τιμήθηκε από πλήθος κόσμου στο Αβαείο του Westminster καθώς η μονάρχης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων. Ο βασιλιάς Κάρολος και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έδωσαν το «παρών», ενώ η βασίλισσα Άννα-Μαρία, η Μαρί Σαντάλ και ο πρίγκιπας Παύλος τίμησαν τη μνήμη της βασίλισσας με την παρουσία τους.

Ο βασιλιάς Κάρολος, πριν τελεστεί η κηδεία, απήυθυνε μήνυμα στον λαό του, λέγοντας: «Τις τελευταίες δέκα ημέρες, η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν βαθιά συγκινημένοι από τα πολλά μηνύματα συλλυπητηρίων και υποστήριξης που λάβαμε από αυτή τη χώρα και όλο τον κόσμο. Στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Χίλσμπορο και το Κάρντιφ μας συγκίνησαν όλοι όσοι έκαναν τον κόπο να έρθουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στη δια βίου υπηρεσία της αγαπημένης μου μητέρας, της αείμνηστης βασίλισσας. Θα ήθελα απλώς να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους αμέτρητους ανθρώπους που έδειξαν υποστήριξη και παρηγοριά στην οικογένειά μου και σε εμένα σε αυτή την περίοδο θλίψης».

Ο πρίγκιπας Παύλος είχε εκφράσει τη σκέψη του μετά τον χαμό της βασίλισσας, λέγοντας: «Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένα αξιόλογο πρόσωπο, μια κυρίαρχος που έδωσε το παράδειγμα, που θα θαυμάζεται για πάντα για την ηγεσία της και τη δέσμευσή της στο έθνος της και στην κοινοπολιτεία.
Είμαι περήφανος που υπηρέτησα στο σύνταγμά της και θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Είμαι επίσης πολύ ευγνώμων για την καλοσύνη που έδειξε στους γονείς και την οικογένειά μου σε στιγμές ανάγκης.
Ας είμαστε τώρα ευγνώμονες για τη ζωή της και ας προσβλέπουμε στο μέλλον. Ο Θεός να ευλογεί την ψυχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ζήτω ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄
».

ελισάβετ

H Μαρί Σαντάλ με τη σειρά της είχε επίσης εκφράσει δημόσια τη θλίψη της, δηλώνοντας: «Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη και είμαι βέβαιη ότι οι ουρανοί έχουν μια ξεχωριστή θέση για αυτήν. Μας δίδαξε καθήκον, τιμή, αγάπη και πάνω απ’ όλα κουράγιο. Κυβέρνησε άψογα και ήταν τόσο αγαπημένη. Σας ευχαριστώ για την υπηρεσία σας και που δείξατε στους γονείς του συζύγου μου τέτοια καλοσύνη και αγάπη στις πιο σκοτεινές τους μέρες».

μαρί σανταλ

Για πρώτη φορά μετά την κηδεία του Γεωργίου Γ’ το 1760, η βασιλική λειτουργία δεν έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ, αλλά στο Αβαείο του Westminster. Ο συνηθισμένος χώρος της βασιλικής κηδείας, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ήταν τοποθεσία για τις περισσότερες βασιλικές τελετές μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του αείμνηστου πρίγκιπα Φίλιππου πέρυσι και του γάμου του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

ελισάβετ

Μετά τη λειτουργία στο Αβαείο του Westminister, η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί στο Μνημείο του St King George VI, όπου είναι θαμμένος ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, και η μητέρα της βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με την αδερφή της βασίλισσας, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Όταν η κηδεία ολοκληρωθεί, ο σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος, θα μεταφερθεί από το Βασιλικό Θόλο του Παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου στο Μνημείο του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’, όπου θα τοποθετηθεί μαζί με τη μονάρχη.

Μάλιστα, μια μαύρη πέτρινη πλάκα είναι τοποθετημένη στο πάτωμα του ιδιωτικού παρεκκλησίου και περιλαμβάνει τα ονόματα των γονιών της βασίλισσας Ελισάβετ, Γεωργίου ΣΤ’ και Ελισάβετ, με χρυσά γράμματα, συνοδευόμενα από τα χρόνια γέννησης και θανάτου του ζευγαριού. Η πλάκα παραμένει κενή κάτω από τα ονόματά τους, ώστε να προστεθεί το όνομα της βασίλισσας Ελισάβετ.

photos: Getty Images

H κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Η βρετανική βασιλική οικογένεια επανενώθηκε στο τελευταίο αντίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ