Σε βαθύ πένθος βρίσκεται εδώ και έξι μέρες ολόκληρη η Ισπανία, η οποία αντιμετώπισε τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 60 ετών. Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια ταξίδεψαν αυτή την Κυριακή, 3/11, στη Βαλένθια.
Το βασιλικό ζεύγος θέλησε να δείξει την υποστήριξή του σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία προσωπικά. Το πρώτο μέρος που επισκέφτηκαν ήταν το διοικητήριο, που βρίσκεται στην Παϊπόρτα, για να ενημερωθούν για το μέγεθος της καταστροφής, τις διαδικασίες απεγκλωβισμού και το σχέδιο αποκατάστασης.
Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν η θλίψη και η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένες στο πρόσωπο του βασιλιά Φελίπε και της Λετίθια, που έμοιαζαν πραγματικά αποσβολωμένοι.
Ο βασιλιάς Φελίπε ζήτησε να συναντηθούν με πληγέντες και μαζί με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Generalitat Valenciana, Carlos Mazón και τη βασίλισσα Λετίθια πράγματι ήρθαν σε επαφή με πολλούς κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την οργή τους.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν ήρεμα, μάλιστα η βασίλισσα Λετίθια μοιράστηκε μια τρυφερή αγκαλιά με έναν από τους κατοίκους.
Καθώς όμως το ζευγάρι κατευθύνθηκε στο ground zero άρχισαν να ακούγονται αποδοκιμασίες, ενώ ακολούθησαν ρίψεις αντικειμένων και λάσπης. Ο βασιλιάς αφού διέταξε να κλείσουν οι ομπρέλες που είχαν ανοίξει οι άνθρωποι της ασφάλειας για να “αναχαιτίσουν” τα αντικείμενα που έρχοντας προς το μέρος τους, επιχείρησε να συνομιλήσει με αρκετούς και αγκάλιασε κάποιους άλλους.
Οι πράκτορες της αστυνομίας, της Πολιτοφυλακής και ο στρατός επενέβησαν γρήγορα για να τους προστατεύσουν, αλλά ήταν πολύ περίπλοκο δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πληγέντων που είχαν μαζευτεί για να διαμαρτυρηθούν.
Ενώ οι πράκτορες μετά βίας διατηρούσαν τον κλοιό ασφαλείας, είδαμε το βασιλιά στωικά να υπομένει τις διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της ασφαλείας του τον συμβούλεψαν να φύγει από το σημείο, αλλά εκείνος πήρε την απόφαση να παραμείνει εκεί, μαζί με τη βασίλισσα Λετίθια, παρ’ όλο που ο Πέδρο Σάντσεθ και το επιτελείο του αποχώρησαν.
Η στάση τους εκθειάστηκε στα social media. “Αυτό λέγεται ενδιαφέρον για τη χώρα και το λαό σου. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα έχουν αξιοπρέπεια. Έμειναν για να μιλήσουν με τους ανθρώπους που νιώθουν αβοήθητοι”, έγραψε ένας χρήστης κάτω από την εικόνα της δακρυσμένης Λετίθια.
“Ήταν πολύ γενναίοι. Η μοναρχία δεν έχει καμία ευθύνη, όμως έμειναν εκεί”, γράφει μια ισπανίδα. “Σπουδαία εμφάνιση από τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας. Ήταν πραγματικοί ηγέτες, όχι σαν τους πολιτικούς μας”, γράφει μια άλλη.
“Μια φοβερή κίνηση ανθρωπιάς και θάρρους. Αυτές είναι εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία. Κοντά στους ανθρώπους ακόμα και αν είναι αγανακτισμένοι”, σημειώνεται αλλού. “Οι μόνοι που έμειναν, οι υπόλοιποι έφυγαν τρέχοντας”, αναφέρεται σε ένα άλλο σχόλιο.
Οι χειρότερες πλημμύρες της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες έχουν αφήσει ολόκληρες γειτονιές ειδικά στη Βαλένθια καλυμμένες με λάσπη και κατεστραμμένες με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια παντού. Περισσότεροι από 213 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες, ενώ πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται – με τον ακριβή αριθμό τους να παραμένει άγνωστος ημέρες μετά την καταστροφή. Οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να χτενίζουν τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και τις σήραγγες με την ελπίδα να βρουν επιζώντες και να ανακτήσουν πτώματα.
Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας έχουν πάθει ζημιές πάνω από 54.000 επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Έτσι εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δηλωμένοι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.900. Αν και υπάρχει σοβαρή περίπτωση πολλοί από αυτούς να έχουν βρεθεί αλλά να μην έχουν αφαιρεθεί από την λίστα αναζήτησης, το νούμερο είναι συγκλονιστικό. Όπως συγκλονιστική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βαλένθιας τα οποία δηλώνουν υπερκορεσμό.
Η οργή ξεχειλίζει για την αντιληπτή έλλειψη προειδοποίησης και την ανεπαρκή υποστήριξη από τις αρχές μετά τις πλημμύρες.
Photos: Instagram/ casareal.es