Η βασιλική οικογένεια ήταν πάντα συναρπαστική, και έτσι δεν είναι περίεργο που έχουν γυριστεί δεκάδες ταινίες με πρωταγωνιστές τα royal μέλη της.
Από δράματα εποχής μέχρι ταινίες βασισμένες στην ίδια τη βασίλισσα, αυτοί είναι οι royal ρόλοι που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά και το πολυπόθυτο αγαλματίδιο.
Κέιτ Μπλάνσετ – «Elizabeth» και «Elizabeth: The Golden Age»
Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η μοναδική ηθοποιός που προτάθηκε δύο φορές για τον ίδιο ρόλο. Η ηθοποιός υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ Α στο «Elizabeth» και τη συνέχειά της δέκα χρόνια αργότερα στο «Elizabeth: The Golden Age». Η γεννημένη στην Αυστραλία ηθοποιός γεννήθηκε για τον ρόλο της βασίλισσας της δυναστεία των Τυδώρ και μίλησε για την ανάληψη του για δεύτερη φορλα στο Indie Wire: «Δεν υπήρξε ποτέ κανένας δισταγμός και όταν αρχίσαμε να μιλάμε γι ‘αυτό. Οι ερωτήσεις μου αφορούσαν την ιστορία και το πλαίσιο επειδή ο χαρακτήρας είναι απείρως συναρπαστικός – νομίζω ότι είναι αυτονόητο». Αν και η Κέιτ δεν κέρδισε το Όσκαρ για καμία από τις δύο υποψηφιότητες, πήρε το βραβείο για το «The Aviator» και το «Blue Jasmine».
Έλενα Μπόναμ Κάρτερ – «The King’s Speech»
Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ήταν υπέροχη στον ρόλο της ως Βασίλισσα Μητέρα στο «The King’s Speech». Στην ταινία, υποδύεται τη βασίλισσα Ελισάβετ (μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β) μια ευγενική γυναίκα, που ανακαλύπτει τον κατάλληλο λογοθεραπευτή για τον σύζυγό της (αργότερα βασιλιά Γεώργιο, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β), ο οποίος τραυλίζει τρομερά, και τον βοηθά να γίνει βασιλιάς όταν δεν περίμενε ποτέ να γίνει. Αυτή ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, μετά την υποψηφιότητα της για το «The Wings of a Dove», το 1998.
Τζούντι Ντεντς – «Κυρία Μπράουν»
Η ταινία του 1997 αφηγείται την ιστορία της βασίλισσας Βικτώρια (την οποία με τον έμπιστο υπηρέτη του εκλιπόντος συζύγου της, Τζον Μπράουν. Η στενή τους φιλία ήταν για χρόνια μέρος των κουτσομπολιών του στέμματος, καθώς κάποιες θεωρίες τους ήθελαν εραστές, ενώ άλλοι ισχυρίζονται η βασίλισσα Βικτώρια, μετά το θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Αλβέρτου, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στο πένθος. Αυτή η ταινία σηματοδότησε την πρώτη από τις επτά υποψηφιότητες της Τζούντι Ντεντς για Όσκαρ.
Έλενη Μίρεν – «Η βασίλισσα»
Η Έλεν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου αφού υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη ταινία του Στήβεν Φρίαρς «Η Βασίλισσα», η οποία αφορούσε τις πρώτες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, και την ανταπόκριση της βασιλικής οικογένειας στην είδηση. Η Έλεν Μίρεν επανέλαβε τον ρόλο της στη θεατρική προσαρμογή της ταινίας, «The Audience», και κέρδισε το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό.
Κένεθ Μπράνα – «Henry V»
Ο Κένεθ σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη διασκευή του σεξπιρικού «Henry V», η οποία είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες που έχουν τέλεια βαθμολογία -100% -στο Rotten Tomatoes. Αν και ο Κένεθ σχολιάστηκε αρνητικά για την ερμηνεία του του κάποτε πρίγκιπα του playboy που έγινε βασιλιάς, προτάθηκε για Όσκαρ, χωρίς ωστόσο να το κερδίσει. Έχει προταθεί πέντε φορές συνολικά.
Κόλιν Φερθ – «The King’s Speech»
Δεν υπήρξε ίσως πιο σίγουρο Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου από αυτό που κέρδισε ο Κόλιν Φερθ ως βασιλιάς Τζορτζ ΣΤ’ (ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ). Ο Τζορτζ τραύλιζε, γεγονός που τον είχε κάνει αγοραφοβικό. Πήρε ανέλπιστα το θρόνο, ενώ βρισκόταν δεύτερος στη διαδοχή, μετά την παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του Ντέιβιντ για να παντρευτεί την Γουόλις Σίμπσον. Ο Κόλιν Φερθ στην ευχαριστήρια ομιλία του είπε: «Έχω την αίσθηση ότι η καριέρα μου μόλις απογειώθηκε. Ευχαριστώ θερμά την Ακαδημία, φοβάμαι ότι πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι βιώνω αναταραχές… που απειλούν να μετατραπούν σε χορευτικές κινήσεις.
Ολίβια Κόλμαν – «The Favorite»
Η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το Όσκαρ Ά Γυναικείου ρόλου ως ευαίσθητη και άρρωστη βασίλισσα Άννα, (κυβέρνησε από το 1707 έως το 1714), στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η ευνοούμενη». Η ταινία δέχτηκε επικρίσεις για τις σεξουαλικές σχέσεις που προβλήθηκαν στην ταινία ανάμεσα στην Άννα και τις δύο βοηθούς της Abigail και Sarah, ωστόσο όλοι υποκλίθηκαν στο ταλέντο της Ολίβια Κόλμαν, που επιπλέον υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ για δύο σεζόν στο «The crown». Αξέχαστη η ευχαριστήρια ομιλία της. Από τις πιο αστείες του θεσμού.
Τζούντι Ντεντς –«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»
Παρά το γεγονός ότι είχε λιγότερο από οκτώ λεπτά παρουσίας στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», ως ηλικιωμένη βασίλισσα Ελισάβετ Α, η Τζούντι Ντεντς προτάθηκε και κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Στην ομιλία αποδοχής της, είπε: «Νιώθω ότι για οκτώ λεπτά στην οθόνη πρέπει να πάρω μόνο λίγο από αυτόν. Πραγματικά, ευχαριστώ πολύ την Ακαδημία… Το τρομερό είναι ότι κάποιος πρέπει να κερδίσει, και Η καρδιά μου λυπάται για τους άλλους τέσσερις που δεν το έκαναν».