Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» από την ζωή σε νοσοκομείο της Αθήνας ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας, ο οποίος είχε καταξιωθεί ως ιστορικός και λογοτέχνης με το ψευδώνυμο Μισέλ Ντε Γκρες.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου του Α’ καθώς ο πατέρας του ο πρίγκιπας Χριστόφορος, ήταν πέμπτος γιος του βασιλιά, ενώ η μητέρα του ήταν η Φραγκίσκη της Ορλεάνης, από τον οίκο των Βουρβόνων.

Έζησε μια πολυτάραχη ζωή όπως την ήθελε και για την αγάπη δεν υπολόγισε ούτε αξιώματα, ούτε τίτλους.

Όταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας γνώρισε την Μαρίνα Καρέλλα η αγάπη τους ήταν τόσο μεγάλη που τους οδήγησε στην ένωση στις 7 Φεβρουαρίου του 1965, στα βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας.

Η Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του Θεόδωρου Καρέλλα, της οικογένειας κλωστοϋφαντουργών, καλλιτεχνική φύση, σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το Παρίσι και μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Τσαρούχη.

 Ο πρίγκιπας Μιχαήλ και η Μαρίνα Καρέλλα την ημέρα που ανακοινώθηκε ο αρραβώνας τους. (Photo by Keystone-FranceGamma-Rapho via Getty Images)
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και η Μαρίνα Καρέλλα την ημέρα που ανακοινώθηκε ο αρραβώνας τους. (Photo by Keystone-FranceGamma-Rapho via Getty Images)

Στον γάμο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο κόμης και η κόμισσα του Παρισιού. Η σύζυγος του πρίγκιπα δεν έλαβε ποτέ τον τίτλο της πριγκίπισσας.

πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος
Ο γάμος του ζεύγους τελέστη στις 9 Φεβρουαρίου του 1965: Στη φωτογραφία το ζευγάρι πλαισιώνουν οι βασίλισσες Άννα Μαρία και Φρειδερίκη ενώ πίσω τους διακρίνονται ο κόμης και η κόμισα των Παρισίων. (Photo by Keystone-FranceGamma-Rapho via Getty Images)

Η Μαρίνα Καρέλλα παρότι διάσημη ζωγράφος, γλύπτρια και σκηνογράφος, δεν ήταν μέλος βασιλικής οικογένειας. Για αυτό για να αναγνωριστεί ο γάμος τους θα έπρεπε ο πρίγκιπας Μιχαήλ να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στον ελληνικό θρόνο, όπως και έγινε.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ και η σύζυγός του Μαρίνα Καρέλλα στο σπίτι τους στην Αθήνα. Photo: Αρχείο
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και η σύζυγός του Μαρίνα Καρέλλα στο σπίτι τους στην Αθήνα. Photo: Αρχείο

Γράφει ο Μιχαήλ στην μονογραφία της συζύγου του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη με αφορμή την μεγάλη retrospective έκθεση προς τιμήν της εικαστικού στο Μουσείο Μπενάκη πριν από λίγα χρόνια:

«Δεν διάλεξε έναν από τους νεαρούς που επιθυμούσε για αυτήν η οικογένεια της. Ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, δηλαδή ο υποφαινόμενος, την ερωτεύτηκε και τη ζήτησε σε γάμο. Παντρευτήκαμε τον Φεβρουάριο του 1965 στα Ανάκτορα των Αθηνών.»

Το ζευγάρι μετακόμισε στο Μαρούσι και απέκτησε δύο κόρες, Αλεξάνδρα και Όλγα, με τη Μαρίνα να συνεχίζει την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, σχεδιάζοντας σκηνικά για το θέατρο, ζωγραφίζοντας, και τον Μιχαήλ να ξεκινά τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Στη συνέχεια θα μετέφεραν την έδρα τους στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας να δημιουργούν βρισκόμενοι στο επίκεντρο μιας καλλιτεχνικής συντροφιάς απαρτιζόμενη από τη Νικι ντε Σαν Φαλ, τον Άντι Γουόρχολ, τον Αλεξανδρο Ιόλα.

Η Μαρίνα θα ασχοληθεί και με τη γλυπτική με εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί ανά τον κόσμο, ο Μιχαήλ θα εκδώσει μια σειρά από ιστορικά μυθιστορήματα που έγιναν best seller όπως «Η Νύχτα στο Σαράι».

πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ και η Μαρίνα στο σπίτι τους στο Μαρούσι με τις κόρες τους Όλγα και Αλεξάνδρα στα μέσα της δεκαετίας του 70. Photo: Αρχείο


Την ίδια στιγμή δεν άφησαν ποτέ πίσω τους την Ελλάδα, περνώντας κάθε καλοκαίρι στο σπίτι τους στην Πάτμο και διατηρώντας επί σειρά δεκαετιών έναν πιστό κύκλο αγαπημένων φίλων . Η αγάπη τους για την Ελλάδα βρήκε ωστόσο την μεγαλύτερη έκφρασή της στην διάθεση τους για προσφορά.

Έτσι δημιούργησαν το σωματείο «ΕΛΙΖΑ» ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού. Η αφορμή για το ξεκίνημα της «ΕΛΙΖΑΣ» www.eliza.org.gr ήταν η αληθινή και τραγική ιστορία ενός κοριτσιού στην Αμερική που βρήκε το θάνατο στα χέρια της μητέρας του αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης και το νομικό κενό που υπήρχε σχετικά. Το όνομα της ήταν Ελίζα Ισκιέρδο…

Τα πρώτα χρόνια

Εχασε τον πατέρα του μόλις ήταν μόλις ενός έτους, μεγάλωσε στο Μαρόκο και την Ισπανία. Το 1949, εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου και σπούδασε, αλλά πάντοτε λάτρευε την Ελλάδα και την ιστορία της. Ετσι ήρθε για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετώντας στο Σώμα Ιππικού – Τεθωρακισμένων, διέμενε για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα, μετά το αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, με το οποίο επιχείρησε ο Κωνσταντίνος να ανατρέψει την Χούντα. Ηταν επίσης το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που είχε ελληνική υπηκοότητα, καθώς ήταν εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, ως «Μιχαήλ Ντε Γκρες».

O Μιχαήλ γνώρισε διεθνή αναγνώριση ως συγγραφέας με δεκάδες πονήματα που έγιναν μπεστ σέλερ καθώς συνδύαζαν τη γνώση του για την ιστορία με την λογοτεχνική πλοκή.

Η εξόδιος λειτουργία θα τελεστεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον ίδιο και το έργο στην προσωπική του ιστοσελίδα https://www.princemichaelschronicles.com/.

Κεντρική φωτογραφία: https://www.instagram.com/michaelofgreece/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ