Ο πρίγκιπας Ερρίκος, της Δανίας ήταν ένας bon vivant του οποίου η μετέπειτα ζωή αμαυρώθηκε ύστερα από διαμάχες.
Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής ομιλίας για το νέο έτος στις αρχές του τρέχοντος έτους, η βασίλισσα Μαργαρίτα προκάλεσε σοκ στη Δανία ως η πρώτη Δανή μονάρχης που παραιτήθηκε εδώ και σχεδόν 900 χρόνια.
Η βασίλισσα άνοιξε το δρόμο στον γιο της, πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο και τη σύζυγό του, γεννημένη στην Αυστραλία, Μαίρη.
Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της Μαργαρίτας ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ερρίκος, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν ένας εκκεντρικός χαρακτήρας του και η ζωή του γεμάτη από διαμάχες.
Ήταν ένας bon vivant με κλίση στην ποίηση, τη μαγειρική και το κρασί που έγινε διαβόητος για τα απρόβλεπτα ξεσπάσματα του, που του χάρισε τον τίτλο του «Whiner of the Year» (ο γκρινιάρη της χρονιάς_ από ένα τηλεοπτικό κανάλι της Δανίας.
Γεννημένος Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά (Henri de Laborde de Monpezat), το 1934 στο Ταλένς στη Γαλλία, ο πρίγκιπας πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Ανόι, όπου μιλούσε άπταιστα βιετναμέζικα, πριν μετακομίσει στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη.
Μετακόμισε στο Λονδίνο για να εργαστεί ως διπλωμάτης, όπου γνώρισε για πρώτη φορά την τότε πριγκίπισσα Μαργαρίτα το 1967. Μέσα σε ένα χρόνο από τον γάμο τους, υποδέχτηκαν τον πρώτο τους γιο και διάδοχο του θρόνου της Δανίας, τον πρίγκιπα Φρειδερίκο.
Σύμφωνα με τον Wim Dehandschutter, βασιλικό ρεπόρτερ της DPG Media, ο πρίγκιπας έκανε μια θετική πρώτη εντύπωση στον δανικό λαό. «Στην αρχή, γενικά τον υποδέχτηκαν με μεγάλα συναισθήματα και αγάπη», είπε ο Wim αποκλειστικά στο βρετανικό HELLO!. «Ήταν ένας νεαρός όμορφος Γάλλος που ερωτεύτηκε τη νεαρή πριγκίπισσα Μαργαρίτα».
Η συμπεριφορά του πρίγκιπα μετέπειτα έγινε ολοένα και πιο ασταθής καθώς επέλεξε να μοιραστεί ειλικρινά πολλές από τις προσωπικές του απογοητεύσεις με τον Τύπο, προτού διαγνωστεί με άνοια λίγο πριν το θάνατό του.
Ήταν μια πολωτική φιγούρα. «Ο πρίγκιπας Ερρίκος είχε μια σχέση αγάπης-μίσους με τον δανικό λαό», είπε ο Wim Dehandschutter. «Τους άρεσε να τον μισούν».
Κρίση μέσης ηλικίας
Ο πρίγκιπας Χένρικ πυροδότησε διαμάχη το 2002 όταν η βασίλισσα Μαργαρίτα επέλεξε να την εκπροσωπήσει αντί του συζύγου της, σε μια επίσημη δεξίωση της Πρωτοχρονιάς στο Κοπεγχάγη νωρίτερα εκείνο το έτος, πρίγκιπας Φρειδερίκος. Στη δανική εφημερίδα BT ο Ερρίκος δήλωσε πως αυτό ήταν το «τελικό ποτήρι», καθώς θεώρησε πως υποβιβάζεται.
Κατηγόρησε τον Τύπο για αυτό που περιέγραψε ως τη «χειρότερη κρίση» της ζωής του και αρνήθηκε ότι ο γιος του ευθύνεται για τη μειωμένη αυτοεκτίμησή του. «Είναι υπέροχο αγόρι», είπε. «Δεν φταίει αυτός. Νομίζω ότι είναι δειλός και δεν είναι ικανοποιημένος με την τρέχουσα κατάσταση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν ζηλεύω τον ίδιο μου τον γιο. Δεν είναι αυτός που προσπαθεί να αλλάξει τη σειρά.»
Εν μέσω αυτού, ο Ερρίκος κατέφυγε στο πύργο του στη Νότια Γαλλία για να κάνει ένα βήμα μακριά από τη βασιλική ζωή.
Αποστροφή στη βασιλική ζωή
Όταν η Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα το 1972, ο τίτλος του Prince Consort απονεμήθηκε αμέσως στον σύζυγό της, όπως συνηθίζεται. Ο Ερρίκο; έπρεπε να αναθεωρήσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του έγινε βασίλισσα: έπρεπε να αλλάξει τη θρησκεία, τη γλώσσα και το όνομά του για να προσαρμοστεί στη βασιλική ζωή της Δανίας.
Ωστόσο, ο πρίγκιπας, ο οποίος υποστήριξε στα γραπτά του ότι έβλεπε ακόμα τον Γάλλο Ανρί όταν κοιταζόταν στον καθρέφτη, δεν απέφυγε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ορισμένες από τις προσαρμογές που απαιτούσε η βασιλική ζωή.
Συγκεκριμένα, επέκρινε ανοιχτά τον τίτλο του Prince Consort. Παραδοσιακά, όταν στέφεται μια βασίλισσα, ο σύζυγός της ονομάζεται πρίγκιπας, ενώ αν κάποιος βασιλιάς ανέβει στο θρόνο, η γυναίκα του γίνεται αμέσως γνωστή ως βασίλισσα.
Είπε στη γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, ότι θεωρεί ότι αυτό είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου: «Η Δανία, που αλλιώς είναι γνωστή ως ένθερμος υπερασπιστής της ισότητας των φύλων, είναι προφανώς πρόθυμη να θεωρήσει τους συζύγους λιγότερο άξιους από τις γυναίκες τους».
Υπήρξε επίσης κριτική για την αποτυχία του πρίγκιπα να ενστερνιστεί πλήρως τη δανική κουλτούρα και να ενσωματωθεί στη δανική κοινωνία. «Λέγεται ότι ο Ερρίκος, ένας royal γαλλικής καταγωγής, δεν έγινε ποτέ αληθινά αποδεκτός, γιατί ποτέ δεν έμαθε να μιλάει σωστά δανικά. Εάν είχε καταβάλει περισσότερη προσπάθεια, αυτό θα μπορούσε να ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη αναγνώριση», σχολίασε ο Wim Dehandschutter.
«Επιπλέον, οι Δανοί είχαν την αίσθηση ότι ο πρίγκιπας Ερρίκος δεν έκανε τεράστιες προσπάθειες για να ενσωματωθεί. Για παράδειγμα, δήλωσε ασύστολα ότι θα επέλεγε γαλλικό κρασί από τη δανέζικη μπύρα, τη γαλλική μάρκα αυτοκινήτων Citroën πάνω από τη σκανδιναβική Volvo.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 75α γενέθλια της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Ερρίκος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή όταν εντοπίστηκε να κάνει διακοπές στη Βενετία παρά τους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν καλά.
Αμφιλεγόμενα σχέδια ταφής
Λίγο πριν από το θάνατό του το 2018, ο πρίγκιπας Ερρίκος ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του.
Σε μια συνέντευξη στο Se og Hor, είπε: «Δεν παντρεύτηκα τη βασίλισσα για να ταφεί στο Roskilde. Η γυναίκα μου αποφάσισε ότι θέλει να γίνει βασίλισσα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Αλλά ως άνθρωπος πρέπει να ξέρει ότι αν ένας άντρας και η γυναίκα είναι παντρεμένοι, είναι ίσοι. Αν θέλει να ταφώ μαζί της, πρέπει να με κάνει βασιλιά σύζυγο. «Τέλος της ιστορίας – δεν θα μπορούσα να με νοιάζει λιγότερο».
Η παράδοση της Δανίας υπαγορεύει ότι η σύζυγος ενός μονάρχη θα ταφεί μαζί τους στον καθεδρικό ναό Roskilde της Δανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ο πρίγκιπας αποτεφρώθηκε, με τη μισή από τις στάχτες του σκορπισμένη στα νερά της Δανίας και την άλλη μισή ενταφιασμένη στους ιδιωτικούς κήπους στο κάστρο Fredensborg.
Σύμφωνα με τον Wim Dehandschutter, αν και πολλές από τις απόψεις του και τα σημεία μάχης θεωρήθηκαν ως «παιδικά» από το δανικό κοινό, «η δημοτικότητά του βελτιώθηκε στα τελευταία του χρόνια». «Ίσως επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει», είπε ο Wim Dehandschutter. «Επειδή συνειδητοποίησαν ότι ήταν σημαντικός για τη βασίλισσα και για την εκπλήρωση του ρόλου της.