Τρία χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την ημέρα που ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Σε ηλικία 100 ετών, καταφέρνοντας να θεωρηθεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, άφησε την τελευταία του πνοή από «γήρας» όπως ανέφερε το πιστοποιητικό θανάτου.
Ο επί 73 έτη σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε μία ζωή με σημαντικούς σταθμούς, που αποτέλεσαν αρκετές φορές αφορμές για να φτιαχτούν ιστορίες και να γραφούν αφιερώματα.
Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της ελληνικής και της δανικής βασιλικής οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.
Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο βασιλική υψηλότητα και τον έχρισε δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.
Γιατί δεν έλαβε τον τίτλο του βασιλιά
Ως σύζυγος της βασίλισσας, ο Φίλιππος υποστήριξε τη σύζυγό του στα καθήκοντα της και τη συνόδευε σε τελετές. Στις 22 Φεβρουαρίου 1957, η Ελισάβετ χορήγησε στο σύζυγό της τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω βασιλικού διατάγματος.
Ο λόγος, που δεν έγινε βασιλιάς, οφείλεται στο πρωτόκολλο. Ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Με καταγωγή από τη χώρα μας, ο πρίγκιπας Φίλιππος αγαπούσα βαθιά την Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο της κηδείας του, άλλωστε, ήταν το κομμάτι της ελληνικής σημαίας που τοποθετήθηκε στο φέρετρό του. Οι δεσμοί του με τη χώρα μας τον έκανα μάλιστα να την επισκεφτεί 11 φορές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Φωτογραφίες: Instagram