Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Κέιτ, στο Instagram ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία.
Ο απόηχος της συνέντευξης του πρίγκιπας Χάρι, από το Βανκούβερ του Καναδά, κατά τη διάρκεια της οποίας σχολίασε την επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να δει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο δεν έχει ακόμα κοπάσει.
Κι ενώ βρετανικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο πως ο Χάρι μπορεί να αναλάβει επίσημα καθήκοντα όσο ο βασιλιάς υποβάλλεται σε θεραπεία εκείνος ξεκαθάρισε πως η οικογένεια και η ζωή του βρίσκονται στην Καλιφόρνια.
Μόλις 48 ώρες μετά ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ανακοινώνει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την περιουσία που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της γιαγιάς του βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στην Κορνουάλη.
Ο πρίγκιπας σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή κατοικιών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους άστεγους στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση για τους αστέγους της Κορνουάλης, St Petrocs, το έργο θα προσφέρει σε 24 σπίτια στο Nansledan και στο Newquay.
Το σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με τις πρώτες κατοικίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του:
«Η πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία υψηλής ποιότητας προσωρινών καταλυμάτων με μια σαφή διαδρομή προς μια μόνιμη».
Μιλώντας για το έργο, ο διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Henry Meacock, πρόσθεσε: «Όλοι στο St Petrocs είναι χαρούμενοι που συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία με το Δουκάτο της Κορνουάλης. Η φιλανθρωπική μας οργάνωση εργάζεται στην Κορνουάλη για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει υποστηρίξει πολλές εκατοντάδες των ανθρώπων αυτή την εποχή.
«Με το Δουκάτο της Κορνουάλης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα πραγματικά υποδειγματικό έργο ενσωματωμένο στην τοπική κοινότητα, το οποίο θα προσφέρει μια διαδρομή για πολλούς περισσότερους ανθρώπους να λύσουν οριστικά το πρόβλημα στέγης».
Και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να δείξουμε τη σημασία της υψηλής ποιότητας προσωρινής στέγασης, όπου τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν μια σύνδεση με την κοινότητά τους και μια σαφή πορεία προς τη μόνιμη στέγαση. Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη μας κοινός στόχος του τερματισμού των αστέγων στην Κορνουάλη και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Το επερχόμενο έργο του πρίγκιπα Γουίλιαμ είναι εμπνευσμένο από ένα πενταετές πρόγραμμα που ονομάζεται Homewards, το οποίο διευθύνεται από το Βασιλικό Ίδρυμα του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Το πρόγραμμα προσπαθεί να σχηματίσει τοπικά καθοδηγούμενες συνασπισμούς αφοσιωμένων ατόμων, οργανισμών και επιχειρήσεων που σκοπεύουν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν και τελικά να τερματίσουν την έλλειψη στέγης στις τοπικές τους περιοχές.
Το εκτεταμένο κτήμα της Κορνουάλης εκτείνεται σε 130.000 στρέμματα από την Κορνουάλη έως το Κεντ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κτήματα στη Βρετανία και δημιουργήθηκε το 1337 από τον Εδουάρδο Γ’ για να υποστηρίξει τον γιο του και διάδοχο πρίγκιπα Εδουάρδο, γνωστό ως Μαύρο Πρίγκιπα, και όλους τους μετέπειτα κληρονόμους του.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κληρονόμησε την περιουσία μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και την άνοδο στο θρόνο του πατέρα του Καρόλου.
Το Δουκάτο σημείωσε κέρδη ρεκόρ 24,048 εκατομμυρίων λιρών το 2022 έως το 2023 – αυξημένα κατά 1,02 εκατομμύρια λίρες από 23,024 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Σε έναν πρόλογο για τους οικονομικούς λογαριασμούς του Δουκάτου, ο πρίγκιπας απέτισε φόρο τιμής στον πατέρα του Κάρολο που άφησε ένα «ανεξίτηλο σημάδι» στο Δουκάτο και ήταν παθιασμένος με την προώθηση της αλλαγής.
Υπονοώντας την επιθυμία του να αφήσει σημάδι στο ρόλο του, ο Γουίλιαμ έγραψε: «Είμαι αφοσιωμένος στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και είμαι περήφανος για τις προσπάθειες του κτήματος να συμβάλει σε αυτήν την πρόκληση.
«Εάν μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε να ανταποκριθούμε σε κοινωνικές προκλήσεις όπως η ψυχική υγεία και η έλλειψη στέγης, θα αισθανθώ ότι η θητεία μου ως Δούκας άξιζε τον κόπο».