Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν συνομιλία 40 λεπτών στην κατοικία του Βρετανού πρεσβευτή στο Παρίσι.

Είχε προηγηθεί χειραψία νωρίτερα στην τελετή επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού της Notre-Dame, μετά από την πενταετή αποκατάσταση του Ναού.

Στο σπίτι του βρετανού πρέσβη, οι δύο άνδρες συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στη σημασία της της ειδικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, σύμφωνα με το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Ντόναλντ Τραμπ- Πρίγκιπας Γουίλιαμ. Photo: Instagram/princeandprincessofwales

Το παλάτι πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «μοιράστηκε μερικές ζεστές και τρυφερές αναμνήσεις από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β» με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να δηλώνει «εξαιρετικά ευγνώμων».

Καθώς έφτασε ο κ. Τραμπ, έδωσαν τα χέρια, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, απέναντι στους δημοσιογράφους, και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, είπε για τον Γουίλιαμ: «Ωραίος άνθρωπος αυτός εδώ, θα κάνει φανταστική δουλειά».

Καθώς προχώρησαν στο σαλόνι και αφού κάθισαν αντικριστά στους καναπέδες ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ρώτησε τον 78χρονο Τραμπ αν είχε ζεσταθεί μετά την εκδήλωση και ο Πρόεδρος απάντησε ότι το έκανε και ότι «ήταν μια όμορφη τελετή».

Ο Γουίλιαμ είπε «μπορούμε να ζεστάνουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας μετά τον καθεδρικό ναό» και ο Τραμπ χαμογέλασε και απάντησε «σωστά, έχεις δίκιο».

Χαιρετίζοντας τον πρίγκιπα στην τελετή στον Καθεδρικό, ο Τραμπ έδωσε στον Γουίλιαμ ένα “χτύπημα” στον ώμο προτού σφίξουν τα χέρια τους και μιλήσουν για λίγα δευτερόλεπτα.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο τους συναντήθηκαν μετά την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου τον περασμένο μήνα.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχτηκε στο παλάτι τον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ.

Συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019. Photo: Instagram/theroyalfamily

Η Μελάνια Τραμπ είχε εντυπωσιάσει με υπέροχο λευκό φόρεμα με μαύρες λεπτομέρειες από τον οίκο Dolce & Gabbana και καπέλο Hervé Pierre.

H βασίλισσα υποδέχτηκε με τον πρίγκιπα (τότε) Κάρολο και την Καμίλα, το 2019, τον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ. Photo: Instagram/theroyalfamily
H βασίλισσα υποδέχτηκε με τον πρίγκιπα (τότε) Κάρολο και την Καμίλα, το 2019, τον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ. Photo: Instagram/theroyalfamily

Η παρουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, η οποία στόχευε ότι μια συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα και του Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας επικοινωνίας Βρετανίας και ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αντικατέστησε τον βασιλιά Κάρολο, κάτι που σηματοδοτεί νέο, αναβαθμισμένο ρόλο για εκείνον. Κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα στον Ανρί, Μέγας Δούκα του Λουξεμβούργου και τη σύζυγό του Μαρία Τερέζα, τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου και τη σύζυγό του βασίλισσα Ματθίλδη, και τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Στη λειτουργία του Σαββάτου στην Παναγία των Παρισίων, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, ο Τραμπ κάθισε δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

O πρίγκιπας Γουίλιαμ με τον προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας. Photo: Instagram/princeandprincessofwales
O πρίγκιπας Γουίλιαμ με τον προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας. Photo: Instagram/princeandprincessofwales

Μεταξύ των 1.500 αξιωματούχων ήταν ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ – στενός σύμβουλος στη μεταβατική ομάδα του Τραμπ – η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν επίσης η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζορτζία Μελόνι, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και οι πρώην Γάλλοι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη και καθόταν ακριβώς πίσω από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Η εκδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα σηματοδότησε την επαναλειτουργία της εκκλησίας του 12ου αιώνα μετά την κατάρρευση του παγκοσμίου φήμης κτιρίου σε πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, οι άνθρωποι δώρησαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια (780 εκατομμύρια λίρες) – φόρος τιμής στην παγκόσμια απήχησή της.

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του σε όσους έσωσαν, βοήθησαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό, ο οποίος είχε τη λέξη «merci» προβαλλόμενη στο μπροστινό μέρος.

«Απόψε οι καμπάνες της Notre-Dame χτυπούν ξανά. ξανά. Είναι οι καμπάνες που συνόδευσαν την ιστορία μας. Θα μπορούσαμε να μην τις έχουμε ακούσει ξανά ποτέ. Θυμόμαστε όλοι με θλίψη την εικόνα με τις φλόγες να κατατρώγουν το κλίτος του ναού, τους πυργίσκους να καταρρέουν, τις ώρες της μάχης με τη φωτιά. Αξίζουν απέραντα συγχαρητήρια στους πυροσβέστες που κατόρθωσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, πριν φτάσει στα καμπαναριά. Εάν αυτά καταστρέφονταν, η Νοτρ Νταμ θα είχε χαθεί για πάντα.

» Εμείς αποφασίσουμε να ξαναχτίσουμε την Παναγία μας, να την κάνουμε πιο όμορφη από ποτέ, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Κι αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε μια ασυνήθιστη επίδειξη συναδέλφωσης από όλες τις ηπείρους, από όλες τις θρησκείες και καθέναν που ήθελε να συνεισφέρει οικονομικά στην προσπάθειά μας.

» Ανακαλύψαμε τι μπορούν να πετύχουν τα πραγματικά μεγάλα έθνη -να κάνουν πράξη το αδύνατο. Αυτός ο καθεδρικός είναι μια ευτυχής μεταφορά του τι είναι ένα έθνος και πώς θα πρέπει να είναι ο κόσμος. Ο κόσμος βρίσκει ανακατασκευασμένη τη Νοτρ Νταμ και εμείς πρέπει να κρατήσουμε σαν θησαυρό το μάθημα της ευαλωτότητας, της ταπεινότητας και της θέλησης. Απόψε μοιραζόμαστε τη χαρά και την περηφάνια. Vive Notre-Dame de Paris, Vive la République, Vive la France».».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΟΥΙΛΙΑΜ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ