Ο πρίγκιπας Παύλος είναι πάνω από όλα φίλαθλος και πανηγυρίζει με ενθουσιασμό τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών σε όλα τα σπορ.

Έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι είναι κάτι που απολαμβάνει ιδιαίτερα και δεν παραλείπει να μοιράζεται συγχαρητήρια μηνύματα στα social media. Τις τελευταίες ώρες, ο προσωπικός του λογαριασμός του πρίγκιπα Παύλου στο Instagram έχει κατακλυστεί με φωτογραφίες και βίντεο από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές που ξεχωρίζουν.

Ο πρίγκιπας Παύλος ενθουσιάστηκε με τα μετάλλια στην Κωπηλασία και την πρόκριση του Μανώλη Καραλή στον επί κοντώ.

Πρίγκιπας Παύλος: Ενθουσιασμένος με τις επιτυχίες της Ελλάδας στην κωπηλασία. Photo: Instagram/pavlosgreece

Συχνά ο Παύλος δίνει το παρών σε μεγάλες -και μικρότερες- διοργανώσεις. Με την κόρη του, πριγκίπισσα Ολυμπία, τον Ιούνιο βρέθηκαν στην έναρξη του Wimbledon Tennis Championships, όπου λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε η πριγκίπισσα Κέιτ.

Ο πρίγκιπας Παύλος και η κόρη του πριγκίπισσα Ολυμπία βρέθηκαν στην έναρξη του Wimbledon Tennis Championships. (Photo by Karwai Tang/Getty Images for Ralph Lauren )
Ο πρίγκιπας Παύλος και η κόρη του πριγκίπισσα Ολυμπία βρέθηκαν στην έναρξη του Wimbledon Tennis Championships. (Photo by Karwai Tang/Getty Images for Ralph Lauren )

Ωστόσο δεν είναι μόνο θεατής. Την 31η Μαΐου πήρε μέρος στο 11ο Posidonia Cup, ως μέλος πληρώματος του ιστιοπλοϊκού σκάφους του «Αίολος».

Ο πρίγκιπας Παύλος στο 11ο Posidonia Cup, ως μέλος πληρώματος του ιστιοπλοϊκού σκάφους του «Αίολος». Πηγή: Greekroyalfamily
Ο πρίγκιπας Παύλος στο 11ο Posidonia Cup, ως μέλος πληρώματος του ιστιοπλοϊκού σκάφους του «Αίολος». Πηγή: Greekroyalfamily
Credits: Nikolas Kominis\Studio Kominis

Η Ελληνική βασιλική οικογένεια έχει μεγάλη αγάπη στη θάλασσα. Κυρίως ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στην ιστιοπλοΐα

Πρίγκιπας Παύλος-Βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πρίγκιπας Παύλος-Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, συμμετείχε με ιστιοπλοϊκό σκάφος κλάσης Dragon. Στην έναρξη των Αγώνων ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας. Κέρδισε ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστιοπλοΐα (κλάση Dragon), το οποίο ήταν το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως στο πλήρωμα συμμετείχε και η 21 ετών βασίλισσα Σοφία (τότε πριγκίπισσα της Ελλάδας).

Τα δυο αδέρφια λάτρευαν τη θάλασσα. Μάλιστα, ήταν ο πατέρας τους βασιλιάς Παύλος, που μύησε και τα τρία παιδιά του- έχουν ακόμα μια αδερφή την πριγκίπισσα Ειρήνη– στα μυστικά της θάλασσας.

Η Σοφία, ο Κωνσταντίνος και η Ειρήνη άρχισαν να ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα από την παιδική τους ηλικία. Μαζί με το βασιλιά Παύλο ξανοίγονταν στον Σαρωνικό ψαρεύοντας με το σκάφος τους.

Η επιθυμία του πρίγκιπα να μάθει τα «μυστικά» της ιστιοπλοΐας αποτέλεσε αιτία για να αναζητήσει έναν από τους καλύτερους ιστιοπλόους της εποχής για δάσκαλο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, ο οποίος υπηρετούσε εκείνη την εποχή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά. Μαζί με την Σοφία, ξεκίνησαν τις πρώτες τους κούρσες με σκάφη τύπου «Lightning». Στη συνέχεια, ασχολήθηκαν με τα «Ντράγκον».

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης είχε αρχίσει και σιγά σιγά ωρίμασε η ιδέα της συμμετοχής στη διοργάνωση. Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου έπεισε τον Κωνσταντίνο ότι η Σοφία έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν άνδρα προκειμένου το πλήρωμα να είναι πιο δυναμικό και η πριγκίπισσα από τακτικό μέλος έγινε αναπληρωματικό. Τη θέση της πήρε ο Γιώργος Ζαΐμης.

Κατά την Τελετή Έναρξης στο «Ολύμπικο», ο Κωνσταντίνος ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Μαζί του παρέλασε και η Σοφία.

Η ολυμπιακή ρεγκάτα άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στη Νάπολι. Τη διοργάνωση παρακολουθούσε σύσσωμη η τότε βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Το ελληνικό σκάφος από τις πρώτες κούρσες έδειξε ότι μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και στις 7 Σεπτεμβρίου οι κούρσες των «Ντράγκον» ολοκληρώθηκαν με την ελληνική σημαία στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο γραφικό λιμανάκι της ολυμπιακής μαρίνας η τελετή απονομής των μεταλλίων με τους ιστιοπλόους του «Νηρέα» να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η βασίλισσα Σοφία δεν ανέβηκε στο πόντιουμ καθώς είχε δηλωθεί ως αναπληρωματικό μέλος.

Παρούσα στην τελετή απονομής, που γινόταν στο μικρό γραφικό λιμάνι της Σάντα Λουτσία στη Νάπολη, ήταν όλη η βασιλική οικογένεια, καθώς και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απονομή η βασίλισσα Φρειδερίκη δεν είχε σταματήσει στιγμή να κλαίει.

Η είδηση έφτασε στην Ελλάδα αμέσως. Το κρατικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου διακόπηκε και οι εφημερίδες άρχισαν να ετοιμάζουν έκτακτο ανακοινωθέν. Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων σημαιοστολίστηκαν και φωταγωγήθηκαν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου το αεροπλάνο που μετέφερε τους ολυμπιονίκες και τη βασιλική οικογένεια προσγειώθηκε στην Αθήνα, με τη Σοφία να συμμετέχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς που ακολούθησαν.

Η ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Ο πρίγκιπας -τότε- Κωνσταντίνος στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μετάλλιο στο στήθος. Η Σοφία συμμετέχει στους εορτασμούς, χωρίς όμως μετάλλιο.
Η ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Ο πρίγκιπας -τότε- Κωνσταντίνος στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μετάλλιο στο στήθος. Η Σοφία συμμετέχει στους εορτασμούς, χωρίς όμως μετάλλιο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ