Πρίγκιπας Παύλος: Έχει πολλά κοινά με τους αρχηγούς κρατών της Ισπανίας και της Δανίας
Ο πρίγκιπας Παύλος έχει πολλά κοινά στοιχεία με τους βασιλιάδες της Ισπανίας, Φελίπε, και της Δανίας, Φρειδερίκο.
Ας εξετάσουμε πρώτα τι κοινά έχουν μεταξύ τους οι βασιλιάδες της Ισπανίας και της Δανίας και στη συνέχεια θα δούμε και τι σχέση έχει ο πρίγκιπας Παύλος μαζί τους.
Ο βασιλιάς Φελίπε και ο βασιλιάς Φρειδερίκος, γεννήθηκαν την ίδια χρονιά και παντρεύτηκαν την ίδια εβδομάδα, αλλά ήταν κληρονόμοι σε διαφορετικό πλαίσιο και ήρθαν στον θρόνο με διαφορά δέκα ετών.
Φελίπε και Φρειδερίκος, τον Μάιο του 2004 και οι δύο πρωταγωνίστησαν σε δύο βασιλικούς γάμους που γράφουν ιστορία, αυτούς δηλαδή που γιορτάζουν μόνο όσοι, εκτός από πρίγκιπες, είναι και μελλοντικοί αρχηγοί κρατών. Οι βασιλιάδες του ’68 έχουν πολλά κοινά και ταυτόχρονα καμία σχέση.
Όταν ο Φελίπε ΣΤ’ ήρθε στον κόσμο στις 30 Ιανουαρίου 1968, δεν υπήρχε μοναρχία στην Ισπανία και πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η γέννησή του, αυτή ενός κληρονόμου, ήταν η οριστική υποστήριξη για τον ορισμό του τότε πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, ως βασιλιά. Ένα ραντεβού που ήρθε το 1969 και ήταν μόνο ένα ακόμη κεφάλαιο στη μακρά διαδικασία που έζησε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος πριν από το 1975, όταν άρχισε η βασιλεία του και η Ισπανία άρχισε να ανοίγεται στον κόσμο.
Η περίπτωση της Φρειδερίκου
Οι δυο τους είχαν μια παιδική ηλικία σαν πρίγκιπες από κούνια, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που κανένα στέμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει: Τη στοργή.
Κάτι παρόμοιο συνέβη στον Φρειδερίκο της Δανίας όπως συνέβη και στον Βρετανό Κάρολο: Οι μητέρες του έπρεπε να βασιλέψουν πολύ σύντομα. Η Μαγκρέτε ανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους όταν ο μεγαλύτερος γιος της ήταν τεσσάρων ετών.
Πολλοί είδαν τότε τη μητρότητα της νεαρής βασίλισσας ως εμπόδιο μεταξύ της ίδιας και των υποχρεώσεών της προς το κράτος, ίσως γι’ αυτόν τον λόγο, τόσο η Μαγκρέτε όσο και η Ελισάβετ επέβαλαν στους εαυτούς τους μια δημόσια ατζέντα που θα έδειχνε ότι τα παιδιά δεν θα καταναλώνουν το χρόνο τους.
Το πορτρέτο ολοκλήρωσε ο πατέρας του, ο Χένρικ της Δανίας, ένας άντρας με επιθυμία για ηγεσία που πάντα δυσκόλευε τις οικογενειακές σχέσεις.
Ο ίδιος ο Frederick έχει περιγράψει (σε ένα βιβλίο που έγραψε ο Jens Andersen και κυκλοφόρησε από την Politikens Forlag τον περασμένο Ιανουάριο) τον πατέρα του ως «πολύ πατριαρχικό», έναν τρόπο ζωής που δεν ταίριαζε σε έναν σύζυγο πρίγκιπα.
Η περίπτωση του Φελίπε ήταν διαφορετική, η μητέρα του, βασίλισσα Σοφία, δεν ήταν αρχηγός του κράτους και μπόρεσε να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στα παιδιά της, παρά το γεγονός ότι συνόδευε τον βασιλιά Χουάν Κάρλος στα περισσότερα επίσημα ταξίδια.
Ιστορικοί, βιογράφοι και μάρτυρες, ξεκινώντας από τον ίδιο τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, την περιγράφουν ως βασικό πρόσωπο στη διαμόρφωση (και δεν μιλάμε για την ακαδημαϊκή, μιλάμε για τον άνθρωπο) του σημερινού βασιλιά. «Είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία και αυτό φαίνεται», είπε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, περιγράφοντας τη μητρότητα της βασίλισσας Σοφίας, μιας φιγούρας καταφυγίου και προστασίας.
Και οι δύο βασιλιάδες είναι λάτρεις του αθλητισμού και ανήκαν στον κύκλο που δημιουργήθηκε γύρω από την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, αφού η βασίλισσα Σοφία είναι αδερφή του αείμνηστου βασιλιάς Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ενώ η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι η αδερφή της συζύγου του, Άννας Μαρίας της Ελλάδας.
Ο πρίγκιπας Παύλος, γεννημένος τον Μάιο του 67, ήταν ο πρώτος ξάδερφος με τον οποίο και οι δύο βασιλιάδες σχημάτισαν «συμμορία» για ένα διάστημα.